Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 18:44

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε σχολεία και σε χώρους της “Φάρις” 

Γράφτηκε από τον
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε σχολεία και σε χώρους της “Φάρις” 

Σε σχολικά κτήρια και ενδεχομένως σε κάποιους από τους χώρους της “Φάρις” προσανατολίζεται ο Δήμος Καλαμάτας να λειτουργήσει τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), δηλαδή χώρους όπου παιδιά από 5 μέχρι 12 χρόνων -οικογενειών με χαμηλό εισόδημα- θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου.

Ας σημειωθεί ότι άμεση προτεραιότητα στον σχεδιασμό του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αποτελεί η δημιουργία τουλάχιστον ενός ΚΔΑ παιδιών μεα (με αναπηρία), για τη συμμετοχή στο οποίο δεν θα ισχύει το πιο πάνω ηλικιακό όριο.

Η συμμετοχή των παιδιών στα κέντρα θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων το ετήσιο εισόδημα των οικογενειών.

Οπως είπε στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Βεργόπουλος, το πρόγραμμα για τα ΚΔΑΠ χρηματοδοτείται από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών, ενώ ο φορέας υλοποίησης είναι η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), μέσω της δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”. Η φιλοξενία του κάθε παιδιού στα ΚΔΑΠ επιδοτείται με 1.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ η επιδότηση για τα ΚΔΑΠ μεα φθάνει τα 5.000 ευρώ το χρόνο για κάθε φιλοξενούμενο παιδί.

Ο κάθε δήμος θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή του στην Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να ελέγξει τους χώρους στους οποίους θα λειτουργήσουν τα εν λόγω Κέντρα και στη συνέχεια η πρόταση να προωθηθεί στην ΕΕΤΑΑ -με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, επιδίωξη του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι να αποφορτίσει το πιεσμένο πρόγραμμα των εργαζομένων γονέων στο σπίτι ή/και να στηρίξουν τις εργαζόμενες μητέρες στη φύλαξη των παιδιών τους πέραν του σχολικού ωραρίου. Επιπλέον, όπως τόνισε, το κάθε κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει κύτταρο δημιουργικής απασχόλησης και παράλληλα αναβάθμισης της περιοχής στην οποία θα λειτουργεί.

Στα ΚΔΑΠ θα δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα για οργανωμένες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων, εικαστική δημιουργία, δημιουργική απασχόληση, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητικές δραστηριότητες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μουσικό παιχνίδι, περιβαλλοντικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα έκφρασης, ψυχαγωγίας και άθλησης. Ας σημειωθεί ότι ο ελάχιστος χρόνος παρουσίας των παιδιών στις δομές αυτές θα είναι 4 ώρες την εβδομάδα.

Η στελέχωση των εν λόγω κέντρων, δεδομένων και των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν -συνέχισε ο Δ. Βεργόπουλος-, θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό ενός ευρέος φάσματος ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί.

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι μπορεί η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας να έχει τον συντονισμό της προσπάθειας, ωστόσο σε αυτήν εμπλέκονται και συνεισφέρουν και άλλες διευθύνσεις, όπως της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς επίσης και η “Φάρις” και ο Αθλητικός Φορέας του δήμου.

Β.Γ.Μ.

 


NEWSLETTER