Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 21:36

"Κούρεμα" στο δρόμο Πύργος - Τσακώνα, εν μέσω αδιαφορίας Μεσσηνίας και Περιφέρειας

Γράφτηκε από την

Θύμα "κουρέματος" πέφτει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο δρόμος Πύργος - Τσακώνα, καθώς έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση οι συμβάσεις. Στη διαδικασία αυτή προτεραιότητα πλέον έχει η μείωση των αναγκών χρηματοδότησης με την κατασκευή μέρους των έργων, ώστε να καταστούν λειτουργικά, και όχι η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου που προβλεπόταν αρχικά. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και εξετάζονται σενάρια χρηματοδότησης με παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ σε τράπεζες από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Την ίδια ώρα όμως οι παράγοντες της Μεσσηνίας επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται σε δηλώσεις κομματικής νομιμοφροσύνης, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ανύπαρκτη, η Περιφέρεια περί άλλα τυρβάζει και οι δήμαρχοι δείχνουν χαμένοι στο πέλαγος του "Καλλικράτη".

Η ανάληψη πρωτοβουλιών δείχνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς κρίνεται ένα σημαντικό έργο που συνδέεται με την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ως τουριστικού προορισμού, ως αγροτικής περιοχής με μεγάλες δυνατότητες εξωστρέφειας και ως κόμβου μεταφορών προσώπων και εμπορευμάτων.
Οι παράγοντες της Μεσσηνίας οφείλουν να ξεφύγουν από την αδράνεια και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σχηματίζοντας το αναγκαίο μπλοκ για τη διεκδίκηση εκείνων των έργων που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, με αιχμή το Πύργος - Τσακώνα. Η παραίτηση από διεκδικήσεις και ο περιορισμός της υπόθεσης σε συσκέψεις επί συσκέψεων αλλά και υποσχέσεις επί υποσχέσεων, διευκολύνει αντικειμενικά τα σχέδια... κουρέματος.
Οι ατομικές πρωτοβουλίες στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν σε επικοινωνιακό τρικ και ψάρεμα σε θολά νερά. Αναζητείται από όλους η συλλογική ανάληψη ευθυνών απέναντι στον τόπο, η υπέρβαση των κομματικών γραμμών και η σθεναρή διεκδίκηση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να κατατεθούν απλώς αιτήματα που οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων, αλλά με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των πολιτών της Μεσσηνίας.
"Ευκαιρίες" δεν υπάρχουν πολλές. Αν χαθούν κι αυτές που είχαν δημιουργηθεί έστω και με δυσμενείς όρους και δυσκολίες, έργα αυτής της κλίμακας δεν πρόκειται να γίνουν τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να "αποκοπεί" ουσιαστικά η περιοχή μας από τις αλλαγές που συντελούνται στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και να χαθεί η δυναμική που παρουσιάζει στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Αλλά και να μείνουν αναξιοποίητες υποδομές, οι οποίες υπάρχουν ή δημιουργούνται αυτή την περίοδο.

Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ενδιαφέρον για την υπόθεση των σχεδιασμών που γίνονται για τα μεγάλα οδικά έργα τα οποία έχουν "κολλήσει" -και μεταξύ αυτών η Ολυμπία Οδός- έχει χθεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

"Σανίδα σωτηρίας για τα μεγάλα έργα αποτελεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την αποδέσμευση χρημάτων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προκειμένου να δοθούν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των πόρων που αναμένεται να αποδεσμευτεί για εγγυήσεις θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος των χρημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στη χώρα μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
Η σχετική απόφαση, που συνεπάγεται την αλλαγή του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, πήρε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί έως τις αρχές του 2012. Οι εγγυήσεις θα αξιοποιηθούν για την παροχή δανείων είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από τις άλλες τράπεζες, προκειμένου να διοχετευθεί η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, που θα επιτρέψει την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής.
Η απόφαση αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής σε συνεννόηση με την ομάδα δράσης (task force) και τον επικεφαλής της κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση των τραπεζών να διοχετεύσουν πιστώσεις και να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας.
Οπως είναι επόμενο, η απόφαση θα έχει τεράστια σημασία για το «ξεπάγωμα» των τεσσάρων από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης για την ανακατασκευή και λειτουργία μεγάλων οδικών αξόνων, στις οποίες τα έργα έχουν διακοπεί από πέρυσι. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, εφόσον επιτραπεί η αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν παράλληλα τα δύο «επίπεδα» απεμπλοκής που τους τελευταίους μήνες προωθεί η κυβέρνηση:
- Tα χρήματα θα δοθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για την παροχή 5 δισ. ευρώ για τα έργα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί (όπως έγραψε η «Κ» στις 16 Οκτωβρίου) προκειμένου η ΕΤΕΠ να «εξαγοράσει» τα δάνεια όσων τραπεζών επιθυμούν την έξοδό τους από τα έργα και την Ελλάδα γενικότερα. Η υποκατάσταση των τραπεζών αυτών από την ΕΤΕΠ αυτομάτως θα αλλάξει το βαρύ κλίμα στις σχέσεις τραπεζών - παραχωρησιούχων - Δημοσίου, επιτρέποντας τη σταθερή επανακαταβολή των δανείων, άρα και την ομαλή εξέλιξη των έργων. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50% του έργου.
- Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι ένα μικρό μέρος των χρημάτων (μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) να δοθεί από την ΕΤΕΠ ως εγγύηση (κατά άλλους, απευθείας ως «προ-χρηματοδότηση») για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα. Κι αυτό, προκειμένου να μη χαθούν οι 4-5 μήνες (που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΣΠΑ) για την αποδέσμευση των χρημάτων. Εμφαση θα δοθεί στα πιο «προβληματικά» σημεία (λ.χ. σήραγγες, που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να μην αχρηστευθούν) και στα έργα που επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα ενός έργου (λ.χ. γέφυρες).
Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία Δημοσίου και παραχωρησιούχων για τις τεχνικές αλλαγές στα έργα, καθώς όλες οι αλλαγές, τόσο στο μοντέλο χρηματοδότησης όσο και στη χάραξη, θα πρέπει να εγκριθούν «πακέτο» με νόμο από τη Βουλή. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει «κούρεμα» στο τεχνικό αντικείμενο (λ.χ. να μην κατασκευαστεί το κομμάτι Πύργου -  Τσακώνας), άρα και στις ανάγκες χρηματοδότησης του έργου.
Πάντως, αν τελικά αποδεσμευτεί το 1 δισ. από το ΕΣΠΑ και λειτουργήσει για το ένα ή και τα δύο σενάρια δράσης των υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, θα δοθεί επιτέλους, μετά από μήνες απραξίας, μια πραγματική μακροπρόθεσμη λύση με ορίζοντα όχι μόνο επανεκκίνησης, αλλά και ολοκλήρωσης των έργων".

Ο ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ


Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα ο περιφερειακός σύμβουλος Θαν. Πετράκος ζητεί "να υπάρξει άμεσα παρέμβαση και ουσιαστική πίεση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας" και κάνει γνωστό ότι θα θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.