Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 09:21

Μεσσηνία: Προχωρεί στο Ριζόμυλο το “Navarino Blue”

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Μεσσηνία: Προχωρεί στο Ριζόμυλο το “Navarino Blue”

 

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων διευθέτησης του ρέματος Ριζόμυλου (ρέμα Καρυάς) της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που αφορά την ΠΟΤΑ στο Ριζόμυλο, γνωμοδοτεί σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Εξέλιξη που δείχνει πως υπάρχει κινητικότητα και προοπτική υλοποίησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Navarino Blue” της ΠΟΤΑ στο Ριζόμυλο.

Η μελέτη είχε υποβληθεί για ενημέρωση στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεσσήνης.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι “η μελέτη οριοθέτησης αφορά τα πρώτα 2 χιλιόμετρα του ρέματος, μετρούμενα από την εκβολή του στη θάλασσα. Σχεδόν το σύνολο του πιο πάνω τμήματος βρίσκεται εντός των ορίων της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, τμήμα Ριζόμυλου. Οπως διαπιστώθηκε στη μελέτη οριοθέτησης, η κοίτη του ρέματος είναι ανεπαρκής να παραλάβει την πλημμυρική παροχή και το ρέμα υπερχειλίζει, κατακλύζοντας τις γύρω περιοχές. Αυτό έγινε εμφανές και κατά τις τελευταίες πλημμύρες που ήταν ιδιαίτερα έντονες. Είναι επομένως ανάγκη να κατασκευαστούν τα επιχώματα που έχουν προβλεφθεί στην εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης. Επίσης, πρέπει να απαλλαγεί η κοίτη του ρέματος από τα φερτά υλικά και να αποκτήσει μία γεωμετρική διατομή”.

Αναφέρεται πως “το υπό μελέτη έργο περιλαμβάνει: α) Την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στην εγκεκριμένη οριοθέτηση του ρέματος. Με τη μελέτη οριοθέτησης και την έγκρισή της έγινε ο καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος από την εκβολή του στη θάλασσα μέχρι απόσταση 2.030 μέτρα προς τα ανάντη. β) Την οριοθέτηση του υπόλοιπου τμήματος του ρέματος, από το πέρας του τμήματος του ρέματος που οριοθετήθηκε με την προηγούμενη απόφαση μέχρι τη γέφυρα της εθνικής οδού Πύλου - Καλαμάτας, μήκους 550 μέτρων προς τα ανάντη”.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΤΕΜΕΣ παρατηρεί ότι “για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχουν κατά καιρούς κατασκευαστεί μία σειρά από έργα, όπως για παράδειγμα συρματοκιβώτια στις όχθες ή αναχώματα για την αποτροπή πλημμυρών. Ωστόσο τα έργα αυτά είναι αφενός αποσπασματικά, αφού δεν εντάσσονται σε μία γενικότερη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας και αφετέρου αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, αφού σε κάθε νέα πλημμύρα καταστρέφονται.

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων πρέπει να διευρυνθεί η κοίτη του ρέματος, όσο απαιτείται, να κατασκευαστούν πρανή, να προστατευτούν τα πρανή και να κατασκευαστούν αναχώματα, όπου το βάθος του ρέματος είναι ανεπαρκές και τέλος να κατασκευαστούν δύο παράπλευρες οδοί πλάτους 4 μέτρων”.

Τέλος, να ενημερώσουμε πως στις τρεις εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν, προτείνεται αυτή που περιλαμβάνει τη “διευθέτηση της κοίτης του ρέματος με στρώμνες τύπου Reno και μικρό μήκος συρματοκιβωτίων”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER