Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 11:01

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον κλάδο της φιλοξενίας

Γράφτηκε από την
Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον κλάδο της φιλοξενίας

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας για τον κλάδο της φιλοξενίας υλοποιεί ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (ΤΟΠ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΟΠ: "Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός εποχικών εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας δεν διαθέτει ειδική κατάρτιση και εμπειρία στον τομέα του τουρισμού, ενώ οι επενδύσεις σε διαρθρωμένη «ενδοεπιχειρησιακή» κατάρτιση και μάθηση στο χώρο της εργασίας είναι χαμηλές. Ως απάντηση σε αυτή την έλλειψη, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου υλοποιεί το πρόγραμμα SeasonReady - Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας για εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίας, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στον κλάδο της φιλοξενίας, το οποίο απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν εποχικό προσωπικό. Το SeasonReady είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Στο έργο συμπράττουν 6 εταίροι από 3 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα).

Ο γενικότερος στόχος του έργου SeasonReady είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας ενισχύοντας την παραγωγικότητα, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του εποχικού εργατικού δυναμικού μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας σχεδιασμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών και των εποχικών εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος SeasonReady είναι:

- Η υποστήριξη των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη κινητοποιημένων, εξειδικευμένων, αξιόπιστων εργαζομένων με αυτοπεποίθηση.

- Η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας κατάρτισης βασισμένης στις αρχές μάθησης στον χώρο εργασίας (work-based learning).

- Η υποστήριξη πιθανών ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτών.

- Ο εξοπλισμός των εποχικών εργαζομένων με τον σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων, γνώσεων και στάσεων που απαιτούνται για μια δουλειά στον τομέα της φιλοξενίας.

- Η παροχή συστάσεων στους ενδιαφερόμενους φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας βιώσιμης μεθοδολογίας μάθησης στον χώρο εργασίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρωτογενής έρευνα, η ανάπτυξη μεθοδολογίας της εκπαίδευσης βάσει της εργασίας (Work Based Learning), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κροατία, ενώ έχουν υλοποιηθεί 3 διακρατικές συναντήσεις, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα στο Λουτράκι Κορινθίας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/SeasonReady.ERASMUS, www.seasonready.eu".


NEWSLETTER