Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 15:14

Μεσσηνία: Εγκαινιάστηκε το δίκτυο μονοπατιών Apollo Trails στην Αμπελιώνα

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Εγκαινιάστηκε το δίκτυο μονοπατιών Apollo Trails στην Αμπελιώνα

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή στην Αμπελιώνα της Μεσσηνίας το δίκτυο μονοπατιών Apollo Trails: ένα υψηλού επιπέδου δίκτυο μονοπατιών, που αυτονόητα παρουσιάζει εξαιρετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια για εναλλακτικό τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, προσφέροντας στους κατοίκους τη δυνατότητα να αντιληφθούν έμπρακτα τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο θησαυρός της φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς που έχουν στα χέρια τους.

Στην επιτυχημένη εκδήλωση έδωσαν το “παρών” και επισκέπτες από τα γύρω χωριά του Δήμου Οιχαλίας, που ήρθαν να στηρίξουν τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Σπύρου Αγγελόπουλου, ιδιοκτήτη του Abeliona Retreat: της γνωστής boutique μονάδας φιλοξενίας στην Αμπελιώνα με το εναλλακτικό πρόσημο, η οποία βρίσκεται χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του χωριού.

Ο Σπύρος Αγγελόπουλος -παρουσία και του προέδρου του ομίλου Aldermar Resorts δρ. Νικόλαου Αγγελόπουλου, θερμού υποστηρικτή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας- καλωσόρισε τον κόσμο εξηγώντας τη λογική πίσω από την προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών γύρω από την Αμπελιώνα:

«Ολα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για το χωριό και την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει. Στην ορεινή Ελλάδα, όλο και περισσότερα χωριά πεθαίνουν, κι αυτή θα ήταν η μοίρα και του δικού μας χωριού. Τα Apollo Trails είναι το πρώτο λιθαράκι σε ένα ολιστικό μοντέλο ήπιου τουρισμού, που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αμπελιώνα, που να μη βιάζει τη φύση και τη ζωή εδώ. Αντίθετα, να δίνει ζωή με όρους καλύτερους από αυτούς που ξέρουμε στην πόλη», τόνισε – για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Ευελπιστούμε ότι τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με τα άλλα στο Μαίναλο, και θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Και ότι, μαζί με τον φυσιολατρικό, τον αρχαιολογικό, τον θρησκευτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό που μπορούν να αναπτυχθούν στα μέρη μας, θα δημιουργηθεί κάτι όμορφο και βιώσιμο».

Ο ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Μονοπάτια της Ελλάδας”, Φοίβος Τσαραβόπουλος, που συνεργάστηκε με το Σπύρο Αγγελόπουλο για τη δημιουργία των Apollo Trails, ανέφερε πως πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν κατά κύριο λόγο τα χωριά μεταξύ τους και βεβαίως με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα μνημείο της UNESCO σήμερα.

«Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έννοια της σύνδεσης των μονοπατιών. Σύνδεση με το παρελθόν και το μόχθο των ανθρώπων. Θέλαμε να δούμε τα πέτρινα αλώνια, τις εκκλησίες, τα χωριά. Αλλά, σύνδεση και με ένα καλύτερο μέλλον. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία μας, η καλύτερη γνώση για τον τόπο μας, ίσως μας οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαραβόπουλος.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύεται πρωτοπόρα στο κομμάτι της ανάδειξης του πεζοπορικού τουρισμού. «Μέσα στο 2010 θα έχουμε περίπου 1.500 χλμ. μονοπατιών στην Πελοπόννησο, από τα οποία το 80-85% θα είναι πιστοποιημένα μονοπάτια. Τa Apollo Trails του Σπύρου Αγγελόπουλου δείχνουν και αυτά το δικό τους δρόμο, μετά το Μenalon Trail, το 8ο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι», τόνισε. Η κ. Νικολάκου δεσμεύτηκε ότι τα Apollo Trails θα είναι το πρώτο δίκτυο μονοπατιών που η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει για άμεση πιστοποίηση και ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα μονοπατιών, ως «Μονοπάτι της Πελοποννήσου».

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Αγγελόπουλος προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους για έναν σύντομο περίπατο μέχρι την πηγή Τρίτσελι, στην αφετηρία του μονοπατιού που -μέσα από τοπία εκπληκτικών εναλλαγών- οδηγεί προς τη Νέδα και τις πηγές του ομώνυμου ποταμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν τοπικές λιχουδιές στο εστιατόριο του Abeliona Retreat, με θέα το καστανόδασος στις πλαγιές της Αμπελιώνας.


NEWSLETTER