Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018 07:51

Ιδιώτης θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή της "Ηλέκτρας"

Γράφτηκε από τον

Ως πολιτιστικός πολυχώρος, κινηματογράφος και πινακοθήκη, πρόκειται να επαναλειτουργήσει ο πρώην κινηματογράφος “Ηλέκτρα”, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Καλαμάτας.

Προχθές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία: α) Την ενιαία μελέτη για την επισκευή του κτηρίου της “Ηλέκτρας” για επανάχρησή του ως πολιτιστικού πολυχώρου, προϋπολογισμού 1.372.680 ευρώ. β) Την υποβολή πρότασης από το δήμο για χρηματοδότηση του έργου επισκευής από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, στον άξονα με τίτλο “Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας”. γ) Τη χρήση του κτηρίου του πρώην κινηματογράφου: Η μίσθωσή του για 4 μέρες την εβδομάδα για τη λειτουργία της αίθουσας ως κινηματογράφος επί τουλάχιστον 8 μήνες το χρόνο και η στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης στο χώρο του κτηρίου με λειτουργία 5 μέρες την εβδομάδα όλο το χρόνο. δ) Τη διάθεση προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας του χώρου. Η συντήρηση του χώρου θα αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας παρατήρησε ότι η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με συγκεκριμένους ανθρώπους. Επεσήμανε ότι δε θα δοθεί ούτε ευρώ από τον δημοτικό κορβανά για τη συντήρηση της “Ηλέκτρας” κατά τη λειτουργία της ως πολιτιστικού πολυχώρου και ότι τα χρήματα για τη συντήρησή της θα προέρχονται από τον ιδιώτη, που θα τη λειτουργήσει ως κινηματογράφο. Διευκρίνισε πως η “Ηλέκτρα” θα μπορεί να διατεθεί και για άλλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς έχει 500 καθίσματα, ενώ είπε ότι η οικονομοτεχνική μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο.

Στην άποψη του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δ. Οικονομάκου να μη δοθεί σε ιδιώτη, αλλά να δίνεται σε σωματεία της πόλης μ’ ένα μικρό κόστος για να προβάλλουν το έργο τους,  ο κ. Νίκας απάντησε ότι έτσι δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου.

Σύμφωνα με την εισήγηση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, η “Ηλέκτρα” έχει κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και είχε θεωρηθεί πρωτοποριακό τεχνικό έργο για την εποχή της.

Γ.Σ.