Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 09:44

Βελανιδιά, Βουλκάνο, Ανδρομονάστηρο, Μεταμόρφωση:  Τα μοναστήρια πόλοι για τον τουρισμό (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Ενα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη Μεσσηνία έγινε χθες με τα εγκαίνια της ιστορικής Mονής της Βελανιδιάς.

Μαζί με το Βουλκάνο (όπου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μοναστηριού θα γίνουν τον Αύγουστο), το Ανδρομονάστηρο και τον βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, που επίσης αναστηλώθηκαν πρόσφατα, καθώς και τα υπόλοιπα θρησκευτικά μνημεία του νομού, μπορούν να προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αν ενταχθούν στα "πακέτα" των τουριστικών πρακτορείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναό της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Αρκαδίας τον επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα θρησκευτικά μνημεία της Μεσσηνίας, εφόσον αυτά αξιοποιηθούν από τα τουριστικά γραφεία.

Η Μονή Βελανιδιάς ανοίγει και πάλι τις πόρτες της 32 χρόνια μετά τους σεισμούς του 1986, και τα χθεσινά εγκαίνια αποτέλεσαν σημαντικό γεγονός όπως έδειξε και η κοσμοσυρροή.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=5-TiM4HTll8} 

Ανοιξε χθες τις πύλες της η ιστορική Μονή Βελανιδιάς

Ξανάνοιξε χθες τις πύλες της η ιστορική Μονή Βελανιδιάς στη βόρεια περιοχή της Καλαμάτας, πλήρως αποκατεστημένη. Τα εγκαίνια, παρουσία πλήθους κόσμου που ανηφόρισε στη μονή, τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Την πλάκα με τα στοιχεία του έργου αποκατάστασης της μονής (από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986) ο μητροπολίτης την αποκάλυψε μαζί με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, η οποία... έσπρωξε και υποσκέλισε το δήμαρχο κι έκοψε μαζί με το μητροπολίτη την κορδέλα της τραπεζαρίας, στο κεντρικό σημείο της μονής. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Νίκα, ο οποίος την εξέπληξε δημόσια για την ασεβή συμπεριφορά της προς το δήμαρχο της πόλης.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι “είναι μια μέρα ιστορική για τη Μονή Βελανιδιάς” και έκανε λόγο για αναγεννητική και αναμορφωτική πορεία της μονής. Παρατήρησε πως “στιγματίζει” και δίνει περιεχόμενο στην ιστορία του τόπου μας και υπενθύμισε ότι είναι συνδεδεμένη με την απελευθέρωση της Καλαμάτας, καθώς “από δω ξεκίνησε ο μπουρλοτιέρης των ψυχών, ο Παπαφλέσσας”. Ανέφερε πως “η μονή και η Παναγία σκέπει από ψηλά την πόλη” και σημείωσε ότι η Καλαμάτα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης κι ευημερίας, με μέλλον ευοίωνο.

Εξαίροντας την προσφορά του κ. Σαμαρά, ο μητροπολίτης είπε ότι “το 2012 ο τότε πρωθυπουργός, ο Μεσσήνιος φίλος και αδελφός Αντώνης Σαμαράς ενέταξε την ανακατασκευή της μονής σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού. Η ανακατασκευή ξεπέρασε το 1 εκ. ευρώ”. Πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού, ανέφερε ότι “αγαπά τον τόπο του, πιστεύει στην Εκκλησία και εκτιμά πως τα μνημεία πολιτισμού νοηματοδοτούν το παρόν και το μέλλον”. Είπε ακόμη ότι ενέταξε και την αποκατάσταση του μοναστηριού στο Βουλκάνο, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν τον Αύγουστο.

Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη γ.γ. του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τους αρχιτέκτονες Μενέλαο Γεωργίου και Τόνια Κουζή, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον γ.γ. του δήμου Βασίλη Χαντζή, στελέχη της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Δασών, ενώ χαρακτήρισε μαέστρο της όλης προσπάθειας τον αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη, πρόεδρο της διαχειριστικής και διοικητικής επιτροπής της Μονής Βελανιδιάς.

Τέλος ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχήθηκε “πολύ γρήγορα να επανδρωθεί η μονή, να γίνει ζώσα κοιτίδα, σημείο πνευματικής αναφοράς και αναγέννησης”. Κλείνοντας, παρατήρησε ότι στη σκέψη μας πρέπει να είναι η πρόοδος και η ευημερία του τόπου, και να μην επιδιώκουμε αποκλειστικότητες στο έργο μας: ο ένας να δώσει το χέρι στον άλλο, παραμερίζοντας μικρότητες και μικροψυχίες.

Ο Σύλλογος  Καταστηματαρχών Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Καλαμάτας και Μεσσηνίας, ο όποιος είχε χθες στο μοναστήρι τη γιορτή του μοίρασε στους παριστάμενους άρτο, και μαζί με τον αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Νταμάτη πρόσφεραν εδέσματα.

Γ.Σ.