Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019 09:24

Παγκόσμια προβολή μέσα από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Παγκόσμια προβολή μέσα από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία (βίντεο)

 Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία έχει διεθνή χαρακτήρα και προβάλλει τη Μεσσηνία σ’ όλο τον κόσμο με τις δράσεις και τις εκδηλώσει της.

Αυτό τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης της Αμφικτιονίας.

Στη συνέντευξη ενημέρωσαν ότι το αντάμωμα - η θερινή συνάντηση της Αμφικτιονίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο κέντρο “Οαση”, στην Μπούκα της Μεσσήνης. Το συνέδριο που γίνεται κάθε 2 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου στην Costa Navarino, όπου θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και η Αμφικτιονία θα τιμήσει τη Μεσσήνια ποιήτρια Κική Δημουλά.

Ειδικότερα:

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας - πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι η Αμφικτιονία είναι οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα που συνδέει τους απανταχού Μεσσήνιους. Επεσήμανε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε η Μεσσηνία να γνωρίσει τους Μεσσήνιους διακεκριμένους σε επιστημονικό, επαγγελματικό επίπεδο και να συμβάλουν στην προώθηση και την ανάπτυξη του νομού. Αναφερόμενη στις πρόσφατες εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβολής του έργου του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αυστραλία που είχαν μεγάλη απήχηση, σημείωσε ότι ο Π. Θέμελης είναι το σημαντικότερο όπλο στην προβολή της Μεσσηνίας.

Ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Μπαζίγος είπε ότι στα 22 χρόνια λειτουργίας της η Αμφικτιονία έχει κάνει πολλά. Παρατήρησε πως “την χαρακτηρίζει η διεθνής εξωστρέφεια, βρίσκει Μεσσήνιους σ’ όλο τον κόσμο”. Ενημέρωσε ότι στο φετινό συνέδριο θα μιλήσουν 6 Μεσσήνιοι επιφανείς: Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος τέως υπουργός στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Ο Κώστας Χριστόπουλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ειδικός στους σεισμούς. Ο Τίτος Ριτσάτος οικονομολόγος. Ο Δημήτριος Αθανασόπουλος διευθυντής της Euroenergy, επιχειρηματίας. Η Φίλη Ηλιοπούλου αρχιτέκτων. Η Τζένη Κοντοσθένους εγκληματική ψυχολόγος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο. Επίσης, πληροφόρησε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας του Ζορμπά, που σκηνοθετεί ο Μπάμπης Τσόκας.

Η Δώρα Γιαννίτση εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα, ενημέρωσε ότι συνεργάζεται για 6η χρονιά με την Αμφικτιονία. Παρατήρησε ότι το Κέντρο υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για ανάδειξη του προϊόντος της Μεσσηνίας και αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές, όπως η επανέκδοση του δίγλωσσου λευκώματος στα 190 χρόνια της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Ενημέρωσε, επίσης, ότι κάθε χρόνο οι εγγραφές στο Κέντρο για την ελληνική γλώσσα ξεπερνούν τις 1.000.

Ο Θανάσης Ψαρούλης εκπρόσωπος της Ευρώπης στην Αμφικτιονία, αναφερόμενος στις δραστηριότητες των 2 τελευταίων χρόνων, υπενθύμισε τις τηλεοπτικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης της Σουηδίας και της Νορβηγίας στη Μεσσηνία με τη συμμετοχή παγκόσμιων πρωταθλητών και βετεράνων Ολυμπιονικών, που αγωνίστηκαν σε 30 σημεία του νομού. Αναφέρθηκε στις ταινίες του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα για τη Μαρία Κάλλας και τον Ζορμπά, στη σπουδαία βραδιά που οργανώθηκε στην Ακαδημία της Στοκχόλμης και στο ξεκίνημα του θεματικού τουρισμού με συνταξιούχους από τη Σκανδιναβία, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα φθάσουμε τις 5.000 διανυκτερεύσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ο Παναγιώτης Λούτος ταμίας της Αμφικτιονίας, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Αθήνα, κυρίως για τη Μαρία Κάλλας και την Αρχαία Μεσσήνη. Για το ετήσιο αντάμωμα ζήτησε “να βοηθήσουν όλοι για να υπάρχει συμμετοχή, να βοηθήσουν οι σύλλογοι”, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σύλλογοι που δεν έχουν γραφτεί στην Αμφικτιονία, καλώντας τους να συμμετάσχουν.

Γ.Σ.


NEWSLETTER