Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 09:01

Μέχρι την Δευτέρα ίσως απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπνέει η προθεσμία για Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από τον
Μέχρι την Δευτέρα ίσως απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκπνέει η προθεσμία για Πάτρα - Πύργος

 

 

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου Πάτρα - Πύργος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν δεν απαντηθεί το ελληνικό αίτημα μέχρι τη Δευτέρα, θα εγκριθεί σιωπηρά η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 355 εκατ. ευρώ. Δυο μέρες αργότερα, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, θα δημοπρατηθεί το 8ο και τελευταίο τμήμα Μιντιλόγλι - ΒΙΠΕ Πάτρας προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη.

ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αν όλα πάνε καλά -και φυσικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου- το υπουργείο Υποδομών θα καλέσει τους προσωρινούς αναδόχους να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές καλής.

Συγκεκριμένα θα κληθούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές το  σχήμα "Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών" (ο όμιλος Καλογρίτσα έχει μειοδοτήσει στις 4 πρώτες εργολαβίες), η Ιντερκάτ (η εταιρεία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου έχει μειοδοτήσει στη 5η και στην 7η εργολαβία) και η ιταλική GD Infrastrutture (η συνεργάτιδα της "Μηχανικής" έχει μειοδοτήσει στην 6η εργολαβία)

Το μεγάλο ερώτημα όμως, που θέτουν η αγορά και οι τοπικές κοινωνίες, είναι αν όλοι οι μειοδότες είναι σε θέση να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή. Αν μια εταιρεία δεν προσκομίσει εγγυητική, ανακηρύσσεται μειοδότρια η δεύτερη, και αν δεν προσκομίσει ούτε αυτή, ανακηρύσσεται μειοδότρια η εταιρεία που έχει προσφέρει την τρίτη μεγαλύτερη έκπτωση στο διαγωνισμό.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσεί ο έλεγχος των 8 διαφορετικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες - και αν το ανώτατο δικαστήριο ανάψει "πράσινο φως" θα υπογραφούν οι συμβάσεις. Ενα μήνα μετά την υπογραφή των συμβάσεων, αναμένεται να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες. Και αν όλα πάνε καλά, 42 μήνες αργότερα θα ολοκληρωθεί το έργο που ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί το 2015 αλλά έσπασε σε 8 κομμάτια για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και επιχειρήσεις μικρότερης τάξης.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑ - ΠΥΡΓΟΣ

Μέχρι τώρα έχουν δημοπρατηθεί τα εξής τμήματα, στα οποία έχουν ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι:

- Τμήμα Βάρδα - Κυλλήνη, μήκους 9 χιλιομέτρων. Επικράτησε η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 50,39%.

- Τμήμα Κυλλήνη - Αμαλιάδα, μήκους 10,9 χιλιομέτρων. Μειοδότρια ήταν και πάλι η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 57,45%.

- Τμήμα Αμαλιάδα-Δουνέικα, μήκους 8,1 χιλιομέτρων. Μειοδότρια ήταν η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση  55,32%.

- Τμήμα Δουνέικα - Πύργος, μήκους 8,1 χιλιομέτρων. Μειοδότρια ήταν η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 53,05%.

- Τμήμα Σαγέικα - Βάρδα, μήκους 14,4 χιλιομέτρων. Μειοδότησε η κοινοπραξία Ξανθάκης- ΙΝΤΕΡΚΑΤ, η οποία προσέφερε έκπτωση 49,91%.

- Τμήμα Κάτω Αχαΐα- Σαγαίικα μήκους 10,1 χιλιομέτρων. Μειοδότησε η ιταλική GD Infrastrutture με έκπτωση 53,40%

- Τμήμα ΒΙΠΕ Πάτρας - Κάτω Αχαΐα μήκους 5,63 χιλιομέτρων. Μειοδότρια ήταν η Κοινοπραξία Παπαϊωάννου-ΙΝΤΕΡΚΑΤ με έκπτωση 50,99%

Τέλος, το τμήμα Μιντιλόγλι - ΒΙΠΕ Πάτρας μήκους 7,56 χιλιομέτρων θα δημοπρατηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου.

Θ.Λ.


NEWSLETTER