Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 19:21

Νέες διαβεβαιώσεις Σπίρτζη για το Πάτρα – Πύργος

Γράφτηκε από τον

Την εκτίμηση ότι τέλη Οκτωβρίου και οι 8 διαγωνισμοί για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος θα είναι ώριμοι και θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Διευκρίνισε ότι αν δεν ώριμοι και οι 8 θα επανεξετάσουν, σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο, το αν πρέπει να στείλουν τους 6 που είναι έτοιμοι και να αφήσουν τους 2 για τους οποίους δεν θα έχει ολοκληρωθεί η δουλειά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, ο υπουργός επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης, αναφέροντας ότι “αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος. Και από τότε αρχίζει η περιπέτεια αυτού του έργου. Διότι, δεν είχατε ενημερώσει τότε τον κόσμο, ότι αυτός ο διαγωνισμός για να βγει ξανά, για να χρηματοδοτηθεί, θα πρέπει να εξεταστεί από την αρχή η βιωσιμότητα αυτού του έργου, όχι της Ολυμπίας Οδού, αλλά του έργου Πάτρα - Πύργος. Και δουλεύατε τον κόσμο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι έχετε διασφαλίσει και χρηματοδότηση”.

Ο κ. Σπίρτζης παρατήρησε ότι “όπως αποδείχθηκε και από τις μελέτες βιωσιμότητας που έγιναν στη συνέχεια και με τον Οργανισμό JASPERS, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν δεν είχαμε εκπτώσεις της τάξης του 50%, αν δεν αυξάναμε τον ανταγωνισμό, αν μέναμε σε αυτά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, με εκπτώσεις του 0% έως 20% που έδωσαν οι μεγάλες εταιρείες στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, προφανώς, το έργο που θα εγκρινόταν δεν ήταν αυτοκινητόδρομος, ήταν μία λωρίδα και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό διάζωμα”.

Οσον αφορά αυτά  που έχουν ακουστεί για στησίματα των διαγωνισμών και τα 4 τμήματα που πήρε ο Καλογρίτσας για να κάνει κανάλι, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις αιτιολογήσεις των προσφορών και ενημέρωσε: “Οι πέντε έχουν ολοκληρωθεί, για τη μία τρέχουν οι ημερομηνίες μήπως υπάρχει προσφυγή, και τις επόμενες ημέρες η μία ολοκληρώνεται. Συγκεκριμένα τα τμήματα 1, 4, 5, 6, 7 και 8 οδεύουν στην ολοκλήρωση. Οι υπηρεσιακοί έβαλαν έναν στόχο, το επόμενο εικοσαήμερο να ολοκληρωθεί η 2 και η 3. Από ό,τι μας ενημερώνει η Υπηρεσία, γιατί εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη δουλειά της Επιτροπής και των υπηρεσιακών, στους διαγωνισμούς για τα τμήματα 2 και 3 δεν εγκρίθηκαν οι αιτιολογήσεις του πρώτου μειοδότη και έχουν καλέσει το δεύτερο, προκειμένου να αιτιολογήσει τις εισροές - και από ό,τι σήμερα με ενημέρωσαν, κατέθεσε στοιχεία για την αιτιολόγηση. Αρα, για να γράφουν και διάφορα όσοι έγραφαν 3,5 χρόνια τώρα: Η εταιρεία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα έχει φέρει εγγυητική για το τμήμα 4. Μένει το πρακτικό του τμήματος 1 που είναι μειοδότης. Για τις άλλες δύο απορρίφθηκε από την Επιτροπή. Και περιμένουμε να δούμε αν ο δεύτερος μειοδότης θα φέρει μια αιτιολόγηση που θα εγκριθεί από την επιτροπή, αλλιώς θα πάμε στον τρίτο. Ακριβώς όπως τα λέγαμε από την αρχή, όταν κάποιοι κατηγορούσαν συλλήβδην την κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι 6 διαγωνισμοί είναι ανά δύο έργα σε διαφορετικούς μειοδότες, όπως ήταν κι ο πολιτικός στόχος που είχαμε, δηλαδή να μην πάει το έργο σε έναν με χαμηλή έκπτωση, γιατί δε θα γινόταν ποτέ και δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να έχουμε πολλούς αναδόχους που ταυτόχρονα θα υλοποιήσουν το έργο”.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Υποδομών επέμεινε ότι “με τα εγκλήματα χειρισμού του έργου που είχαν γίνει στο παρελθόν, δε θα είχαμε ούτε διαχωριστική λωρίδα και θα είχαμε μία λωρίδα και ΛΕΑ από τη μία κατεύθυνση και μία λωρίδα και ΛΕΑ από την άλλη. Δυστυχώς, αυτά ήταν τα εγκλήματα που έγιναν το 2013 που κάποιοι ψήφισαν να βγει αυτό το τμήμα από την παραχώρηση”.

Τέλος, υποστήριξε ότι οι 8 εργολαβίες δεν είναι κατάτμηση και πρόσθεσε πως “είναι 8 διαγωνιστικές διαδικασίες, αυτοτελείς, όπως προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γι’ αυτό και έχει εγκριθεί από παντού και προφανώς δε θα γίνει το πρώτο τμήμα για να γίνει το επόμενο. Θα ξεκινήσουν οκτώ εργολαβίες ταυτόχρονα”.

Γ.Σ.