Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 19:01

Πενιχρές οι εισπράξεις από τον τουρισμό στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

 

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Πελοποννήσου αντιστοιχούν μόλις στο 2,7% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα, και στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Πελοπόννησο το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν σε 20,3 εκ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα ήταν 734,9 εκ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος από τα ταξιδιωτικά έσοδα, τις επισκέψεις και τις διανυκτερεύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο απέσπασαν η Αττική (53,4% των εισπράξεων) και η Κεντρική Μακεδονία (17,25%). Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται η Κρήτη (3,81% των συνολικών εισπράξεων), το Νότιο Αιγαίο (5,5%) και τα Ιόνια Νησιά (1,39%) καθώς σε αυτές τις περιοχές η τουριστική σεζόν ξεκινά μετά τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας:

Ο κύριος όγκος των εισπράξεων σε ποσοστό 80,8% του συνόλου πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (393 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (127 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (41 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (33 εκατ. ευρώ).

Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 141 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 2,179 εκατ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τη συνολική εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 80,7% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (846 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (536 χιλ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (297 χιλ.) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (80 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου) πραγματοποιήθηκαν 420 χιλ. επισκέψεις.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 11,772 εκατ. την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 81,0% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (5,642 εκατ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2,167 εκατ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (630 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (603 χιλ.) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (488 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 2,242 εκατ. διανυκτερεύσεις.

 

Αναλυτικά τα στοιχεία των εισπράξεων, των επισκέψεων και των διανυκτερεύσεων ανά περιφέρεια παρουσιάζονται στον πίνακα: