Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 09:17

Κολλημένη στο υπουργείο η περιβαλλοντική προμελέτη: Ρυθμός χελώνας για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Κολλημένη στο υπουργείο η περιβαλλοντική προμελέτη: Ρυθμός χελώνας για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κολλήσει η έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης για το έργο βελτίωσης - ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Συγκεκριμένα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παραμένει η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγησης, που πρέπει να εγκριθεί ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Να σταλεί για ενημέρωση, διαβούλευση στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Στη λύση της βελτίωσης και ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου που μελετάει ο “Μορέας” -αντί της παραλιακής χάραξης- έχει καταλήξει το υπουργείο Υποδομών, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο έργο, σε αντίθεση με το παραλιακό, έχει προσδιορισμένο και προβλέψιμο κατασκευαστικό κόστος, καθώς και απαλλοτριώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του “Μορέα” που προκρίνει το Υποδομών, προβλέπεται τετράιχνος δρόμος με στηθαίο στη μέση, με παράδρομους και αγροτικούς δρόμους όπου απαιτείται. Εξετάζεται, μάλιστα, ως δρόμος υψηλής σπουδαιότητας από το υπουργείο και η χρηματοδότησή του αναζητείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακόμα, θα έχει κυκλικούς (ισόπεδους) κόμβους και σωστά γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Το έργο προβλέπει παρακάμψεις στη Μεσσήνη και στη Βελίκα και νέα μεγάλη γέφυρα στον Πάμισο, νότια της υφιστάμενης.

Στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη ο δρόμος θα είναι τετράιχνος και το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα είναι η σιδηροδρομική γραμμή. Ο σημερινός δρόμος θα είναι το ρεύμα προς Μεσσήνη και Ριζόμυλο. Για το ρεύμα προς Καλαμάτα θα φτιαχτεί καινούργιος δίιχνος δρόμος νότια της γραμμής.

Η παράκαμψη της Μεσσήνης θα ξεκινάει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Ο υφιστάμενος δρόμος από τα στρατιωτικό αεροδρόμιο έως και την είσοδο της Μεσσήνης, με την παλιά γέφυρα του Παμίσου, θα παραμείνει ως έχει για την κυκλοφορία προς Μεσσήνη, την ευρύτερη περιοχή και την 7η επαρχιακή.

Ο δρόμος από τον κόμβο Ζαφείρη έως την ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη μελετάται ως δίιχνος, καθώς υπάρχει και η εναλλακτική διαδρομή του υφιστάμενου εθνικού δρόμου στο Ασπρόχωμα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER