Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 09:21

Καλοκαίρι του 2018 το Τζάνε - Καλαμάκι 

Γράφτηκε από τον
Καλοκαίρι του 2018 το Τζάνε - Καλαμάκι 

 

 

Για το καλοκαίρι του 2018 πάει το έργο βελτίωσης στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, το οποίο ξεκίνησε με στόχο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015!

Και η νέα προθεσμία όμως δεν είναι σίγουρη, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις.

Ειδικότερα, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται να εγκριθεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου Τζάνε - Καλαμάκι, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, “οι λόγοι της αιτούμενης παράτασης συνοψίζονται ως κατωτέρω: Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, με την παρακατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του συνολικού ποσού που προέκυψε, μετά την εκδίκαση της προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης απαλλοτριωθέντων ακινήτων για το έργο του θέματος. Ως εκ τούτου και με το δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δικαιούχων δεν συμμετείχε στη διαδικασία της επίταξης, αναμένοντας την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας, δεν είχε αποδοθεί το σύνολο της έκτασης που απαιτείται για την κατασκευή του έργου σε όλο το μήκος του, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα και συνεπώς να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η κατασκευή του έργου”. Στην εισήγηση αναφέρεται πως “το έργο είναι σε εξέλιξη και κατασκευάζεται σποραδικό, εκεί που το επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες που έχουν συμμετάσχει στις επιτάξεις”.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρωτόδικα ορίστηκαν πολύ ικανοποιητικές τιμές για τους ιδιοκτήτες, όμως απρόσμενα υψηλές για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πήγαν ακόμα πιο πίσω το σημαντικό έργο βελτίωσης -και αυτό γιατί οι απαλλοτριώσεις υπολογιζόταν να κοστίσουν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ και με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου το κόστος έφθασε τα 6 εκ. ευρώ. Η υπηρεσία είναι στην αναζήτηση χρημάτων από εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις.

Στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας στις 18 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης. Αφορά όλους, και τους 375 ιδιοκτήτες που εμπλέκονται στο έργο.

Το έργο βελτίωσης στο Τζάνε - Καλαμάκι δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015. Αρχικά το έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Ομως, δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα.

Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, με χρηματοδότηση 15.507.673,29 ευρώ, εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας. Η ημερομηνία λήξης της ένταξης και του έργου ήταν η 28η/10/2017.

Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

Γ.Σ.


NEWSLETTER