Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 18:47

Συνάντηση για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας

 

Συνάντηση για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας έχει προγραμματιστεί αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο, μεταξύ εκπροσώπων της κοινοπραξίας των 9 εταιρειών που έχουν αναλάβει την επικαιροποίησή του σχεδίου, του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Αυτό γνωστοποίησε χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρης Βγενής, προσθέτοντας ότι παρόντες στην ίδια συνάντηση θα είναι επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οπως διευκρίνισε ο Χ. Βγενής, στη συνάντηση θα συζητηθεί όλο το εύρος των έργων που θα κριθεί ότι απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση των σχετικών μελετών, έτσι ώστε αυτές να είναι έτοιμες όταν προκύψει χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του Ταμείου γνωστοποίησε ότι ο εν λόγω φορέας πιστώθηκε με 124.000 ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πίστωση αυτή, όπως εξήγησε, αφορά την ασφαλτόστρωση στην προβλήτα που δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Η εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο Χ. Βγενής, ανοίγει τον δρόμο για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, την υποβολή της προς έγκριση στο υπουργείο και τη δημοπράτησή της στη συνέχεια.

Ο πρόεδρος του Ταμείου ευχαρίστησε -«για τη βοήθειά τους στο συγκεκριμένο θέμα», όπως είπε- τον Χρήστο Λαμπρίδη γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, τη διευθύντρια Λιμενικών Υποδομών Αιμιλία Χριστοδουλόπουλου και το στέλεχος του ίδιου υπουργείου Νέλλη Αστερίου.

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗ

Συνεχίζοντας, ο Χ. Βγενής ανακοίνωσε ότι δόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας η άδεια στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να προβεί στην επισκευή του τοίχου, στο πάνω μέρος του κυματοθραύστη.

Ηδη, σημείωσε ο πρόεδρος, η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου θα προκηρύξει το σχετικό έργο, προϋπολογισμού περί τα 184.000 ευρώ, από τα οποία τα 123.000 προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από πόρους του Ταμείου.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ

Οσον αφορά τα κατασχεμένα σκάφη που παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ο Χ. Βγενής επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τα πλοία "Alamir Mustafa", "Simone" καθώς και ένα ξύλινο καΐκι, τα οποία αναμένεται να πλειστηριαστούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Αναφερόμενος στο πλοίο "Genc 3", ο πρόεδρος του Ταμείου δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει δίκη, που θα αποδώσει ή όχι σε ναυτιλιακή εταιρεία την ιδιοκτησία του σκάφους και κατόπιν θα είναι δυνατή η απομάκρυνσή του.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΨΑΡΩΝ

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου γνωστοποίησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του φορέα, την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, θα τεθεί προς έγκριση η προμήθεια 12 φρεατίων πλαστικών, βαρέος τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν στο δρόμο μπροστά στους πρώην κυλινδρόμυλους.

Οπως είναι γνωστό, στο σημείο αυτό εκτελείται έργο διαπλάτυνσης και κατασκευής πεζοδρομίων, ενώ θα ακολουθήσει κατασκευή υποδομής για τον ποδηλατόδρομο.

Τέλος, ο Χ. Βγενής κάλεσε τους επαγγελματίες της Παραλίας που θέλουν να κάνουν χρήση των κοινοχρήστων χώρων στη ζώνη λιμένα, να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, σχετική αίτηση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. Παράλληλα, στο τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί από το Ταμείο ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση θέσεων ελλιμενισμού.

 

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER