Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 07:54

Στο νέο ΕΣΠΑ το Φιλιατρινό φράγμα 

Γράφτηκε από τον

Στο καινούργιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ενταχθεί το σημαντικό έργο των αρδευτικών δικτύων από το φράγμα του Φιλιατρινού, για να υλοποιηθεί.

Αυτό, το αυτονόητο όπως χαρακτηρίστηκε, μας επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου που έχει την ευθύνη για το έργο του Φιλιατρινού φράγματος, συνολικού προϋπολογισμού 6.767.158,57 ευρώ.

Τα στελέχη της υπηρεσίας μας βεβαίωσαν ότι η μελέτη για τα δίκτυα έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν κάποιες οφειλές και μας τόνισαν πως το έργο των δικτύων είναι απαραίτητο, προκειμένου να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί το φράγμα.

Σε ό,τι αφορά το έργο στο φράγμα, μας ενημέρωσαν ότι εκκρεμούν: Το τάπωμα στον αγωγό εκτροπής και μετά το φράγμα μπορεί να γεμίζει. Η αποκατάσταση πρανών σε δρόμο που φθάνει στο φράγμα και ο οποίος έχει υποστεί κατολίσθηση. Πληρωμές που σχετίζονται με τη δεύτερη απαλλοτρίωση.

Για τη σπουδαία σημασία του έργου των δικτύων, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε στην "Ε": «Θα παρέχει νερό για 34.000 στρέμματα στον κάμπο των Φιλιατρών. Στην περιοχή έχουμε το 60% με 65% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας. Με τα δίκτυα θα έχουμε: Προστασία, ανακούφιση του υδροφόρου ορίζοντα και θα τελειώσουν οι γεωτρήσεις. Αριστης ποιότητας βρόχινο νερό, χαμηλού κόστους και όχι υφάλμυρο. Αύξηση παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Θερμοκήπια με υδροπονικές καλλιέργειες. Αύξηση των υπαίθριων καλλιεργειών. Αρδευση των ελαιώνων - σήμερα ποτίζεται το 30%, θα ποτίζεται από το 60% έως και το 100% των ελαιώνων».

Γ.Σ.