Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 10:39

Αισιόδοξος για την Μεσσηνία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: “Οπωσδήποτε ιδιωτικό μάνατζμεντ στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Πολλά πράγματα μένουν να γίνουν, αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας”, τονίζει στην “Ε” για την προοπτική του τουρισμού στη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Σε δήλωσή του σημειώνει ότι ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων (και της Καλαμάτας), των λιμανιών και των μαρινών και αναφερόμενος στη φιλοπατρία και τον αγώνα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου για την Costa Navarino, επισημαίνει τη γραφειοκρατία και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και ζητεί την αποκλιμάκωση της φορολογίας.

Για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Ρέτσος παρατήρησε: “Η Πελοπόννησος γενικότερα και η Μεσσηνία ειδικότερα ήταν στις περιοχές που είχαν μείνει στη δεύτερη και τρίτη ταχύτητα. Ομως, το γεγονός ότι καθυστέρησε η περιοχή να φανεί τουριστικά αυτό είναι ίσως και ένα πλεονέκτημα. Διότι μπορεί πλέον με τα νέα εργαλεία που υπάρχουν και τις νέες ιδέες που έχουν υιοθετηθεί, παράδειγμα την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης στον τουρισμό, τη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, να φτιαχθεί ένα προϊόν από την αρχή που μπορεί να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό. Είδαμε τα τελευταία χρόνια σαφώς και με τη βοήθεια της Costa Navarino ότι έχει δημιουργηθεί ένας προορισμός από κει που δεν υπήρχε και πως αναπτύσσεται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, βοηθούμενος και από τις δημόσιες υποδομές -το οδικό δίκτυο είναι πάρα πολύ καλό και το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και ανεβαίνει η κίνησή του- και νομίζω ότι πολλά πράγματα μένουν να γίνουν, αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας”.

Για την αξιοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας απάντησε: “Ο ΣΕΤΕ ήταν από την αρχή υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης, του μάνατζμεντ των αεροδρομίων. Θεωρούμε ότι αυτές είναι δουλειές στις οποίες ο δημόσιος τομέας κατά το παρελθόν έχει αποτύχει. Το γεγονός ότι προχώρησε η ιστορία με τα 14 αεροδρόμια με τη Fraport έχει ήδη αρχίσει και δείχνει και παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Οπότε ναι και δεν υποστηρίζουμε μόνο την ιδιωτικοποίηση στα αεροδρόμια, αλλά και σε άλλες υποδομές, όπως είναι τα λιμάνια, οι μαρίνες κ.λπ. Θεωρούμε ότι έτσι μπορούμε να ενδυναμώσουμε το προϊόν μας”.

Για τη δυνατότητα και την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στη Μεσσηνία και την Περιφέρεια παρατήρησε: “Στη Μεσσηνία έχουμε και το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας πολύ μεγάλης επένδυσης, το οποίο από τη μία δείχνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν πολύ μεγάλες επενδύσεις και από την άλλη αναδεικνύει και τα προβλήματα που έχει ο επενδυτής όταν θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο μακαρίτης ο καπετάν Βασίλης έκανε έναν υπεράνθρωπο αγώνα πάνω από 3 δεκαετίες, ο οποίος σκόνταφτε σε παθογένειες του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που παραμένουν προβλήματα για την Ελλάδα σήμερα και δεν είναι θέματα μόνο της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας, είναι όλης της χώρας. Γι’ αυτό λέμε ότι για να προσελκύσουμε πραγματικές επενδύσεις και να γίνουν παρόμοιες μεγάλες επενδύσεις πέρα από τη φιλοπατρία που ήταν χαρακτηριστικό του καπετάν Βασίλη, χρειάζεται χωροταξικός σχεδιασμός και αποκλιμάκωση της φορολογίας, διότι αυτή τη στιγμή με τους φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν, οι επενδυτές αποθαρρύνονται”.

Γ.Σ.