Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 17:20

Πρόγραμμα “Φιλόδημος” για την αγροτική οδοποιία

Γράφτηκε από την
Πρόγραμμα “Φιλόδημος” για την αγροτική οδοποιία

Πρόγραμμα “Φιλόδημος” για την αγροτική οδοποιία ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ, τα οποία προορίζονται για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η υποβολή εκ μέρους των ΟΤΑ των αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2022, με δυνατότητα παράτασης.

Το πρόγραμμα -που εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές, εκτός σχεδίου οικισμών των δήμων- αφορά εργασίες βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, τοιχία αντιστήριξης κ.λπ.), οδοστρωσίες, ασφαλτικά κ.λπ., όχι όμως τις συνήθεις εργασίες συντήρησης (π.χ. αποκατάσταση ασφάλτου) του αγροτικού δικτύου. Δεν περιλαμβάνονται δρόμοι που εξυπηρετούν τη γενική κυκλοφορία και αποτελούν μέρος του ευρύτερου οδικού δικτύου. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως δασικοί.

Ο κάθε δήμος μπορεί να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα, με ελάχιστο αιτούμενο προϋπολογισμό κύριου υποέργου 200.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και ανώτατο προϋπολογισμό 700.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Στην περίπτωση που υπερβαίνεται το ποσό και το έργο δηλώνεται ότι χρηματοδοτείται και από άλλη πηγή, θα πρέπει πρώτα να απορροφηθούν οι πόροι του προγράμματος και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των υπόλοιπων πηγών χρηματοδότησης του δήμου.


NEWSLETTER