Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 09:25

Οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν το Κορυφάσιο – Σουληνάρι

Γράφτηκε από την
Οι απαλλοτριώσεις καθυστερούν το Κορυφάσιο – Σουληνάρι

Εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις, ως προς την αξία των ακινήτων, είναι η αιτία που καθυστερεί η ολοκλήρωση του μήκους 13,8 χιλιομέτρων δρόμου Κορυφάσιο – Σουληνάρι, έργου δαπάνης 9.063.077,87 ευρώ, κι ενώ την επόμενη Κυριακή 11 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του.

Ο δρόμος έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί, να έχει ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2016. Ομως, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών, “στη συνέχεια, λόγω προβλημάτων -κυρίως καθυστερήσεων στη συντέλεση των απαλλοτριώσεων, που δεν οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου-, έχουν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου”.

Ηταν η καθυστέρηση αυτή που οδήγησε, εν τέλει, το πιο πάνω υπουργείο να προχωρήσει σε συνοπτικό διαγωνισμό προκειμένου να αναδειχθεί πιστοποιημένος εκτιμητής για την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριούμενων και των επικειμένων τους στον πιο πάνω δρόμο.

Οπως σημειώνεται στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης του υπουργείου, “προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και να καθοριστεί η οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης των απαλλοτριούμενων ακινήτων, απαραίτητα στοιχεία αποτελούν η επανεκτίμηση της αξίας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων και των επικειμένων τους καθώς και η εξέταση αιτημάτων ιδιαίτερης αποζημίωσης για το εναπομένον τμήμα των απαλλοτριούμενων ακινήτων, δεδομένου ότι η δικάσιμος για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδος έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2019”.

Ο συνολικός αριθμός των προς εκτίμηση ακινήτων είναι 240, ενώ 145 είναι τα αιτήματα για ιδιαίτερη αποζημίωση για το εναπομένον τμήμα των απαλλοτριούμενων ακινήτων. Η συνολική δαπάνη για τις ως άνω εκτιμήσεις των απαλλοτριούμενων ακινήτων και των επικειμένων τους (συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερων αποζημιώσεων για τα εναπομείναντα τμήματα) προϋπολογίζεται στο ποσό των 20.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 13 Νοεμβρίου και ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει αποφανθεί, ως προς τις αξίες των απαλλοτριωμένων ακίνητων και των επικειμένων τους, μέσα σε ένα μήνα από την παράδοση σε αυτόν του εγκεκριμένου κτηματολογίου.


NEWSLETTER