Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 08:59

Καταφύγιο 40 κλινών στο Εξωχώρι από τον Ορειβατικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καταφύγιο 40 κλινών στο Εξωχώρι από τον Ορειβατικό Καλαμάτας

 

Ορειβατικό καταφύγιο δυναμικότητας 40 κλινών πρόκειται να κατασκευάσει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, στη θέση “Βοϊδόλακκα - Αγιος Δημήτριος” στο Εξωχώρι του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το καταφύγιο έχει κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για γνωμοδότηση. Η μελέτη έχει κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και μέχρι τις 27 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται ότι “πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του καταφυγίου είναι να φιλοξενήσει και να προσφέρει ένα χώρο στάσης σε ορειβάτες που θέλουν να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τον Ταΰγετο, αλλά και γενικότερα σε φυσιολάτρες που θέλουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές του δάσους και του βουνού. Το σημείο επιλογής της κατασκευής δεν είναι τυχαίο, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι πολλών μονοπατιών, αλλά και από το συγκεκριμένο σημείο είναι εύκολη η ανάβαση προς την κορυφή για τους ορειβάτες. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως στην υπό μελέτη περιοχή υπάρχουν ήδη κτισμένα μικρά σπιτάκια διάσπαρτα, που λειτουργούν ως χώρος στάσης. Παρ’ όλα αυτά κανένα τους δεν έχει άδεια λειτουργίας”.

Επισημαίνεται πως οι εγκαταστάσεις του καταφυγίου πρόκειται να τοποθετηθούν σε προστατευόμενη περιοχή και συγκεκριμένα σ’ αυτή του δάσους Βασιλικής. Το δάσος Βασιλικής Ταϋγέτου εντάσσεται στην περιοχή Natura 2000, με κωδικό τόπου GR2550006 και όνομα “Ορος Ταΰγετος – σπήλαιο Τραχήλας – σπήλαιο Βαλτσινίδη”.

Ακόμα, στο κείμενο της μελέτης σημειώνεται ότι “τα 15 μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή, δείχνουν την αναγκαιότητα για τη δημιουργία του ορειβατικού καταφυγίου στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου. Το καταφύγιο που πρόκειται να δημιουργηθεί, έχει ως στόχο να εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου. Ο Νομός Μεσσηνίας αποτελεί το μοναδικό νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας που στερείται ορειβατικού καταφυγίου, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους. Το ορειβατικό καταφύγιο θα εξυπηρετεί πληθώρα επισκεπτών. Αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το δάσος της Βασιλικής, καθώς και όλους εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν τα μονοπάτια που βρίσκονται από τα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμάτας. Επιπλέον, το καταφύγιο θα εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν να ανεβούν προς την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (Πενταδάκτυλος), αλλά κι εκείνους που θέλουν  να επισκεφθούν τις δύο ψηλότερες κορυφές του (Προφήτης Ηλίας 2.407 μ., Χαλασμένο 2.204 μ.). Επίσης, θα εξυπηρετεί και τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν τα μονοπάτια της ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER