Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 09:23

Παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα και κυβερνητικών: Στον αέρα οι μεγάλοι δρόμοι της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

 

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε υποσχέσεις για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη, στις 27 Φεβρουαρίου, όμως οι μελέτες για τους δύο σημαντικούς οδικούς άξονες της Μεσσηνίας καθυστερούν κι έχουν χάσει το δρόμο τους.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σύμφωνα με υπηρεσιακές και κυβερνητικές απόψεις, η περιβαλλοντική προμελέτη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, της βελτίωσης - ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου, βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση από το περασμένο φθινόπωρο. Καθυστέρηση πέρα από κάθε λογική, αν είναι πραγματική, καθώς δεν χρειάζεται καμία γνωμοδότηση ή έγκριση από υπηρεσία ή φορέα. Αν η περιβαλλοντική προμελέτη κάνει τόσους μήνες, η περιβαλλοντική μελέτη και οι οριστικές μελέτες που θα ακολουθήσουν μαζί με τις απαλλοτριώσεις και τις αδειοδοτήσεις θα πάρουν χρόνια, περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Επιχειρώντας την περασμένη Παρασκευή να ρωτήσουμε για τους δύο δρόμους τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, κατά την επίσκεψή του στην 1η ΤΟΜΥ Καλαμάτας, μας αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας πως θα μιλήσει αργότερα στο Νοσοκομείο. Εκεί, όμως, δήλωσε ότι θα μιλήσει μόνο για θέματα του Νοσοκομείου.

Η επιδίωξή μας για ενημέρωση από τον κ. Χαρίτση ήταν, γιατί ο Μεσσήνιος υπουργός δείχνει ενδιαφέρον για τα έργα αυτά, για την ολοκλήρωση των μελετών και την αναζήτηση και εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων, με αφετηρία την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Τρίπολης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: “Ταυτόχρονα πετύχαμε η παραχώρηση του “Μορέα” να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του υπουργείου”. Μάλιστα, μετά τα αρκετά χειροκροτήματα που ακολούθησαν την αναφορά του, σχολίασε ότι στην αίθουσα βρίσκονται πολλοί Μεσσήνιοι.

“ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ”

Νωρίτερα το πρωί στο συνέδριο, στη συνεδρία “Υποδομές, ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές”, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε επισημάνει πως “ο δρόμος θα φτάσει μέχρι τη Μεθώνη και ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει το δρόμο που πάει στο χωριό του Αντώνη Σαμαρά”. Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει ότι “η μελέτη δεν προβλέπει χάραξη κοντά στη θάλασσα. Αυτό είναι μοντέλο του 1800 κι έχει και μεγάλο κόστος απαλλοτριώσεων. Με τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου το έργο απαλλάσσεται από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ”.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες είχε δώσει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι “στις αρχές του 2019 θα μπουν σε τροχιά κατασκευής με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων πέρα από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα”. Είχε ανακοινώσει, μάλιστα, πως “το Μάιο θα ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι – Κορυφάσιο” και ότι “το Μάρτιο θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές παρεμβάσεις από την Καλαμάτα έως το Πήδημα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας”.

Ηδη τα χρονοδιαγράμματα αυτά πήγαν περίπατο.