Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 19:16

Καλαμάτα: Υποδομών κατά ΟΣΕ για τον υπεύθυνο των πλημμυρών 

Γράφτηκε από την

Στην αντεπίθεση περνάει το υπουργείο Υποδομών και απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΟΣΕ για ευθύνες του αυτοκινητόδρομου στις πλημμύρες του αυτοκινητόδρομου, στις 7 Σεπτεμβρίου, στον Πάμισο και την περιοχή του ΤΕΙ Καλαμάτας. Μάλιστα, παρατηρεί πως ευθύνονται τα μη επαρκή αποχετευτικά έργα και το ρέμα που έχει γίνει δρόμος στην περιοχή του ΤΕΙ και οι ασυντήρητοι "παράλληλοι εξωχάνδακες" της υφιστάμενης από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο απαντητικό έγγραφό του προς το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Πετράκη, ο διευθυντής της ΕΥΔΕ - Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης Γιάννης Καρνέσης χαρακτηρίζει «αστήρικτα στο σύνολό τους», τα όσα αναφέρει στο έγγραφό του ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «χωρίς να έχετε πλήρη γνώση των προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης και των λοιπών συμβατικών τευχών, των πραγματικών περιστατικών και των απόψεων της υπηρεσίας μας, τις οποίες δε ζητήσατε ούτε προφορικά, φαίνεται να υιοθετείτε ανεπίτρεπτα κατά την άποψή μας, τη θέση ότι το σύνολο ή εν πάση περιπτώσει το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, οφείλεται στην ανεπάρκεια των μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και σε πλημμέλειες των κατασκευών του αυτοκινητόδρομου».

Ο κ. Καρνέσης επισημαίνει ότι «τηρήθηκαν απολύτως οι προβλέψεις της ΚΥΑ στη μελέτη και κατασκευή των τεχνικών διέλευσης του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή παλαιάς και νέας κοίτης του ποταμού Παμίσου, η οποία υλοποιήθηκε με δύο γέφυρες με ανοίγματα γεφύρωσης 73 μέτρα και 30 μέτρα αντίστοιχα, οι οποίες ουδόλως έθιξαν τις υπάρχουσες κοίτες του ποταμού».

Για τις πλημμύρες στην περιοχή του ΤΕΙ, αναφέρεται σε ρέμα που έχει μετατραπεί σε δρόμο κι εκτιμά πως «το ΤΕΙ και η σιδηροδρομική γραμμή εμποδίζουν την απορροή της λεκάνης της περιοχής στον ποταμό Αρι, που είναι ο τελικός αποδέκτης, λόγω μη επαρκών αποχετευτικών έργων». Διευκρινίζει ότι «η υπηρεσία μας έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφο τη ΔΕΥΑΚ, προκειμένου να περιληφθούν τα απαραίτητα έργα στα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής που ήδη κατασκευάζονται». Ακόμα, παρατηρεί πως «η προμελέτη υδραυλικών έργων της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. στα πλαίσια κανονικοποίησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα Καλό Νερό - Καλαμάτα, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση από το έργο του αυτοκινητόδρομου» κι εκτιμά: «Μεγάλο μέρος του προβλήματος των πλημμυρών στην περιοχή προέρχεται ακριβώς από τους υποδιαστασιολογημένους και ασυντήρητους "παράλληλους εξωχάνδακες" της υφιστάμενης από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη σιδηροδρομικής γραμμής».

Κλείνοντας, ο Γ. Καρνέσης σημειώνει ότι «τα οφέλη του ολοκληρωμένου αυτού έργου τα απολαμβάνουν σήμερα, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Επομένως, κάθε προσπάθεια απαξίωσής του με ανυπόστατους ισχυρισμούς δεν μπορεί παρά να μας βρει ενεργά αντίθετους».