Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 10:05

Σπίρτζης για Πάτρα - Πύργος: Ούτε οι μάγοι ξέρουν το χρονοδιάγραμμα!!!

Γράφτηκε από την

“Μέχρι να φτιάξουμε το θεσμικό πλαίσιο -είναι σε διαβούλευση το δεύτερο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα- και να φτιαχτούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα, με το μπάχαλο που έχουμε κληρονομήσει, κανένας, ούτε μάγοι δεν μπορούν να δώσουν πραγματικά ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν”: Αυτό παραδέχτηκε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε ερώτηση για το Πάτρα - Πύργος που είχε καταθέσει ο Αχαιός βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας. 

Για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα ο κ. Σπίρτζης δεν είπε ούτε λέξη, αν και ο κ. Φωτήλας στη δευτερολογία του τον προκάλεσε λέγοντας: “Ποιος θα πίστευε δε ότι αγωνιούμε τώρα για το έργο Πατρών - Πύργου, όταν κανονικά το έργο είναι Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα; Το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα το έχουμε ξεχάσει. Ελπίζω να μην ξεχάσουμε και το τμήμα Πάτρα - Πύργος”. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ότι οι συμβάσεις για του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος θα υπογραφτούν τον Απρίλιο του 2017, ενώ η 5η εργολαβία θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου του 2016 και ο διαγωνισμός της 4ης εργολαβίας θα γίνει μόλις η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων εγκρίνει τα Νέα Πρότυπα Τεύχη. 

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017 θα έχουν γίνει όλες οι δημοπρασίες, τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν και θα σταλεί ο φάκελος και τέλη Απρίλη θα έχουμε υπογραφές συμβάσεων.

Νωρίτερα ο κ. Φωτήλας είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη έγκριση του έργου από την Ευρωπαική Επιτροπή: “Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι το έργο θα πάρει θετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ο Φάκελος Μεγάλου Εργου ο οποίος ετοιμάζεται προβλέπει, απ’ ό,τι ξέρουμε, ένα ενιαίο έργο -αυτός ο φάκελος θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ενωση-, ενώ στην πραγματικότητα το έργο είναι τμηματοποιημένο;”. 

 

Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Για την αναβολή της 4ης δημοπράτησης ο Κ. Σπίρτζης υποστήριξε: 

"Θα σας αναφέρω, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός οδηγήθηκε σε αναβολή γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν όρισε ως όφειλε εμπρόθεσμα εκπρόσωπο στην Επιτροπή Διαγωνισμού. Θα σας καταθέσω στα Πρακτικά όλη τη σχετική αλληλογραφία, τις προσκλήσεις από το υπουργείο, τον ορισμό εκπροσώπων των φορέων ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΚΕΔΕ, τα απαντητικά τους έγγραφα. Προκύπτει ότι όλοι οι φορείς είχαν ορίσει εκπροσώπους μέχρι τις 30 Αυγούστου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο όρισε στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του διαγωνισμού δηλαδή, στις 5 η ώρα το απόγευμα.

Επίσης, θα σας καταθέσω και το έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και την αλληλογραφία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, διότι το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου βγάλαμε Δελτίο Τύπου για να ενημερώσουμε για την αναβολή του διαγωνισμού. Μας απάντησε το Τεχνικό Επιμελητήριο ότι μπορούσαμε να ορίσουμε κάποιον άλλο από πίνακα. Και απάντησε και η υπηρεσία σε αυτό, ότι ουδέποτε η αρμόδια υπηρεσία έχει προχωρήσει στο να βάλει άλλον εκπρόσωπό λόγω της ιδιαιτερότητας των Επιτροπών Διαγωνισμού.

Επομένως, μάλλον είναι λίγο παράξενο να σταλεί εκπρόσωπος του ΤΕΕ μετά το Δελτίο Τύπου για αναβολή λόγω του ότι δεν είχε στείλει εκπρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή".

 

ΣΤΗΜΕΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 

Ο κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι αντιπολίτευση και καναλάρχες επιχειρούν να στήσουν σκάνδαλο: 

“Δύο μήνες τώρα παρακολουθούμε την αγωνία τριών κομμάτων και των καναλαρχών να δημιουργήσουν σκάνδαλο, αλλά τίποτα. Τους προκαλέσαμε για τη «λάσπη» και τον «κιτρινισμό» να φέρουν συγκεκριμένες καταγγελίες να τις πάμε μαζί στον εισαγγελέα. Κάνουν τους κουφούς.

Οπότε επειδή εμείς δεν είμαστε κουφοί και δεν μπορεί να σπιλώσει ούτε την ακεραιότητα ούτε την ηθική μας κανείς -κανείς, όμως!- και επειδή, κύριε Φωτήλα, δεν ανήκετε στα δύο παραδοσιακά κόμματα εδώ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς σαν Ποτάμι τους ακολουθείτε, και επειδή δεν είμαστε ίδιοι, δεν μας «κρατάει» κανένας και δεν χρωστάμε σε κανέναν, επιλέγουμε άλλον δρόμο. Και ο δρόμος είναι ο εξής: Πήραμε τις καταγγελίες που έκαναν οι αξιότιμοι συνάδελφοι και το πλήθος των δημοσιευμάτων και των τηλεοπτικών εκπομπών και τα πήγαμε εμείς στην Εισαγγελία Διαφθοράς και τα καταθέσαμε, για να αναδειχθεί και η σκευωρία και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα. Αφού δεν το κάνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και πετάνε μόνο λάσπη, το κάναμε εμείς. Καταθέσαμε, επίσης, τους φακέλους και των τριών έργων και του τετάρτου με το «δωράκι» δήθεν των 13 εκατομμυρίων στην Εισαγγελέα και στους Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων”.

 

ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ  ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Ο κ. Φωτήλας στην ομιλία του τόνισε τα εξής: 

"Τα διάφορα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των δημοπρασιών -και όχι μόνο- δυστυχώς δεν επαληθεύτηκαν. Επαληθεύτηκαν όμως οι φόβοι μας.

Δεν ήρθαμε εδώ για να απολογηθούμε, όπως είχατε ζητήσει τον Ιούνιο του 2016, ενώπιον όλων των παραγωγικών φορέων της αυτοδιοίκησης και των συλλογικοτήτων μέσω των οποίων εκφράζαμε της ανησυχίες μας για την ολοκλήρωση του έργου. Δεν θα απολογηθούμε που σαν πολίτες εκφράζαμε τις ενστάσεις μας, σχετικά με την τμηματοποίηση της Πατρών - Πύργου.

Η αναβολή της τέταρτης δημοπράτησης -που σημειωτέον, σύμφωνα με το πρώτο σας χρονοδιάγραμμα, έπρεπε και οι 8 να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016- μας βάζει σε σκέψεις για την ολοκλήρωση του έργου. Και, αλήθεια, θα θέλαμε να μάθουμε αν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα είναι οριστικό ή αν μπορεί να αλλάξει ξανά.

Οι συμπολίτες μου και εγώ νιώθουμε ότι κολυμπάμε σε βαθιά νερά με το χρόνο να σφίγγει ασφυκτικά. Καταλαβαίνετε ότι ένας δρόμος αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, που όλα κι όλα έχει 700 εκατομμύρια.

Επομένως, το 2021 γίνεται ο τερματικός σταθμός, δηλαδή δεν έχει παραπέρα. Είμαστε στο «τώρα ή ποτέ», με το «ποτέ» να μας κλείνει το μάτι.

Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Εχει αναδειχθεί μειοδότης -κατά περίεργη σύμπτωση, ένας και για τις τρεις δημοπρατήσεις- με πολύ υψηλές εκπτώσεις, χωρίς να υπάρχουν νομικές συμβάσεις για τα δημοπρατηθέντα κομμάτια. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω και την αγωνία μου για τις μεγάλες εκπτώσεις και για το κατά πόσον θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως αυτές βολεύουν τον εργολάβο και όχι το έργο. Δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό, αλλά μακάρι στο μέλλον να διαψευστώ.

Ομως, έχουμε ακόμα 5 διαγωνισμούς που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, πότε θα γίνει ο καθένας από αυτούς τους διαγωνισμούς; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του καθενός και ελαχιστοποιήσαμε την πιθανότητα να βρούμε ξανά εμπόδια στην πορεία εξέλιξης;

Και μια και μιλάμε για εμπόδια, ξέρετε καλά ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα 8 μεγάλες δικαστικές διαμάχες από απαλλοτριώσεις, όπως φυσικά και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει σε σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους, που θα επιφέρουν επιπλέον χρονοκαθυστέρηση. Ομως, ο Γολγοθάς δεν σταματάει εδώ, γιατί μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει για τους μειοδότες και «να ανάψει ή όχι το πράσινο φως».

Και δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, αλλά ξεχνάμε και έναν άλλον παράγοντα, ο οποίος ελπίζω να μην αποβεί και μοιραίος. Πρέπει να ετοιμαστεί ο Φάκελος Μεγάλου Εργου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και κάπου εδώ ξεκινά το μέτρημα: Τέσσερις μήνες για να μάθουμε αν το έργο θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα. Τέσσερις μήνες τουλάχιστον για να γίνει η περιβαλλοντική μελέτη και η μελέτη κόστους-οφέλους".

 

«ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Απατώντας ο κ. Σπίρτζης είπε ότι δεν δίνει χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων: 

“Εγώ, κύριε Φωτήλα, δεν συνηθίζω -το έχω πει πολλές φορές- να δίνω ημερομηνίες ολοκλήρωσης έργων, διαγωνισμών και όλα τα υπόλοιπα. Γιατί; Διότι μέχρι να φτιάξουμε το θεσμικό πλαίσιο -είναι σε διαβούλευση το δεύτερο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα- και να φτιαχτούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα, με το μπάχαλο που έχουμε κληρονομήσει, κανένας, ούτε μάγοι δεν μπορούν να δώσουν πραγματικά ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν. Και αυτό για διάφορους λόγους. Θα το κάνουμε θεσμικά και τότε θα μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να δεσμεύεται και να δίνει πολύ εύκολα τις κατάλληλες απαντήσεις και να είναι κι ενήμεροι όλοι οι πολίτες”.