Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 22:12

Ανώριμα και ακριβά τα έργα της Μεσσηνίας - Απαγορευτικοί οι προϋπολογισμοί για τους δρόμους

Γράφτηκε από τον
Ανώριμα και ακριβά τα έργα της Μεσσηνίας - Απαγορευτικοί οι προϋπολογισμοί για τους δρόμους

Εργα οδοποιίας που επιχείρησε να ετοιμάσει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για να τα εντάξει στο ΕΣΠΑ, δεν πρόλαβε να τα ωριμάσει, παρότι δανείστηκε. Ή και αν έφθασαν κοντά στην ωρίμανση, έχουν απαγορευτικούς, υπέρογκους προϋπολογισμούς και η ένταξή τους είναι αδύνατη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος από Τουλούπα Χάνι έως διασταύρωση προς Μεταξάδα με παράκαμψη της Μεταμόρφωσης και γέφυρα στο ρέμα Καμπύροβα, μήκους 3,6 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 18 εκ. ευρώ!! Χρήματα που μόνο σε εποχές παχιών αγελάδων, σπατάλης και κακοδιαχείρισης θα μπορούσαν να διατεθούν.
Ο δρόμος που έχει αμυδρές ελπίδες, ώστε κομμάτι του να γίνει από το ΕΣΠΑ, είναι το Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Στην πραγματικότητα αυτός ο δρόμος έχει εξασφαλίσει προτεραιότητα για το Ε’, το επόμενο ΚΠΣ.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις μελέτες 3 δρόμων: α) Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη - Αρχαίο Στάδιο, κόστους 335.231,33 ευρώ, β) από Τουλούπα Χάνι έως διασταύρωση προς Μεταξάδα με παράκαμψη της Μεταμόρφωσης και γέφυρα στο ρέμα Καμπύροβα, κόστους 141.344,24 ευρώ και γ) Φιλιατρά - Αγία Κυριακή - Μαραθούπολη και Φιλιατρά - Λιμενάρι, κόστους 397.634 ευρώ. Για τα δύο πρώτα έργα οι μελέτες είναι προχωρημένες, στο τρίτο ουσιαστικά δεν υπάρχει μελέτη και το μόνο που έχει μπει ως προτεραιότητα με την προοπτική να δημοπρατηθεί του χρόνου είναι η κατασκευή γέφυρας στο ρέμα Λαγκούβαρδου (μικρότερης απ’ αυτή που σχεδιαζόταν στη μελέτη), στο φονικό S, προκειμένου να αρθεί ο κίνδυνος των τροχαίων (και θανατηφόρων) ατυχημάτων.
α) Στο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης όλες οι μελέτες έχουν συνταχθεί και απομένει η υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (μετά από διορθώσεις που έγιναν από το μελετητή) από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έγκρισή της. Μέχρι το κτηματολόγιο και οι πράξεις αναλογισμού έχουν γίνει.
Για το δρόμο αυτό μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων το κόστος του έργου χωρίς τη σήραγγα που προβλέπεται στην Αρκαδική Πύλη, υπολογίζεται στα 12 εκ. ευρώ. Και αυτό γιατί προβλέπονται 10 κόμβοι, με πιο σημαντικό αυτόν στην 7η επαρχιακή, στη Λάμπαινα, 100 - 150 μέτρα πιο πριν από τον υφιστάμενο, καθώς και νέες χαράξεις - παρακάμψεις στην Αρσινόη για άνοδο (ο υφιστάμενος δρόμος μέσα στο χωριό θα χρησιμοποιείται ως κάθοδος) και στην Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομμάτι) για κάθοδο (ο υφιστάμενος δρόμος μέσα στο χωριό θα χρησιμοποιείται ως άνοδος). Από τη Λάμπαινα έως την Αρσινόη προβλέπεται βελτίωση - διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου. Είναι ένα έργο που μπορεί να εκτελεστεί τμηματικά και αυτό του δίνει αμυδρές έστω ελπίδες στο ΕΣΠΑ, μετά την αναμόρφωσή του.
β) Στο δρόμο από Τουλούπα Χάνι έως τη διασταύρωση προς Μεταξάδα, μήκους 3.650 μέτρων, προβλέπεται νέα χάραξη - παράκαμψη της Μεταμόρφωσης από τη βόρεια πλευρά του χωριού με γέφυρα στο ρέμα Καμπύροβα 3 ανοιγμάτων και μήκους 110 μέτρων. Εχουν συνταχθεί και οι υποστηρικτικές μελέτες και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Απαγορευτικός, όμως, είναι ο προϋπολογισμός του έργου που
υπολογίζεται στα 15,7 εκ. ευρώ που ανεβαίνει κι άλλο, καθώς στα 2,6 εκ. ευρώ εκτιμάται η κατασκευή της γέφυρας. Και όλα αυτά χωρίς τις απαλλοτριώσεις. Το κομμάτι αυτό πρόκειται να συνδέσει τα δύο έργα βελτίωσης της ΝΑΜ στα τμήματα Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι και στροφή Μεταξάδας - Χώρα από το ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ.
γ) Για το δρόμο στην Τριφυλία έχει γίνει μόνο αναγνωριστική μελέτη και ένα μέρος της τοπογράφησης. Και λογικά δε θα είναι έτοιμος ή δε θα γίνει ούτε με το Ε’ ΚΠΣ, αφού στην περιοχή προτεραιότητα έχει ο δρόμος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, ενώ μελετητικά προχωρημένη είναι και η παράκαμψη των Φιλιατρών από τη νότια πλευρά της πόλης.
Για την ένταξη και τη χρηματοδότηση των έργων αυτών ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς παρατήρησε ότι «στο 3ετές τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας θα προταθούν και θα ενταχθούν αρκετά έργα» κι επεσήμανε: «Ο δρόμος προς την Αρχαία Μεσσήνη είναι σε προτεραιότητα. Αναδεικνύει τον τόπο μας, λόγω της πρόσβασης στο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Είναι έργο που θέλει και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης».
Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες αν θα προλάβει το ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί πρώτη προτεραιότητα καθώς ετοιμάζονται -ήταν και μελετητικά πιο ώριμα- και θα δημοπρατηθούν, είναι η προστασία
της εισόδου Κορώνης και το Τζάνε - Καλαμάκι στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, ο
δρόμος προς την Αρχαία Μεσσήνη είναι σε επόμενη προτεραιότητα μαζί με το Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. «Είναι δύσκολο έργο κι έχει μεγάλο προϋπολογισμό», παρατήρησε ο κ. Αλευράς.


NEWSLETTER