Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 09:50

Κατρακύλησε η Καλαμάτα στη λίστα των δημοφιλών προορισμών - Από τη 10η στην 22η θέση

Γράφτηκε από τον
Κατρακύλησε η Καλαμάτα στη λίστα των δημοφιλών προορισμών - Από τη 10η στην 22η θέση

 

Από την 10η (πέρσι) στην 22η θέση (φέτος) κατρακύλησε η Καλαμάτα στην κλίμακα των δημοφιλών προορισμών για Ελληνες ταξιδιώτες, ενώ το Ναύπλιο παραμένει σταθερά στην 3η θέση της κατάταξης πίσω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κανένας προορισμός της Πελοποννήσου δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη 18άδα των δημοφιλών προορισμών της βρετανικής, της γερμανικής και της ιταλικής αγοράς.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία υπάρχουν στη μηνιαία έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με αυτά, οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο δεκάμηνο του 2019 άγγιξαν τα 20,5 εκατομμύρια (αύξηση 3,5% σε σχέση με πέρσι). Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αφίχθησαν 152.302 επιβάτες διεθνών πτήσεων (αύξηση 21,4%).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 16,088 δισ. ευρώ, από 14,112 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Στην πρώτη θέση των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς βρέθηκε η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη θέση ανέβηκε το Ναύπλιο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην τέταρτη θέση επανεμφανίζονται τα Ιωάννινα, στην πέμπτη ο Βόλος και στην έκτη το Λουτράκι. Στην έβδομη θέση εισέρχεται για πρώτη φορά το 2019 η Καστοριά. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Χανιά, η Καλαμπάκα και η Πορταριά.

Η Καλαμάτα ήταν στο top-10 τους μήνες Απρίλιο (7η θέση), Μάιο (9η) Αύγουστο (7η) και Σεπτέμβριο (8η).

Στην πρώτη θέση προτίμησης της βρετανικής αγοράς διατηρήθηκε η Αθήνα και στη δεύτερη θέση ανέβηκε η πόλη της Ρόδου σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Στην τρίτη θέση υποχώρησε η Χώρα της Μυκόνου και στην τέταρτη θέση ανέβηκαν τα Φηρά. Τρεις θέσεις κέρδισε η Καρδάμαινα που ανέβηκε στην πέμπτη θέση, ενώ στην έκτη θέση υποχώρησε η πόλη της Κέρκυρας. Στην έβδομη και την όγδοη θέση βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2019 το Κιοτάρι και το Φαληράκι. Τέλος, τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Χανιά και η Οία.

Ο προορισμός της Αθήνας διατηρείται σταθερά στην πρώτη θέση από την αρχή του χρόνου στις προτιμήσεις της γερμανικής αγοράς: Στη δεύτερη θέση εμφανίστηκε η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη υποχώρησε η Χώρα της Μυκόνου. Νέα είσοδος στην τέταρτη θέση η Καρδάμαινα, ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η Χερσόνησος. Στην έκτη θέση υποχώρησε το Φαληράκι. Στην έβδομη θέση παρέμεινε η Γεωργιούπολη και στην όγδοη εμφανίστηκαν τα Φηρά. Η δεκάδα συμπληρώνεται με το Ρέθυμνο και την πόλη της Ρόδου.

Στην πρώτη θέση προτίμησης της ιταλικής αγοράς ανέβηκε η Αθήνα, ενώ υποχώρησε στη δεύτερη θέση η Χώρα της Μυκόνου. Στην τρίτη θέση διατηρήθηκαν τα Φηρά και στην τέταρτη το Καμάρι, ενώ στην πέμπτη θέση ανέβηκε η πόλη της Ρόδου και στην έκτη η Οία. Στην έβδομη και στην όγδοη θέση επανεμφανίστηκαν η Θεσσαλονίκη και το Ημεροβίγλι. Η δεκάδα της ιταλικής αγοράς συμπληρώνεται με την Περίσσα και τα Χανιά.

 

ΤΙΜΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Η υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων εκτιμήθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 208 ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Πελοπόννησος με 203 ευρώ και η Κεντρική Μακεδονία με 185 ευρώ. Στην Κρήτη η τιμή εκτιμήθηκε στα 166 ευρώ, στα Ιόνια Νησιά στα 153 ευρώ και στην Ηπειρο στα 146 ευρώ. Στην Κεντρική Ελλάδα η τιμή ανήλθε στα 132 ευρώ και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα 123 ευρώ. Τέλος, στις Σποράδες η τιμή εκτιμήθηκε στα 111 ευρώ - ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στην Δυτική Μακεδονία με 109 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 137 ευρώ και ακολούθησαν οι Σποράδες και η Πελοπόννησος με 102 ευρώ αντίστοιχα. Στα Ιόνια Νησιά η τιμή εκτιμήθηκε στα 96 ευρώ, στην Κρήτη και στην Ηπειρο στα 95 ευρώ αντίστοιχα και στην Κεντρική Ελλάδα στα 91 ευρώ. Τέλος, στην Κεντρική Μακεδονία η τιμή καταγράφεται στα 90 ευρώ, στην Δυτική Μακεδονία στα 89 ευρώ - ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφετι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 78 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στην Ηπειρο με 77 ευρώ και ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο με 76 ευρώ και η Κεντρική Ελλάδα με 74 ευρώ. Στη Δυτική Μακεδονία η τιμή εκτιμήθηκε στα 72 ευρώ, στην Πελοπόννησο στα 69 ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία στα 68 ευρώ και στην Κρήτη στα 65 ευρώ. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς, κάτω από 60 ευρώ, με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά στα 57 ευρώ. Τέλος, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στις Σποράδες με 45 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 59 ευρώ. Η αντίστοιχη τιμή είναι στην Πελοπόννησο 57 ευρώ και στην Κεντρική Μακεδονία 53 ευρώ. Στα 50 ευρώ εκτιμήθηκε η τιμή στην Κεντρική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στις Σποράδες με 40 ευρώ.

 

Αναλυτικά οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς παρουσιάζονται στους πίνακες.


NEWSLETTER