Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 09:48

Σημαντικό συνέδριο για τον θαλάσσιο τουρισμό σήμερα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Σημαντικό συνέδριο για τον θαλάσσιο τουρισμό σήμερα στην Καλαμάτα

Ενα σημαντικό συνέδριο με θέμα “Τουρισμός – θαλάσσιος τουρισμός, η περίπτωση της Καλαμάτας” πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή από τις 9.30 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort”.

Το οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας με τη συνεργασία της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

 

“Είναι ένα συνέδριο με αντικείμενο την κρουαζιέρα, τα υδατοδρόμια, τις υποδομές των λιμανιών, το μάστερ πλαν, την ασφάλεια των λιμανιών”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας - και πρόσθεσε πως “θα έχουμε τους πλέον ειδικούς για να μάθουμε και να μπορούμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του λιμανιού μας”.

Αφού ανέφερε ότι τα στοιχεία της κίνησης δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για το λιμάνι, ο κ. Νίκας παρατήρησε πως “τα έργα που απαιτούνται για το μεγάλο άλμα θα μας τα υποδείξει το μάστερ πλαν, που επικαιροποιείται αυτή την περίοδο”. Υπενθύμισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπουν ιδιώτες στο λιμάνι, για την ανάπτυξή του με τη διαδικασία της ΣΔΙΤ, και αφού ανέφερε ότι “το λιμάνι μας δεν μπορεί να είναι νεκρό”, επεσήμανε πως “η οργάνωση του λιμανιού με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια είναι εξόχως αναγκαία, διότι το κράτος δεν μπορεί”.

Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα παρατήρησε ότι τα στελέχη της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων “θα μας βοηθήσουν στη χάραξη της στρατηγικής μας” και στάθηκε στη συγκυρία της επικαιροποίησης του μάστερ πλαν του λιμανιού.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι:

09.30 – 10.00: Χαιρετισμοί.
10.00 – 11.00: 1η συνεδρία – Θαλάσσιος τουρισμός / κρουαζιέρα.

Συντονιστής: Αντώνιος Καλούδης γενικός διευθυντής ΕΕΚΦΝ.

1) Θεόδωρος Κόντες πρόεδρος ΕΕΚΦΝ: “Κρουαζιέρα – δραστηριότητα στον διεθνή κοινοτικό και ελληνικό χώρο – Προοπτικές ανάπτυξης – Οφέλη / οικονομικά μεγέθη”.

2) Ιωάννης Ευσταθίου αντιπρόεδρος ΕΕΚΦΝ: “Δραστηριότητα της Inchcape στον τομέα της κρουαζιέρας στον διεθνή και ελληνικό χώρο – Προγράμματα δράσης της εταιρείας – Νέοι προορισμοί”.

3) Βασίλειος Γκάζικας εκπρόσωπος Celestyal Cruises: “Δραστηριότητα της Celestyal Cruises στον διεθνή και ελληνικό χώρο – Προγράμματα δράσης της εταιρείας – Νέοι προορισμοί – Σημασία του Home Porting στην τοπική κοινωνία των λιμένων προσεγγίσεως των πλοίων της εταιρείας”.

4) Αντώνιος Καλούδης γενικός διευθυντής ΕΕΚΦΝ: “Κρουαζιέρα – Η σημασία του κλάδου – το πλοίο – οι δραστηριότητές του – εξελίξεις όσον αφορά στους προορισμούς – ενδιαφέροντα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Καλαμάτα”.

5) Ευάγγελος Κεκάτος αντιδήμαρχος Κεφαλληνίας: “Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη λειτουργική διαχείριση του τουρισμού κρουαζιέρας. Η εμπειρία της Κεφαλλονιάς”.

11.00 – 11:10 ερωτήσεις.
11.10 – 11:30 Διάλειμμα για καφέ.

11.30 – 12:30: 2η συνεδρία – Θαλάσσιος τουρισμός/Yachting – Υδατοδρόμια.

Συντονιστής: Αντώνιος Καλούδης γενικός διευθυντής ΕΕΚΦΝ.

1) Αντώνιος Στελλιάτος πρόεδρος ΕΠΕΣΤ: “Το Yachting στην Ελλάδα σήμερα και αύριο”.

2) Διογένης Βενετόπουλος γενικός γραμματέας ΕΠΕΣΤ: “Μικρή κρουαζιέρα και η προσφορά της στην κοινωνία”.

3) Δημήτριος Τριανταφύλλου πρόεδρος ΠΕΝΕΤΗΣ: “Η συμβολή των ημεροπλοίων στο θαλάσσιο τουρισμό”.

4) Αγγελος Βλάχος μέλος Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ: “Αδειοδοτώντας τα υδατοδρόμια στην εθνική επικράτεια: Προκλήσεις και προοπτικές”.

5) Αναστάσιος Γκόβας πρόεδρος – Ελληνικά Υδατοδρόμια: “Υδατοδρόμια / Υδροπλάνα: Μια πρωτοποριακή συγκοινωνιακή δυνατότητα στην υπηρεσία του τουρισμού”.

12.30 – 12:40 ερωτήσεις.
12.40 – 13.00 Διάλειμμα για καφέ.

13.00 – 14:00: 3η συνεδρία. “Οι προοπτικές της Καλαμάτας”.

Συντονίστρια: Παναγιώτα Ντίντα αντιδήμαρχος Καλαμάτας.

1) Παναγιώτα Ντίντα αντιδήμαρχος Καλαμάτας: “Η προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Καλαμάτας”.

2) Αντώνιος Δουμάνης αντιπλοίαρχος ΛΣ, κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας: “Κρουαζιέρα και περιβαλλοντική διαχείριση λιμένων - λιμένας Καλαμάτας”.

3) Νατάσσα Κυριακοπούλου πρόεδρος ΤΕΕ Καλαμάτας: “Υφιστάμενες υποδομές του λιμένα Καλαμάτας”.

4) Δρ. Μηχ. Χαρίλαος Αντωνόπουλος πολιτικός μηχανικός-λιμενολόγος / ΜARNET A.T.E: “Προγραμματικό σχέδιο (Master Plan) λιμένα Καλαμάτας”.

5) Βασίλειος Πολίτης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MSI Hellas, υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α.), ΜΑ, NWCD, PFSO: “Η Καλαμάτα ως Hub And Spoke λιμένας κρουαζιέρας και yachting”.

14.00-14.30: Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, συμπεράσματα, προτάσεις.


NEWSLETTER