Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 08:11

Καλαμάτα: Ζητούν ένταξη νέου αγωγού νερού από Πήδημα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καλαμάτα: Ζητούν ένταξη νέου αγωγού νερού από Πήδημα

 

Την ένταξη του έργου του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11,1 εκ. ευρώ, στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ζητούν ο Σύνδεσμος Υδρευσης και η ΔΕΥΑΚ.

Το αίτημα με τον πλήρη φάκελο με τις μελέτες του έργου έφυγε χθες από το Δήμο Καλαμάτας για το υπουργείο Εσωτερικών. Ο νέος αγωγός Φ800 που επιδιώκεται να υδροδοτεί την Καλαμάτα, θα πορεύεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης και όχι ανατολικά αυτής, όπως ο υπάρχων αγωγός Φ600. Το αίτημα υπογράφουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Δημήτρης Μπούχαλης και της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Βεργόπουλος.

Αναλυτικά, στην πρόταση σημειώνεται ότι “οι υπάρχοντες κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού από την Τ.Κ. Πηδήματος προς Καλαμάτα και Μεσσήνη (Φ600 & Φ300) είναι πεπαλαιωμένοι (χρονολογούνται από το 1938) και ανεπαρκούς διατομής για τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης. Ιδιαίτερα ο αγωγός διατομής Φ600 διέρχεται από ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα οι διαρροές να μην γίνονται έγκαιρα αντιληπτές και οι επισκευές να είναι δύσκολες, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση στους αγωγούς.

Ακόμη, λόγω ιδιαίτερης ανάπτυξης των περιοχών υδροδότησης οι ανάγκες για κατασκευή νέου κεντρικού αγωγού έχουν μεγαλώσει. Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας - Μεσσήνης και Κοινοτήτων Περιοχής Καλαμάτας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Καλαμάτας συνέταξε μελέτη για το έργο: «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα - Μεσσήνη». Η μελέτη αυτή προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών διατομής Φ600 & Φ300 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως Καλαμάτα με νέο αγωγό διατομής Φ800 και του αγωγού διατομής Φ300 από την Τ.Κ. Ασπροχώματος με νέο αγωγό διατομής Φ400.

Ο νέος κεντρικός αγωγός διατομής Φ800 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα έχει σχεδιαστεί για μεταφορά νερού για 150.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και των τοπικών κοινοτήτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δυτικής Μάνης (από Αβία έως Τραχήλα).

Τα τεύχη δημοπράτησης της παραπάνω μελέτης επικαιροποιήθηκαν και ο σημερινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 11.100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η κατασκευή του έργου «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα - Μεσσήνη» είναι απολύτως ώριμη μελετητικά και υπάρχει σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της μελέτης”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER