Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 08:56

Πάνω από 1.200 συμμετέχοντες αναμένονται στο 8o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Πάνω από 1.200 συμμετέχοντες αναμένονται στο 8o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας (βίντεο)

 

 

Ξεπερνάει κάθε προσδοκία σε επιτυχία το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.

Με παραπάνω από 1.200 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται το 8o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας από τη Δευτέρα 19 έως και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο “Elite City Resort”. Φέτος θα υπάρχει και 4η μέρα στο Σχολείο, καθώς η Πέμπτη 22 του μήνα θα είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες εστίασης της Μεσσηνίας.

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, ένας εκ των δύο εμπνευστών του Σχολείου (ο άλλος είναι ο Ανδρέας Ζαγάκος) εκτίμησε ότι “τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 του μήνα η Καλαμάτα δεν θα έχει ελεύθερο δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης” και σημείωσε πως το Σχολείο γεμίζει την πόλη.

Το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα και το συνδιοργανώνουν το “Elite City Resort”, η Costa Navarino και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Γίνεται υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εμπνευστής και ψυχή του θεσμού των Σχολείων Τουρισμού Ανδρέας Ζαγάκος επεσήμανε ότι σύνθημα του φετινού Σχολείου είναι “η διαφορετικότητα: Διαφορετικότητα στους επισκέπτες της περιοχής, στους τρόπους φιλοξενίας και εξυπηρέτησης, στους εργαζόμενους μέσα στην ίδια επιχείρηση”. Σημείωσε πως “πάνω από 1.200 εκπαιδευόμενοι από όλη την Ελλάδα, με κύριο όγκο δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ κυρίως εκτός Μεσσηνίας και Πελοποννήσου, αλλά και με επιχειρηματίες από όλη την υπόλοιπη χώρα, θα βρίσκονται εδώ, για να εκπαιδευτούν και να εισπράξουν τη συνεχή και διαρκή γνώση που πρέπει να έχουμε στο χώρο μας”. Σχολίασε ότι “η υποστήριξη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι πολύτιμη” κι ενημέρωσε πως “η εκπαιδευτική εποπτεία και αιγίδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου”. Παρατήρησε με ικανοποίηση ότι “ξενοδοχεία της πόλης προσφέρουν διανυκτερεύσεις για τους εκπαιδευτές και διάφορες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες με προϊόντα και υπηρεσίες στηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα”. Κλείνοντας, επεσήμανε πως “το Σχολείο Τουρισμού συνεχίζει να είναι δωρεάν. Κανείς δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται για την εκπαίδευση και την εξέλιξη στον τουριστικό τομέα”.

Ο έτερος εμπνευστής και ψυχή του θεσμού των Σχολείων Τουρισμού Κώστας Ανδριανόπουλος ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί ημερίδα με τη συμμετοχή μαθητών από γυμνάσια και λύκεια της Μεσσηνίας, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τον τουριστικό κλάδο και τις δυνατότητες απασχόλησης σε αυτόν. Ενημέρωσε πως προβλέπεται πληρέστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μ’ ένα πλήθος εξαιρετικών ομιλητών, όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η κωφάλαλη αρχαιολόγος κ. Κοκκέβη - Φωτίου (ξεναγός κωφών ατόμων), ο Στάθης Παπαχριστοφίλου από τους ελάχιστους πιστοποιημένους μπάτλερ στον κόσμο, ο φανατικός φίλος και υποστηρικτής του Σχολείου Τουρισμού Γιάννης Καλογεράκης. Πληροφόρησε πως μεταξύ των εκπαιδευτών θα είναι 4 brand ambassador ποτών και αποσταγμάτων της χώρας, στην ενότητα της γαστρονομίας τα μέλη της εθνικής ομάδας Σείριος Καίσαρης και Γιάννης Χρηστέας, ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και ο ξενοδόχος και συγγραφέας Γιώργος Πίττας. Επεσήμανε τη συμμετοχή της ομάδας μαγειρικής “Εν Δυνάμει της Θεσσαλονίκης” “όπου η Δανάη, ο Δημήτρης, ο Θάνος, η Λωξάντρα, η Μαργαρίτα και η Μαρία, παιδιά με σύνδρομο Down, με τον καθηγητή τους θα δημιουργήσουν μαγειρικά στη σκηνή του 8ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας”.

Την 4η μέρα, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας οργανώνεται work shop επαγγελματιών εστίασης, που απευθύνεται σε 80 άτομα επαγγελματίες από όλη τη Μεσσηνία, τα οποία και θα εκπαιδευτούν στις νέες τάσεις γαστρονομίας και στις δυνατότητες της μαγειρικής τεχνικής.

Ο κ. Ανδριανόπουλος παρατήρησε τη συνέχεια της συνεργασίας με το WWF (Διεθνές Ταμείο της Φύσης) και το ελληνικό παράρτημά του, επισημαίνοντας πως “η υποστήριξη των δράσεών του και των δράσεών μας και οι συνέργειες μαζί τους, κυρίως με τον πρεσβευτή τους Ηλία Μαμαλάκη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας”.

Ο διευθυντής του “Elite City Resort” Νίκος Μαλαπέτσας ανέφερε ότι “είναι μεγάλη μας τιμή ως ξενοδοχείο που ήμασταν υποστηρικτές από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να είμαστε”. Εξήρε τις προσπάθειες του Ανδρ. Ζαγάκου και του Κ. Ανδριανόπουλου και σημείωσε: “Για μας τα ξενοδοχεία το Σχολείο Τουρισμού ήταν βάλσαμο. Πάρα πολύς κόσμος που έψαχνε για δουλειά, εκπαιδεύεται έστω και στα υποτυπώδη και αποκτά τουριστική συνείδηση. Βοηθάει πολύ τις επιχειρήσεις του κλάδου να έρχονται άτομα που γνωρίζουν τα βασικά”. Δήλωσε ότι “το Elite City Resort θα είναι πάντα δίπλα τους και πάντα θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του” και ευχαρίστησε το προσωπικό που προσφέρει εθελοντικά στο Σχολείο Τουρισμού.

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στην οραματική προσπάθεια του Κώστα Ανδριανόπουλου και του Ανδρέα Ζαγάκου”. Παρατήρησε πως “το Σχολείο Τουρισμού έχει ανοίξει τα φτερά του. Ηρθε η ώρα να πιστοποιηθεί ως θεσμός σε επίπεδο επικράτειας που παρέχει υπηρεσίες σε σχέση με την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών τουρισμού” και σημείωσε: “Θα προσπαθήσουμε, αφού έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού, για να δούμε πώς θα αποτελέσει θεσμικά το πρώτο σημαντικό εργαλείο για όλους τους επαγγελματίες τουρισμού”.

Ο κ. Ανδριανόπουλος παρατήρησε ότι “τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα” και σημείωσε: “Πέρυσι είχαμε 1.200 άτομα, φέτος οι προεγγραφές είναι στο 30% - 35% παραπάνω. Εχουμε ενημερώσει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε, θα εξαντλήσουμε τη χωρητικότητα της αίθουσας. Θα πιάσει νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί σε δημόσια εκδήλωση. Είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική εκδήλωση που έχει γίνει στην Ελλάδα. Εχουμε καινούργιους και επαναλαμβανόμενους εκπαιδευόμενους. Πάνω από 120 άτομα θα έρθουν από τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικά ιδρύματα - τουριστικές σχολές για 3ήμερη εκδρομή”. Εκτίμησε ότι “τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 του μηνός η Καλαμάτα δεν θα έχει ελεύθερο δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης” κι ενημέρωσε: “Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο κομμάτι του τουρισμού και της εστίασης από την Αθήνα, κολέγια, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Δημόσια ΙΕΚ από “περίεργες” περιοχές της χώρας, όπως από τη Θήβα και εκατοντάδες μεμονωμένες συμμετοχές από την Αθήνα και κάθε άκρο της Ελλάδας, από την Αμμουλιανή, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, από τη Χίο, από νησιά. Είναι απίστευτο. Είναι το υψηλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το δωρεάν και η δυναμική που έχει αναπτύξει το Σχολείο Τουρισμού. Γεμίζει την πόλη, είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER