Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:01

"Μερεμέτια" στο Πύργος - Καλό Νερό ανακοίνωσε ο Δέδες από την Ηλεία

Γράφτηκε από την
"Μερεμέτια" στο Πύργος - Καλό Νερό ανακοίνωσε ο Δέδες από την Ηλεία

 

"Μερεμέτια" στον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό ανακοίνωσε από την Ηλεία ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για το 8ο τμήμα τού Πάτρα - Πύργος θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη.

Συγκεκριμένα ο κ. Δέδες ανακοίνωσε πως “μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα δημοπρατήσουμε με 20.000.000 ευρώ προϋπολογισμό την οδική ασφάλεια για το Πύργος - Νέδα - Καλό Νερό”. Υπενθυμίζουμε ότι το νέο τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα που είναι πολύ μικρότερο θα κοστίσει χωρίς τις απαλλοτριώσεις 100 εκ. ευρώ. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στο  Πύργος - Καλό Νερό με 20 εκ. ευρώ μπορούν να γίνουν μόνο "μερεμέτια" που δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Για το Πάτρα - Πύργος σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτη"ο κ. Δέδες δήλωσε: “Στις 12 Δεκέμβρη υποβλήθηκε ο φάκελος μεγάλου έργου από την αρμόδια διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, για τη χρηματοδότηση του Πάτρα- Πύργος. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η προθεσμία 3 μηνών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχουμε μία θετική απάντηση. Εάν υπάρξουν ζητήματα προσθηκών βελτιώσεων ή ερωτημάτων ο μηχανισμός μας είναι έτοιμος να δώσει την όποια απάντηση, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα και για πάρα πολλούς μήνες προσαρμόσαμε τις μελέτες του έργου, κάναμε νέες μελέτες κόστους- οφέλους και βιωσιμότητας, ώστε να εναρμονιστούν με τα τελευταία προαπαιτούμενα τα οποία ζητεί η Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει ένα έργο. Ο φάκελος ελέγχθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους των τεχνικών επιτροπών, κρίθηκε πλήρης και επαρκής και γι’ αυτό υποβλήθηκε χωρίς παρατηρήσεις στις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα δημοπρατήσαμε την 8η εργολαβία στις 2 Φεβρουαρίου και έτσι μπορούμε να πούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το χρονικό ορόσημο που θα είναι η συμβασιοποίηση και των 8 συμβάσεων ή των συμβάσεων που θα έχουν ανακήρυξη σε οριστική μορφή μειοδότη, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου”.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα εμπλοκών όσον αφορά τον δρόμο Πάτρα- Πύργος που κατατμήθηκε στα 8, ο κ. Δέδες υποστήριξε: “Θεωρούμε ότι το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς ο προέλεγχος που έχει γίνει από πλευράς των συμβούλων και των πραγματογνωμόνων τους juspers είναι τέτοιος που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι ο φάκελος είναι πλήρης και τα στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα. Εως τα μέσα Μαρτίου η ΕΕ σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει να μας δώσει απαντήσεις. Αρα μιλάμε για μερικές εβδομάδες, καθώς είμαστε έτοιμοι και έχουμε κάνει την τυπική διαδικασία για να περάσουμε στις συμβασιοποιήσεις με τη γνωστή διαδικασία των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έγκριση ως μεγάλου έργου. Πολύ πριν το τέλος του 2018 -εγώ πιστεύω ότι το καλοκαίρι- θα έχουμε και τις 8 εργολαβίες σε πλήρη εξέλιξη κατασκευής”.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΜΗΜΑ

Δημοπρατήθηκε η 8η και τελευταία εργολαβία του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος. Αφορά το τμήμα Μιντιλόγλι - ΒΙΠΕ Πάτρας, προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 42 μήνες, που σημαίνει ότι το έργο κάτω από ιδανικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί το 2022.

Τα προς κατασκευή έργα είναι:

α) Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος στο τμήμα από Χ.Θ. -0+288 μέχρι Χ.Θ. 7+270, μήκους 7,56 χλμ., το οποίο διαμορφώνεται με διαπλάτυνση και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. Πάτρας - Πύργου.

β) Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι.

γ) Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή έργα αποχέτευσης ομβρίων - αποστράγγισης, έργα σήμανσης - ασφάλισης - περίφραξης, τεχνικά έργα (γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης - πυρόσβεσης κ.λπ.

δ) Εργασίες πρασίνου.

ε) Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων.


NEWSLETTER