Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011 20:46

Λιμενικό Ταμείο με δύο διοικήσεις

Γράφτηκε από την
Λιμενικό Ταμείο   με δύο διοικήσεις

 

Λιμενικό Ταμείο με… δύο διοικήσεις συγκροτείται στην Καλαμάτα. Η απίστευτη αυτή ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και υποδηλώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια και τα Εργατικά Κέντρα, να ορίσουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου τους εκπροσώπους τους στα Λιμενικά Ταμεία. Μέχρι τώρα από την Καλαμάτα έχει απαντήσει μόνο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι στο τέλος του χρόνου λήγει η θητεία των διοικήσεων στα Λιμενικά Ταμεία και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου το οποίο να ακυρώνει την προβλεπόμενη μέχρι τώρα διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που υπάρχει είναι μια παλαιά απόφαση της εποχής των καποδιστριακών δήμων, για μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους - η οποία όμως έχει προσβληθεί στα δικαστήρια, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να καλύψει τα Λιμενικά Ταμεία με το σημερινό εύρος των δήμων.

 

Δημοτικό Λιμενικό

Ταμείο Καλαμάτας

Την ίδια ώρα όμως, χθες ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στον ορισμό διοίκησης για το υπό σύσταση Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Πρώτος πρόεδρος του νέου φορέα ορίστηκε ο Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του θα αντικατασταθεί στην προεδρία του "Διοκλή". Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδηλάρης με αναπληρώτρια τη Βασιλική Ποδοχωρίτη, ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας το Δ.Σ. απαρτίζουν οι Γιάννης Αδαμόπουλος με αναπληρώτρια την Εύη Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη με αναπληρώτρια τη Βενετία Λιακουνάκου, ο Δημήτρης Θωμόπουλος με αναπληρώτρια την Ευγενία Καυκά και ο Χαράλαμπος Καρακύκλας με αναπληρώτρια την Αγγελική Αργύρη. Από την πλευρά της μειοψηφίας ορίστηκαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας με αναπληρωτή το Γιώργο Νταγίοπουλο και ο Γιώργος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος των λιμενεργατών, με αναπληρωτή το Γιάννη Γκλεγκλέ. Επίσης, μέλος εξ οφίτσιο είναι ο λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Κώστας Λαμπρόπουλος.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ιστορική εξέλιξη την ανάληψη της διοίκησης του λιμανιού από το δήμο μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ενώ σημείωσε ότι παράλληλα με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος θα λειτουργήσει και Κρατικό Λιμενικό Ταμείο σε επίπεδο νομού για όλα τα υπόλοιπα λιμάνια, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο διαδημοτικών συνεργασιών σε δεύτερη φάση. Ακολούθως ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στα έσοδα αλλά και στα έξοδα του Λιμενικού Ταμείου, ενώ μίλησε για μία ακόμα φορά με τα καλύτερα λόγια για τον απερχόμενο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Τζάνε, παρά τις διαφωνίες που είχαν κατά καιρούς.

 

Αντιδράσεις

από τις

μειοψηφίες

Εντονη ήταν πάντως η αντίδραση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, κυρίως για την αναλογία συμβούλων στο Δ.Σ. (6 από πλειοψηφία – 2 από μειοψηφία). “Θεωρώ ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αλλά η δημοτική αρχή για μία ακόμα φορά προσπάθησε να μας πιάσει εξ απήνης” σημείωσε ο κ. Μπρεδήμας, αναφερόμενος παράλληλα και στην ιστορία του λιμανιού της Καλαμάτας με έμφαση στα μαρτυρικά γεγονότα του 1934 με τους λιμενεργάτες.

“Πρόκειται για μία ακόμα μετακίνηση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για συνέχιση της εμπορευματοποίησης των λιμανιών. Θα έπρεπε να υπάρχει διαχείριση από ενιαίο κεντρικό φορέα για όλη τη χώρα” σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος εκφράζοντας τη διαφωνία του.

Στον ιστορικό ρόλο του λιμανιού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ ακολούθως στάθηκε ιδιαιτέρως στον “μονοκομματισμό” που προωθεί η δημοτική αρχή με τις λίγες θέσει στο Δ.Σ. που παραχωρεί στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για “δικτατορία της πλειοψηφίας”. Παράλληλα καυτηρίασε την παρουσία του πολιτευτή του ΛΑΟΣ Χαράλαμπου Καρακύκλα στο νέο Δ.Σ., μιλώντας για “αντίτιμο για τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος στις εκλογές”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε “πολιτικές δεσμεύσεις” και σε συνεργασία με επιχειρηματίες και συμφέροντα.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας, αφενός προτρέποντας να γίνουν προσπάθειες ώστε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και αφετέρου ζητώντας πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Καλαμάτας προσπάθησε με κατηγορηματικό τρόπο να αποκρούσει τις υπόνοιες που άφησε ο κ. Μπεχράκης για συνεργασία με συμφέροντα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από τη διοίκηση σημείωσε ότι όταν ξεκαθαρίσουν τα διοικητικά του φορέα, τότε θα εξεταστεί με ποια φόρμουλα μπορεί να εκπροσωπηθεί.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER