Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 08:58

Αισιόδοξη η Κουντουρά μιλάει στην "Ε": “Ερχονται 35 εκ. τουρίστες και φέρνουν 20 δισ. ευρώ”

Γράφτηκε από τον

 

Η Πελοπόννησος είναι ένα ανοιχτό μουσείο, έχει πάρα πολλές επιλογές, γι' αυτό και οι τουρίστες δεν τη χορταίνουν, αλλά ξανάρχονται γιατί δεν μπορούν να τα δουν όλα σε μια μόνο επίσκεψη: Αυτό δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην Πελοπόννησο.

Η κ. Κουντουρά, με βάση τις προκρατήσεις που παρουσίασαν αύξηση 30%, εκτιμά ότι και φέτος θα σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων και εσόδων - ενώ πιστεύει ότι το 2020 θα έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35 εκατομμύρια τουρίστες και ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ.

- Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές και για τη φετινή τουριστική σεζόν. Θα έχουμε και το 2018 ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων;

«Το 2018 ξεκίνησε θεματικά. Εχουμε από 15% έως και 30% αύξηση στις προκρατήσεις, μετά από 3 συνεχόμενα χρόνια ιστορικών ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής. Συγκεκριμένα το υπουργείο κατάφερε να αξιοποιήσει διεθνείς πρακτικές και να συνεργαστεί με όλες τις περιφέρειες. Ιδιαίτερα με τον κ. Τατούλη έχουμε συνεργαστεί από την πρώτη στιγμή, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην Πελοπόννησο. Επίσης με όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουμε άψογη συνεργασία για τις υποδομές.

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν, το 2015 διοργανώθηκε στην Costa Navarino το συνέδριο ABTA (Association of British Travel Agents με 600 τουριστικούς πράκτορες από τη Βρετανία - και είδατε τόσο την ανάπτυξη του αερολιμένα της Καλαμάτας με απευθείας πτήσεις όσο, φυσικά, και την πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης.

Στόχος μας λοιπόν το 2018 είναι, με τα θεματικά προϊόντα που δημιουργήσαμε, να προωθήσουμε νέους προορισμούς και να επιμηκύνουμε τη περίοδο. Υπενθυμίζω ότι οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Η Πελοπόννησος είναι ένα ανοιχτό μουσείο, έχει πάρα πολλές επιλογές, γι' αυτό και οι τουρίστες δεν τη χορταίνουν, αλλά ξανάρχονται γιατί δεν μπορούν να τα δουν όλα σε μια μόνο επίσκεψη.

Η Ελλάδα το 2018 θα έχει πολύ μεγάλη αύξηση και φυσικά θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη μακροχρόνια στρατηγική μας, υπολογίζουμε αν όλα πάνε καλά μέχρι το 2020 να έχουμε πετύχει 35 εκατ. τουρίστες μαζί με την κρουαζιέρα, και ίσως έσοδα κοντά στα 20 δισ. ευρώ».

- Οι ανταγωνιστές μας από τη Β. Αφρική επιστρέφουν σιγά σιγά στην τουριστική αγορά, έχοντας μάλιστα χαμηλότερη φορολογία από την Ελλάδα. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης της φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό;

 «Κοιτάξτε, πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Είναι πολύ καλό που η γειτονιά μας αρχίζει και έχει ζήτηση, σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει το ασταθές περιβάλλον των προηγούμενων χρόνων. Εγώ δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτά που λέγανε κάποιοι υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του τουρισμού στην ελληνική αγορά οφείλεται στη μείωση της κίνησης σε Τουρκία και Αφρική. Δεν είναι αλήθεια αυτό, και η άποψή μου επιβεβαιώνεται το 2018 που, ενώ η αύξηση των επισκεπτών στην Βόρεια Αφρική ξεπερνά το 60%, έχουμε αύξηση προκρατήσεων και στη δική μας αγορά.

Στο δεύτερο θέμα, της φορολογίας, όλοι ξέρουν ότι είμαστε σε πρόγραμμα επιτήρησης. Γνωρίζουμε όμως τα αιτήματα των ξενοδόχων. Εγώ ήμουν και είμαι δίπλα τους για να προστατεύσω τον κλάδο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι τα αιτήματα αυτά θα επανεξεταστούν όταν τα δημοσιονομικά μας το επιτρέψουν. Ας ελπίσουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα μας επιτρέψουν μέχρι τον Αύγουστο να βγούμε από την επιτροπεία. Τότε θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα της φορολογίας, για να δούμε αν θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα αυτά».

- Οι κλειστές κατοικίες μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά με τις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού της οικονομίας, τύπου Airbnb;

«Η αλήθεια είναι η οικονομία του διαμοιρασμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται ραγδαία κάθε χρόνο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που το αντιμετώπισε νομοθετικά και αποτελεί ένα draft για τις άλλες χώρες ώστε να μπουν κανόνες. Τώρα που υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει να αποτρέψουμε την όποια φοροδιαφυγή.

Από και πέρα θα ήταν ενδιαφέρον να αξιοποιηθούν οι κλειστές κατοικίες. Επ' ευκαιρία υπενθυμίζω ότι, εκτός από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, οι κατοικίες μπορούν να αξιοποιηθούν μπαίνοντας σε προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μέσω αδειοδότησης από το υπουργείο για νέα καταλύματα. Αρα υπάρχουν πολλές επιλογές.

Προσωπική μου ταπεινή άποψη είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι περιοχές, χωρίς όμως προκληθούν κοινωνικά, περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά προβλήματα. Ευτυχώς, στην Ελλάδα η τουριστική ανάπτυξη είναι βιώσιμη».