Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 00:23

Μεγάλο πλήγμα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας: Δολοφονικό... κούρεμα στο Πύργος - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Μεγάλο πλήγμα για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας: Δολοφονικό... κούρεμα  στο Πύργος - Τσακώνα

"Με την πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση τις μελέτες κόστους-οφέλους". Αυτό είπε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά επισήμως το "κούρεμα" της Ολυμπίας Οδού. Ο κ. Μαγκριώτης έπιασε στον ύπνο τους Μεσσήνιους πολιτικούς και άρχοντες, όπως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοινώνοντας στη Βουλή ότι το τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν θα κατασκευαστεί. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου, Νίκου Νικολόπουλου και Γιώργου Κοντογιάννη, είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τα εξής σενάρια:

«Είτε η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι τον Πύργο, άρα να κοπούν τα 76 χλμ. που ενώνουν την πρωτεύουσα της Ηλείας με την Τσακώνα, είτε να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου έως την Πάτρα και η κατασκευή του τμήματος Μιντιλόγλι - Α/Κ εισόδου Πύργου να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, δηλαδή να φύγουν 170 χλμ. από τα 365 συνολικώς της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα αρκεστεί στα πιο βιώσιμα 200 χλμ. του έργου (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα)».

Οσο για το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, ο κ. Μαγκριώτης είπε: «Στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα, όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους για την περιοχή της Ζαχάρως, από το Κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα, στα σύνορα Ηλείας - Μεσσηνίας, σε μήκος 22 χλμ. περίπου. Επιπροσθέτως, με την πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση τις μελέτες κόστους-οφέλους».

Αναφορικά με την επανέναρξη των έργων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Το Βήμα": «Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι το Δημόσιο με βάση το πλαίσιο συναντίληψης έχει επεξεργαστεί σενάρια μακροπρόθεσμης λύσης, που εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης, τόνισε, οι παραχωρησιούχοι μαζί με ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, "συνεχίζουν εντατικά να επεξεργάζονται τους επικαιροποιημένους όρους της μακροχρόνιας λύσης".

Σχετικά με την συνέχιση της είσπραξης διοδίων, το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι "οι συμβάσεις παραχώρησης, παρόλο που δεν εκτελούνται εργασίες κατασκευής, είναι σε ισχύ", ως εκ τούτου "οι παραχωρησιούχοι εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων".

Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα αυτά θα συνεκτιμηθούν, είτε στο χρηματοδοτικό σχέδιο συνέχισης των έργων είτε στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, κατά τη διάλυση των συμβάσεων, τονίζεται στην απάντηση του κ. Μαγκριώτη.

Σημειωτέον ότι στην Ολυμπία Οδό ηγείται ως project leader η γαλλική Vinci (29,9%), ενώ συμμετέχουν η Hochtief (17%), η J&P Αβαξ (17%), η Ακτωρ Παραχωρήσεις (17%), η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ (17%) και η Αθηνά ΑΤΕ (2,1%).

Το συνολικό κόστος του σημερινού έργου ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τραπεζικά δάνεια (41%), τα καθαρά έσοδα από τα διόδια (32%), εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (20%) και ίδια κεφάλαια των μετόχων (7%), ενώ η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 32 ετών».


NEWSLETTER