Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 09:47

Εμεινε με τις δεσμεύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας: Σοβαρές ελλείψεις δυσχεραίνουν τη λειτουργία του

Γράφτηκε από τον

 

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο στην Ελλάδα "φωνάζει" ότι πλέον έχει φτάσει στα όριά του. Στο διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” η κατάσταση είναι επιεικώς προβληματική.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Επιβάλλεται λοιπόν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την ανάπτυξή του. Δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη και ήταν μεγαλόπνοες - καθώς προβλέπουν εκσυγχρονισμό με ιδιωτικοποίηση, στο πρότυπο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Παρά τις πολλές κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση βελτίωσης και ανάδειξης του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας, εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που το αεροδρόμιο άρχισε να αναπτύσσεται. Στη συνέχεια, τα 15 ή 25 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου... δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Και όταν του ασκήθηκε κριτική, ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το αεροδρόμιο είναι και στρατιωτικό - και η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Λες και όταν έδινε τις υποσχέσεις, δεν ήταν και στρατιωτικό!

Ολα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν ούτε καν τα στοιχειώδη, για τα οποία είχαν δοθεί έγγραφες υποσχέσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μια τέτοια υπόσχεση ήταν το Μάρτιο του 2008, στον τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκο, για επέκταση του κτηρίου στα ανατολικά κατά 4 μέτρα, με 2 εκατ. ευρώ, ώστε οι επιβάτες να προστατεύονται από τον ήλιο, το κρύο και τη βροχή, και να μεγαλώσει ο διαθέσιμος εσωτερικός χώρος για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου και την εξυπηρέτηση του κόσμου. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το αεροδρόμιο που κάθε χρόνο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε κίνηση επιβατών, διαθέτει μόνο... 2 σημεία check in, με αποτέλεσμα όταν έχει πολλές πτήσεις, η ουρά να φτάνει μέχρι έξω και οι τουρίστες να ταλαιπωρούνται.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στο χώρο του αεροδρομίου δεν υπάρχει ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση του κόσμου, των χιλιάδων επισκεπτών του καλοκαιριού, ξένων και Ελλήνων.

Οι τουαλέτες είναι καθαρές, χάρη στη φροντίδα των καθαριστριών, όμως θέλουν συντήρηση, καθώς η μία στις ανδρικές δεν έχει χερούλι στην πόρτα και δεν κλείνει.

Το σκέπαστρο στη στάση των ταξί ήταν παρατημένο, σκουριασμένο - και προχθές Πέμπτη, επιτέλους, υπήρχε ένας άνθρωπος που το έβαφε, με χρήματα ιδιώτη. Οι ίδιοι οι ταξιτζήδες το καθάρισαν και το έπλυναν.

Την ίδια μέρα υπήρχε και συνεργείο που τοποθετούσε καινούργια πόρτα στην είσοδο του αεροδρομίου, καθώς με παλιότερες εργασίες είχε ξηλωθεί η παλιά και το αεροδρόμιο ήταν... ξέφραγο.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν έβρεχε, στον περιβάλλοντα χώρο είχαν δημιουργηθεί λίμνες και οι τουρίστες έκαναν ζιγκ-ζαγκ για να τις αποφύγουν.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η ατάκα ενός ταξιτζή με τον οποίο μιλήσαμε, ότι “με την κατάσταση που βλέπουμε στο αεροδρόμιο, έχουμε φτάσει να ζητάμε να ιδιωτικοποιηθεί κι ο αέρας που αναπνέουμε”.

 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Οσον αφορά την εξυπηρέτηση των τουριστών που φτάνουν στην Καλαμάτα από αρκετές χώρες της Ευρώπης, από τα μέσα μεταφοράς του τόπου μας, υπάρχει το γνωστό σοβαρό πρόβλημα με την προμίσθωση των ταξί. Με βάση τα ισχύοντα, νόμιμα μπορούν να παραλάβουν τουρίστες με συμφωνία από πριν, μόνο το ταξί της... Μικρομάνης και τα ταξί των περιοχών όπου πάνε οι τουρίστες.

Οι ταξιτζήδες επικρίνουν δριμύτατα την περιφερειακή αρχή για το πρόβλημα και για το κυνήγι που βιώνουν.

Οι ταξιτζήδες που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο έχουν βάλει στο χώρο τους πίνακα με τιμολόγιο, με τις τιμές μεταφοράς των τουριστών στους πιο γνωστούς προορισμούς του νομού. Με αφορμή την προσπάθειά τους να λειτουργούν νόμιμα, καταγγέλλουν εκμετάλλευση των τουριστών από άλλους ιδιωτικούς φορείς μεταφοράς. Και ζητούν πέρα από τα ταξί, να γίνονται έλεγχοι και στους άλλους, όπως σε κάποια βαν που δε φαίνεται να τηρούν το νόμο σύμφωνα με τις απόψεις των ταξιτζήδων.

Να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου δίνει ζωή σε αρκετούς φορείς, σε τουριστικά γραφεία με πούλμαν και βαν, καθώς και σε γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων που στεγάζονται και μέσα στο αεροδρόμιο. Και σύμφωνα με την εικόνα που είδαμε, αρκετοί τουρίστες επιλέγουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για να πάνε στον προορισμό τους και να γνωρίσουν καλύτερα τη Μεσσηνία.

 

Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η σοβαρή υπόθεση της απαλλοτρίωσης 48 στρεμμάτων στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου, ώστε να επεκταθούν και οι χώροι στάθμευσης και οι κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας το 2016 είχε ζητήσει από τις Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας να γνωμοδοτήσουν ότι τα 48 περίπου υπό απαλλοτρίωση στρέμματα στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου δεν είναι δασική έκταση. Και αυτές οι γνωμοδοτήσεις περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις για την προώθηση των σχετικών διαδικασιών. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, τίποτα νεότερο. Η υπόθεση έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με εκείνο τον σχεδιασμό της ΥΠΑ, η επέκταση προβλεπόταν να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 - αλλά αυτός σχεδιασμός υπήρχε από το... 2002. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προβλέπει να μετακινηθεί στο βόρειο άκρο της επέκτασης ο χώρος των καυσίμων και του μηχανοστασίου, και ο υφιστάμενος σταθμός του αεροδρομίου να διπλασιαστεί.

Ενα από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει και φέρεται να εξετάζεται είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας με την ενσωμάτωση σε αυτό του αεροδρομίου της Τριόδου. Το αεροδρόμιο αυτό βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, εγκαταλελειμμένο, και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει αξιοποιηθεί. Η ενσωμάτωσή του θα μείωνε για το κράτος τη δαπάνη αγοράς γης, και τα κονδύλια θα μπορούσαν να διατεθούν μόνο για έργα.

 

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Κλείνοντας θα θυμίσουμε ότι, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του:

«Ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές, με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο: Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου. Ενα σημαντικό έργο, που θα κάνει τη Μεσσηνία και κατ' επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό».