Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 09:44

Σε υψηλά επίπεδα οι πληρότητες ξενοδοχείων για το Πάσχα

Γράφτηκε από την
Σε υψηλά επίπεδα οι πληρότητες ξενοδοχείων για το Πάσχα

 

Στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι κρατήσεις παρουσιάζουν διπλή εικόνα, καθώς αρκετοί προορισμοί δεν έχουν την αναμενόμενη κίνηση. Αυξημένη κίνηση παρουσιάζουν, αντίθετα, οι Κέρκυρα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλλονιά.

Στις περιοχές όπου η πληρότητα δεν είναι η αναμενόμενη, οι ξενοδόχοι ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Ελληνες εκδρομείς που για την ώρα εμφανίζονται επιφυλακτικοί εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών.  

 

ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ, το φετινό Πάσχα συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και άρα είναι περισσότερα τα ξενοδοχεία που αναμένεται να λειτουργήσουν στους κατεξοχήν θερινούς προορισμούς, με σκοπό να υποδεχτούν τουρίστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βαλκάνια). Σε συνδυασμό και με την Πρωτομαγιά, τη μερίδα του λέοντος κατέχει το τετραήμερο από Μ. Παρασκευή  έως Δευτέρα του Πάσχα. Ο μέσος όρος διαμονής είναι οι 3 διανυκτερεύσεις.   

Εντονότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κέρκυρα, όπου η τουριστική κίνηση αναμένεται φέτος ενισχυμένη, όπως και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σαντορίνη και η Μύκονος (μαζί με τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών), η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η περιοχή των Μετεώρων και τα Τρίκαλα, η Μαγνησία και η Κεφαλλονιά.

Ενδεικτικά, στην Αίγινα οι κρατήσεις αγγίζουν το 80%-90% των διαθέσιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενώ στην Υδρα οι πληρότητες θα φθάσουν σχεδόν το 100%, αλλά μόνο για ένα τριήμερο.

Ικανοποιητική κρίνεται η κίνηση στην Αρκαδία, στην Αχαΐα και την Εύβοια, ενώ ελαφρώς αυξημένη είναι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λαμίας, όπως και στα περιφερειακά ξενοδοχεία των Σερρών, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία εντός πόλης.

Στη Σκιάθο θα λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες φέτος, όπως και στη Νάξο.

Στην Καβάλα, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία η κίνηση αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

Μικρή βελτίωση εμφανίζουν οι δείκτες στη Λέσβο και τη Λευκάδα, ενώ ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας και της Κεφαλλονιάς.

Στη Σαντορίνη οι πληρότητες αναμένεται να αγγίξουν το 70%-80%, και στη Μύκονο που υποδέχεται τουρίστες κυρίως από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία οι πληρότητες φθάνουν το 75%. Η Πάτμος κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. 

 

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Στον αντίποδα, υποτονική είναι η κίνηση σε Λάρισα, Θάσο, Δράμα, Ημαθία, Κω και Καλάβρυτα.

Στην Πιερία οι εκτιμήσεις θέλουν το φετινό Πάσχα να είναι για τα ξενοδοχεία ελαφρώς καλύτερο από το περσινό, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη Χαλκιδική, όπου η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, με τις πληρότητες να κινούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. 

Στη Θράκη η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται «μέτρια», αλλά με προσμονή για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν για την Κρήτη, όπου η εικόνα είναι καλύτερη στα Χανιά, χαμηλότερες ωστόσο είναι οι πληρότητες σε Νότιο Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Στη Ρόδο οι πληρότητες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στη Ζάκυνθο η τουριστική κίνηση χαρακτηρίζεται από τους ξενοδόχους ως «υποτονική» - με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για 50% πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρόλο που το Πάσχα έπεφτε νωρίς. Θεωρούν ότι η τελευταία σεισμική δραστηριότητα επηρέασε την τουριστική κίνηση, αν και όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σε λίγο κατώτερα επίπεδα φέτος, σε σχέση με πέρυσι, κυμαίνεται η τουριστική κίνηση στην Αθήνα, όπου οι ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αντίστοιχη με το Πάσχα του 2018 αναμένεται η κίνηση στη Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να προσεγγίζουν το 65%-70%.

 

  • Οι τιμές ανά δωμάτιο κυμαίνονται σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα)και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.


NEWSLETTER