Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 09:22

Συμπαρασύρει το Πάτρα - Πύργος το τηλεοπτικό Βατερλό με Καλογρίτσα;

Γράφτηκε από την

Στον αέρα βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου Πάτρα - Πύργος καθώς αναβλήθηκε χθες ο διαγωνισμός για το τέταρτο τμήμα και δεν είναι λίγοι αυτοί που σχετίζουν την αναβολή με το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με τις σχέσεις του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα (ήταν μειοδότης στους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς) με την Τράπεζα Αττικής και την απώλεια της τηλεοπτικής άδειας που είχε κερδίσει στο διαγωνισμό - Big Brother.

Συγκεκριμένα αναβλήθηκε χθες, την τελευταία στιγμή, από το υπουργείο Υποδομών, η προγραμματισμένη για σήμερα 4η δημοπρασία από τις 8 συνολικά που έχουν προγραμματιστεί, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος. Πρόκειται για το τμήμα Κυλλήνη - Βάρδα, μήκους 9 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση η 4η δημοπρασία αναβλήθηκε γιατί δεν συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαγωνισμού, χωρίς όμως να αναφέρονται τα αίτια της μη συγκρότησης. Χθες επίσης, όπως είναι γνωστό, ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλογρίτσας (γιος του Χρήστου Καλογρίτσα) δεν μπόρεσε να καταβάλει την προκαταβολή για την τηλεοπτική άδεια, με συνέπεια να την χάσει.  

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 3 προηγούμενες δημοπρασίες για αντίστοιχα τμήματα του Πάτρα - Πύργος ανάδοχος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών" (συμφερόντων Καλογρίτσα). Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχει προκαλέσει πολλά σχόλια το σπάσιμο του Πάτρα - Πύργος σε 8 τμήματα από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που είναι κουμπάρος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Μετά το σπάσιμο σε 8 τμήματα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και κοινοπραξίες με πτυχίο 6ης τάξης, όπως η κοινοπραξία "Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών", του Χρήστου Καλογρίτσα. Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και τους ελέγχους στην Τράπεζα Αττικής έγινε γνωστό ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας έχει λάβει την τελευταία διετία δάνεια από την Τράπεζα Αττικής ύψους 77,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ έχει συνεισφέρει περίπου 800 εκατ. ευρώ στις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά σχόλια για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ πριν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της αναβολής προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά, αφού θεωρητικά στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού οδικού άξονα και οι 8 δημοπρασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. 

Ειδικότερα, για: Το Δουνέικα - Πύργος (δημοπρατήθηκε στις 12 Ιουλίου),  προϋπολογισμού 67,2 εκ. ευρώ, μήκους 8.140 μέτρων, με έκπτωση 53%. Το Αμαλιάδα - Δουνέικα (δημοπρατήθηκε στις 17 Μαΐου), μήκους 8.960 μέτρων, προϋπολογισμού 58,4 εκ. ευρώ, με έκπτωση 55,32%. Το Κυλλήνη - Αμαλιάδα (δημοπρατήθηκε στις 14 Ιουνίου), μήκους 10.900 μέτρων, προϋπολογισμού 53,25 εκ. ευρώ, με έκπτωση 57,45%. 

Ζήτημα υπάρχει με τη χάραξη στην Κάτω Αχαγιά, όπου οι φορείς της περιοχής έχουν ζητήσει εναλλακτική "νότια" χάραξη. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί να εξεταστεί το αίτημα με παράλληλη παράδοση προμελέτης για το τμήμα αυτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου και όσοι θέλουν την ολοκλήρωση του έργου Πάτρα - Πύργος παρατηρούν ότι είναι δύσκολο να αλλάξει η χάραξη, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα πήγαινε το έργο κάποια χρόνια πίσω, καθώς θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή απαλλοτριώσεις και καινούργιες μελέτες.

Το υπουργείο ενημέρωσε ότι θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο η ημέρα διεξαγωγής του 4ου διαγωνισμού.