Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 08:26

Menalon Trail: Ευκαιρία για την Πελοπόννησο δίκτυο μονοπατιών 800 χιλιομέτρων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Menalon Trail: Ευκαιρία για την Πελοπόννησο δίκτυο μονοπατιών 800 χιλιομέτρων

 

Το δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων, που δημιουργείται από συνεταιρισμούς και συλλόγους αυτή την περίοδο μπορεί να αναδείξει την Πελοπόννησο σε περιπατητικό προορισμό.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Στεμνίτσα για την επαναπιστοποίηση του Menalon Trail την τριετία 2019 -2022, από τον Σέρβο πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (European Ramblers' Association - ERA) Boris Micic.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας και τη ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. με την υποστήριξη του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Στεμνίτσας Αρκαδίας.                                       

Παρευρέθησαν 85 εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, του Δασαρχείου Βυτίνας, του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου, καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι.

Ο πρόεδρος της ERA  Boris Micic αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, η οποία εκπροσωπεί 60 ομοσπονδίες από 34 χώρες και συνολικά περισσότερα από 3.000.000 εγγεγραμμένα μέλη - πεζοπόρους, καθώς και στο Menalon Trail, το οποίο άνοιξε τον δρόμο στην πιστοποίηση και άλλων ελληνικών μονοπατιών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα 4 από τα 16 πιστοποιημένα μονοπάτια της Ευρώπης να είναι ελληνικά. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ανάγκη συνεχούς συντήρησης και βελτίωσης ενός μονοπατιού, προκειμένου να ανήκει στην ομάδα των καλύτερων της Ευρώπης (“Best of Europe”).

Στη συνέχεια ανέλυσε το νέο θεσμό που ετοιμάζεται από την ΕRΑ «Πιστοποιημένες Περιφέρειες της Ευρώπης ως πεζοπορικοί προορισμοί». Ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα επόμενα δύο έτη με σκληρή δουλειά (καθαρισμό και σήμανση του δικτύου των μονοπατιών της) θα έχει τη δυνατότητα να είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ύψιστη αυτή πιστοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. Ιωάννης Λαγός από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, το πεζοπορικό δίκτυο “Mythical Trails” που αναπτύσσεται κάτω από το επιτυχημένο brand name “Mythical Peloponnese”. Παρουσίασε τα σήματα - λογότυπα του δικτύου των μονοπατιών, τα οποία δημιουργήθηκαν με την επιμέλεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος Α.Ε. και ταυτόχρονα ανέλυσε τον σχεδιασμό του δικτύου των μονοπατιών λέγοντας πως στην παρούσα φάση, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώνονται από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δασικούς Συνεταιρισμούς, Ενώσεις Συλλόγων και Ορειβατικούς Συλλόγους περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μονοπατιών και συγκεκριμένα: 200 χλμ. στον Πάρνωνα (Parnon Trail). 90 χλμ. από Κοσμά Κυνουρίας έως Μυστρά, μέσω Χρυσάφων και Σπάρτης (Sparta Trail). Δίκτυο μονοπατιών 80 χλμ. στον Ταΰγετο. Δίκτυο 85 χλμ. γύρω από το Λύκαιο Ορος: Καρύταινα, Βάστα, Ισαρης (Arcadia Τrail). Σύνδεση του Menalon Trail με τους ποταμούς Λάδωνα και Ερύμανθο (Pan Trail). Τμήμα του Hermes Trail στην Κορινθία: Δερβένι - Φενεός - Στυμφαλία - Σπήλαιο Ερμή - (Τρίκαλα - Ξυλόκαστρο) / (Σικυώνα – Κιάτο). Τμήμα του μυθικού Hercules Trail: Ναύπλιο - Τίρυνθα - Νεμέα - Στυμφαλία - Φενεός - Λίμνη Λάδωνα - Ερύμανθος - Τριποταμιά - Αρχαία Ολυμπία, διαδρομή στην οποία διαδραματίστηκαν οι 5 από τους 12 άθλοι του Ηρακλή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο στόχο της Περιφέρειας ώστε ολόκληρη η Πελοπόννησος να αποτελέσει διεθνή πεζοπορικό προορισμό, ώστε το τουριστικό της προϊόν να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Επεσήμανε ότι το μοντέλο που πρωτοεφαρμόστηκε στη Γορτυνία αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής. Για τον λόγο αυτό λειτουργεί ως πρότυπο για τις άλλες περιοχές που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας και την ίδια τη Γορτυνία, η οποία "εξάγει τεχνογνωσία".

Η τελετή έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του πιστοποιητικού το οποίο έχει τοποθετηθεί στην αρχή του μονοπατιού, στην πλατεία της Στεμνίτσας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER