Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 09:43

Μπουλντόζες μέσα στο 2018... αν και... εφ’ όσον: Χρησμοί Σπίρτζη για Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την

 

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και αν φυσικά η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιο ή κάποια από τα εργοτάξια των 8 εργολαβιών να λειτουργήσουν πριν το τέλος του 2018.

Αυτό το συμπέρασμα εξήγαγε όποιος άκουσε προχθές το υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ιωάννη Κουτσούκου. Ο κ. Σπίρτζης είπε ξανά ότι μέχρι τις 12 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού της τάξης των 355 εκατ. ευρώ, και ότι η έκθεση του τεχνικού συμβούλου Jaspers της Κομισιόν είναι θετική. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η βασική αιτία καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου είναι η επανασύνταξη της μελέτης αξιολόγησης κόστους-οφέλους που είναι απαραίτητη. Οταν ολοκληρώθηκε η μελέτη το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες το αίτημα χρηματοδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και ενδεχόμενο σιωπηρής έγκρισης αφού εάν η Κομισιόν δεν απαντήσει εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, τότε η χρηματοδότηση θεωρείται εγκεκριμένη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών θα καλέσουν τους προσωρινούς αναδόχους να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης.

Πρόκειται για το σχήμα Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα, που έχει μειοδοτήσει στις τέσσερις πρώτες εργολαβίες, την μειοδότρια, σε τρεις εργολαβίες, Ιντερκάτ (ανήκει στον Πανουργιά Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λαμίας) και την ιταλική GD Infrastrutture (συνεργάζεται με την Μηχανική) που έχει μειοδοτήσει για το τμήμα Κάτω Αχαΐα- Σαγέικα. Η δημοπράτηση της εργολαβίας, που απομένει, της όγδοης, προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν στην αγορά είναι εάν θα είναι σε θέση ορισμένοι από τους προσωρινούς αναδόχους να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. "Αν δεν μπορεί κάποια εταιρεία να φέρει τις εγγυητικές, πας στη δεύτερη. Αν δεν μπορεί η δεύτερη, πας στην τρίτη. Τα ξέρετε αυτά, φαντάζομαι” σημείωσε χθες ο Χρ. Σπίρτζης.

Σε κάθε περίπτωση, τη διαδικασία της υποβολής εγγυητικών επιστολών θα διαδεχτεί ο έλεγχος νομιμότητας των 8 διαφορετικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Εάν το ανώτατο δικαστήριο δώσει το πράσινο φως, θα ακολουθήσει η συμβασιοποίηση, την οποία θα διαδεχτεί η εγκατάσταση των εργοταξίων (απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας από την υπογραφή των συμβάσεων).

Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή του Πάτρα - Πύργος οριακά θα μπορούσε να ξεκινήσει λίγους μήνες πριν την εκπνοή της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Χρ. Σπίρτζη ως υπουργού Υποδομών, το 2015, ήταν η ματαίωση του διαγωνισμού που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Στόχος ήταν η τμηματική επαναδημοπράτησή του ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες. Ωστόσο, περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά, το έργο παραμένει μακέτα».