Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:14

200 εκ. και έργα από το 2019: “Προίκα” σε Δέδε το Καλαμάτα – Μεθώνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με προεκλογική κυβερνητική “προίκα” το έργο του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. ήρθε χθες στη Μεσσηνία ο γ.γ. Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες. 

Η μελέτη για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για τη βελτίωση και ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου, κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις επόμενες ημέρες θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης για διαβούλευση και γνωμοδότηση.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ο Γιώργος Δέδες δήλωσε χθες στη Μεσσήνη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου και διαβεβαίωσε πως η υλοποίησή του θα γίνει με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ενδεχομένως και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίσει ο τρόπος υλοποίησης του έργου, ως δημόσιο ή ως επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα” ή και με κάποιο άλλο σενάριο.

Ταυτόχρονα, με απόφασή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανέθεσε την αρμοδιότητα για τη διαδικασία σχεδιασμού, δημοπράτησης ανάθεσης όλου του έργου μέχρι τη Μεθώνη στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης.

Αναλυτικά, χθες στη Μεσσήνη ο Γ. Δέδες διευκρίνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος αφορά τον παλιό δρόμο με πολλές παραλλαγές, βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. Επεσήμανε πως “είναι ένας δρόμος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα” κι ενημέρωσε: “Η μελέτη θα αποσταλεί για διαβούλευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς που πρέπει να γνωμοδοτήσουν, Αρχαιολογία, Δασαρχείο κ.λπ. Εχει γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ώστε η έγκριση να γίνει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Η προθεσμία διαβούλευσης είναι 52 ημέρες και μετά αφού πάρει τις γνώμες των φορέων, η αρμόδια υπηρεσία θα μελετήσει και θα εκδώσει τους περιβαλλοντικούς όρους. Το σύνολο της διαδικασίας δεν θα είναι παραπάνω από 3,5 μήνες”.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Δέδες είπε ότι “έχουμε πυκνώσει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γι’ αυτό και για άλλα οδικά έργα” και σημείωσε: “Το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχει προτεραιοποιηθεί στα πρώτα έργα που εξετάζει στην ατζέντα της η ΕΤΕΠ. Είναι από τα πρώτα έργα που θα τύχουν της χρηματοδότησής της και από τα πρώτα έργα που με την καινούργια χρονιά, το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής τους”.

Στο δρόμο με διόδια, απάντησε “κατηγορηματικά όχι και με διπλή υπογράμμιση”.

Για το αν θα υλοποιηθεί ως δημόσιο έργο ή ως επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα”, είπε ότι “υπάρχουν σκέψεις και εναλλακτικά σενάρια. Και δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν και άλλα”. Ενημέρωσε πως “θα γίνει πρόσληψη και χρηματοοικονομικού συμβούλου και συμβούλου για τη μελέτη κόστους - οφέλους. Και τα σενάρια σε σχέση με την κατασκευή του έργου θα είναι αυτά που θα έχουμε καταλήξει μέχρι το τέλος της χρονιάς”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΧΑΡΑΞΗ

Εκτίμησε ότι “η παραλιακή χάραξη δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά ή διεθνή χρήματα”, διευκρινίζοντας: “Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησε τα έργα που εκτελούνται στο Νότο της Ευρώπης ως υπερδιαστασιολογημένα. Αφορά ένα πακέτο έργων που επιδοτήθηκαν ή χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ ή δικούς τους οργανισμούς και φορείς. Είχαν μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με τον πραγματικό κυκλοφοριακό τους φόρτο, των αυτοκινήτων που θα εξυπηρετούσαν. Η ΕΤΕΠ και ευρωπαϊκές αρχές έθεσαν πολύ σκληρότερες και αυστηρότερες προδιαγραφές σε σχέση με τις μελέτες κόστους - οφέλους, με τις μελέτες βιωσιμότητας των έργων. Για κάθε έργο, για να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό φορέα, πρέπει να υποβληθεί μελέτη βιωσιμότητας που να αποδεικνύει ότι τα χρήματα που δαπανώνται για το έργο είναι ανάλογα με το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προκύψει από το έργο. Ενα έργο που περιλαμβάνει παραλιακή χάραξη υπερδιπλάσιου ποσού απαλλοτριώσεων σε σχέση με το έργο που κατασκευάζουμε σήμερα και αυτό μας το διαβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκές αρχές και μηχανισμοί, θεωρείστε δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί”.

Ανέφερε, ακόμα, πως “υπάρχει και το ζήτημα ότι πρόκειται για ένα άλλο έργο. Αυτό το έργο που κάνουμε, είναι για να συνδεθεί η Καλαμάτα διά μέσου της Μεσσήνης με τη Δυτική Μεσσηνία και από κει με όλον τον κάθετο άξονα από την Πάτρα, τον Πύργο, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Να συνδεθεί η Καλαμάτα και με τη δυτική πλευρά των διευρωπαϊκών αξόνων, ο “Μορέας” με την Ολυμπία Οδό, αξιοποιώντας στο πέρασμά του αυτός ο δρόμος περιοχές υψηλής τουριστικής προστιθέμενης αξίας ή υψηλής οικονομικής και εμπορευματικής εκμετάλλευσης. Εκεί δεν έχει κανένα λόγο η παραλιακή χάραξη, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό δημοτικό έργο ή ένα πολύ καλό περιφερειακού χαρακτήρα έργο. Αλλά πάντως όχι εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου έργο, γιατί άλλο σκοπό και στόχο εξυπηρετείς με μια χάραξη σύνδεσης δύο διευρωπαϊκών αξόνων, της Ολυμπίας και του “Μορέα” και άλλο σκοπό εξυπηρετείς με ένα δρόμο που θέλει να αναδείξει την παραλία της Καλαμάτας και είναι άλλος ο φορέας που θα το εκτελέσει και άλλες οι χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν γι’ αυτό”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.

“Το θέμα της παραλιακής χάραξης και της διεκδίκησης του Δήμου Μεσσήνης αυτής της χάραξης είναι γεγονός και η μοναδική απόφαση που υπάρχει, είναι της προηγούμενης δημοτικής αρχής και οι προηγούμενες”, είπε ο κ. Αναστασόπουλος και σημείωσε: “Εμείς δεν αντιλέγουμε να γίνει η προσπάθεια. Επρεπε να γίνει η σύγκριση του κόστους της παραλιακής χάραξης και της βελτίωσης του υφισταμένου, ώστε να έχουμε και δεδομένα οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως μειοψηφία στο δήμο έχουμε φέρει πολλές φορές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ημασταν υπέρ της παραλιακής χάραξης και παραμένουμε. Βεβαίως αν είναι να μην γίνει ποτέ, καλό είναι να γίνει ένα έργο. Παρακαλώ τον γ.γ. το ζήτημα της διαβούλευσης να είναι ο χρόνος επαρκής, να τεθούν τα ζητήματα και οι απαντήσεις και κυρίως να υπάρξει ευήκοο ους, να ακούσουμε τις αντιρρήσεις των ενδιάμεσων που είναι κοντά στη Μεσσήνη από την Ανάληψη και λίγο παρακάτω στη Βελίκα”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης παρατήρησε πως “έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι σημασία δεν έχει πού θα περάσει ένας δρόμος, 500 - 1.000 μέτρα πάνω - κάτω. Συμφωνούμε και θέλουμε έναν δρόμο γρήγορο και ασφαλή. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας και αυτό που χρειάζεται ο Δήμος Μεσσήνης είναι οι 3 κάθετοι άξονες, που περιλαμβάνονται στη μελέτη Μεσσήνη - Μπούκα, Ανάληψη  - παραλία, Βελίκα ενδοχώρα - παραλία. Και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα - Μεσσήνη και τρένο ελαφριάς τροχιάς μέχρι την Μπούκα”.

Ο κ. Δέδες διαβεβαίωσε ότι “οι προτάσεις του δήμου έχουν γίνει αποδεκτές και περιλαμβάνονται στη μελέτη”.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ

Για το Καλό Νερό - Τσακώνα ο γ.γ. Υποδομών παρατήρησε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχουν θέσει “το ζήτημα της ολοκλήρωσης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών στην Πελοπόννησο ως απόλυτη προτεραιότητα” και σημείωσε: “Πρέπει να κλείσει ο δακτύλιος της Πελοποννήσου. Και είναι αυτό το αμέσως επόμενο έργο που συζητάμε για ένταξή του στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει να υλοποιηθεί σαν συνέχεια του Πάτρα - Πύργος και για να υπάρχει η σύνδεση με το έργο που θα ξεκινήσουμε το 2019, Καλαμάτα – Ριζόμυλος, για να κλείσει όλο το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου”.

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Με απόφαση του κ. Σπίρτζη η αρμοδιότητα για τη διαδικασία σχεδιασμού, δημοπράτησης ανάθεσης του έργου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Σουληνάρι - Πύλος - παράκαμψη Πύλου - Μεθώνη ανατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Εργων με Σύμβαση Παραχώρησης. Η ίδια υπηρεσία θα ασκεί και τα καθήκοντα προϊσταμένης αρχής.

Στόχος είναι ο δρόμος αυτός να αποκτήσει “ευχερή οδική σύνδεση με τον υπόψη αυτοκινητόδρομο επί της περιοχής Ασπροχώματος πόλεως Καλαμάτας και κατ’ επέκταση με την Αθήνα και το εν γένει οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου που θα επιφέρει την τουριστική, αγροτική και βιοτεχνική τους αξιοποίηση”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CqEeTibQYfU}