Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 09:51

Τι προτείνουν για την Καλαμάτα οι Γερμανοί αρχιτέκτονες: Παραλιακός πεζόδρομος, αναψυχή στο Νέδοντα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Παραθαλάσσιο μέτωπο της Καλαμάτας χωρίς αυτοκίνητα και Νέδοντα χωρίς τσιμέντο και συνεργεία πρότειναν οι 6 Γερμανοί αρχιτέκτονες που μετείχαν στο Φόρουμ Αρχιτεκτονικής, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και τις ιδέες τους, χθες το μεσημέρι στο νέο Δημαρχείο, σημείωσαν ότι “η Καλαμάτα είναι ένα διαμάντι που χρειάζεται επεξεργασία”. Επισήμαναν ότι “είναι μια πόλη όπου αξίζει να ζει κανείς” και τόνισαν ότι “θα μπορούσε να γίνει πρωτοπόρος πόλη πανελλαδικά, στους ποδηλατόδρομους”.

Αρχικά οι Γερμανοί αρχιτέκτονες δήλωσαν ότι ευχαριστήθηκαν τη διαμονή τους εδώ και γνώρισαν την πόλη, εκτιμώντας ότι στην Καλαμάτα γίνεται πολύ καλή δουλειά. Εξήγησαν ότι οι ίδιοι προτείνουν μια “προοπτική ξένη προς τις συνήθειές μας, με σκοπό να δώσουν καινούργια ερεθίσματα”.

Σχολίασαν ότι τους έκανε εντύπωση η πολύ καλή θέση της Καλαμάτας και διαπίστωσαν πως “η ανατολική πόλη είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη και η δυτική στη φύση”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Qe4KkL22Cms}

 

ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΔΟΝΤΑΣ

Για τη Μικρή Μαντίνεια, εκτίμησαν ότι “πρέπει να παραμείνει ο χαρακτήρας του παραθαλάσσιου χωριού και η παραλία”, ενώ δεν τους έκανε καλή εντύπωση το γεγονός πως “είναι δύσκολο να προσεγγίσεις αυτές τις παραλίες με το ποδήλατο ή και με τα πόδια”.

Μελετώντας ιδιαίτερα το Νέδοντα, επεσήμαναν ότι “τα συνεργεία του δήμου πρέπει να φύγουν και να δημιουργηθεί εκεί χώρος αναψυχής”. Πρότειναν στο νότιο ανοιχτό κομμάτι “επαναφορά της κοίτης και πεζογέφυρες, για να αναζωογονηθεί η εικόνα του ποταμού”, καθώς επίσης αναβαθμούς για να μειωθεί η ταχύτητα ροής του νερού.

Για τη βόρεια πλευρά του Νέδοντα πρότειναν πεζόδρομους και επαναφορά της κοίτης, καθώς  και κατασκευές για να γίνει πιο ελκυστική-τουριστική η εικόνα του, φιλική για ποδήλατα και πεζούς. Οι αρχιτέκτονες στάθηκαν ιδιαίτερα και στη μετάβαση του Νέδοντα από το μπετόν στο πράσινο.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι είναι πολύ υψηλή η κυκλοφορία στην πόλη, και παρατήρησαν πως πρέπει να μετακυλιστεί στα μαζικά μέσα μεταφοράς

Προέτρεψαν το δήμο να συνεχίσει την προσπάθεια με ποδηλατόδρομους, φυτεύσεις και αναπλάσεις.

 

ΜΑΡΙΝΑ - ΛΙΜΑΝΙ

Περαιτέρω, επεσήμαναν την ανάγκη σύνδεσης μαρίνας και λιμανιού με την Ανατολική Παραλία. Εκτίμησαν ότι “η μαρίνα είναι η καινούργια καρδιά της πόλης”. Προέτρεψαν να συνδεθούν οι ποδηλατόδρομοι και να πάνε μέχρι το “Φιλοξένια”, και το μπετόν να γίνει πράσινο γύρω από το λιμάνι.

Παρατήρησαν πως πρέπει να βελτιωθεί και η εικόνα της περιοχής δυτικά της μαρίνας, όπως και των δρόμων γύρω από τη μαρίνα. Εκτίμησαν ότι λείπει ένα ξενοδοχείο στη μαρίνα και πως πρέπει να γίνει μια αναβάθμιση των καταστημάτων εστίασης της περιοχής.

Οι Γερμανοί αρχιτέκτονες επεσήμαναν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το Πάρκο  του Λιμενικού και να δημιουργηθεί σκηνή για εκδηλώσεις – συναυλίες. Για τον λιμενοβραχίονα, πρότειναν ένα θεματικό πάρκο (μουσείο) ελιάς.

Στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου πρότειναν να μπουν παράθυρα για να φωτιστεί ο χώρος και να γίνει ατελιέ για καλλιτέχνες, ενώ έκαναν λόγο για επαναχρησιμοποίηση και ανάδειξη των σιλό στους μύλους.

Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Περογιαννάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, μέλος της ομάδας των Γερμανών αρχιτεκτόνων, πρότεινε νέα μαρίνα στο χώρο του λιμανιού μπροστά από το Λιμεναρχείο. Ακόμη, οι αποθήκες να μετατραπούν σε καταστήματα για εξυπηρέτηση των σκαφών, αλλά και πάρκινγκ στην περιοχή. Μάλιστα, χαρακτήρισε το τμήμα αυτό του λιμανιού ως το καλύτερο κομμάτι της Καλαμάτας.

Για να πάει κόσμος στην παραλία και ο κόσμος να αγκαλιάσει τη θάλασσα, πρότεινε τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου και άλλων κτηρίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετική τη μελέτη Κυριακόπουλου για την παραλιακή ζώνη, αλλά εκτίμησε πως δεν αντιμετωπίζει τη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση της παραλίας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Πρότεινε “να διώξουμε τα αυτοκίνητα βορειότερα, να γίνουν κλειστοί πεζόδρομοι και καταστήματα, να υπάρχει διασκέδαση χωρίς κίνηση”. Μάλιστα, παρουσίασε την ιδέα σκεπάστρα-ιστία στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου, ενώ πεζόδρομο πρότεινε και στο τμήμα από τη βίλα Καρέλια έως και την πολυκατοικία Παπασταθόπουλου.

 

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

Η αρχιτεκτονική ομάδα στάθηκε επίσης στο πράσινο και στα περιβόλια της πόλης. Τα μέλη της ανέφεραν ότι τα πράσινα σημεία είναι σαν δάχτυλα που μπαίνουν στην πόλη. Θαύμασαν την εικόνα των περιβολιών γύρω και μέσα στην πόλη, και πρότειναν “να διατηρηθεί αυτή η εικόνα, η βιοποικιλότητα”.

Διαπίστωσαν τη γεωργική παραγωγή στη Δυτική Παραλία και συνέστησαν στην περιοχή να αναπτυχθούν περαιτέρω οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να γίνει αθλητικό κέντρο με εμπορική εκμετάλλευση γύρω γύρω.

Πρότειναν ακόμη ο οικισμός του Κορδία (Αγιος Διονύσιος) να παραμείνει χωριό, να δημιουργηθούν πεδία με συγκεκριμένες καλλιέργειες στη Δυτική Παραλία και να παντρέψουμε τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την παραλία.