Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 19:50

Στο ΕΣΠΑ η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η πράξη για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας, με απόφαση της ειδικής γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και Τ.Σ. Ευγενίας Φωτονιάτα. Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 190.424 ευρώ.

Οπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, η πράξη συνίσταται στη δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο τεσσάρων παραλιών κολύμβησης του Δήμου Τριφυλίας, όσο και στο χώρο κολύμβησης και συγκεκριμένα στις παραλίες Καλό Νερό, Αϊ- Λαγούδης, Λαγκούβαρδος και Μάτι. Πρόκειται για παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η υποδομή για την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης παρέμβασης, η οποία στηρίζεται σε καινοτόμα συστήματα πρόσβασης στις παραλίες για τα ΑΜΕΑ., περιλαμβάνει για τις παραλίες Καλό Νερό, Αϊ-Λαγούδης και Λαγκούβαρδο σύστημα για την πρόσβαση ΑΜΕΑ και εμποδιζομένων ατόμων στην ακτή και στη θάλασσα που θα αποτελείται από ειδικούς ευδιάκριτους κινητούς διαδρόμους, οι οποίοι θα δημιουργούν πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης στην παραλία. Ενα αμφίβιο αμαξίδιο, το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο / έξοδο στη θάλασσα, ατόμων με κινητικά προβλήματα. Βοηθητικό εξοπλισμό: Δύο κινητές τουαλέτες / αποδυτήρια (ανδρών - γυναικών) για ΑΜΕΑ, έναν κάδο απορριμμάτων για άτομα με κινητικά προβλήματα και μια πληροφοριακή / ενημερωτική πινακίδα.

Για την παραλία Μάτι εκτός των παραπάνω θα υπάρχει σύστημα καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης. Η διάταξη αυτή στοχεύει στο να δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να εισέρχονται στη θάλασσα και να επιστρέφουν στην ακτή χωρίς την ανάγκη βοήθειας άλλου ατόμου. Τους επιτρέπει να κολυμπούν ελεύθερα και με ασφάλεια. Θα ενημερώνει τον χρήστη για τη γεωγραφική θέση του κατά την κολύμβηση, την απόστασή του από την παραλία, το βάθος του νερού κ.λπ. Το σύστημα συνδυάζεται με τους ειδικούς ευδιάκριτους κινητούς διαδρόμους. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην ικανοποίηση τριών βασικών αναγκών: α) αίσθημα ασφάλειας (φυσικής και ψυχολογικής), β) αίσθημα ταυτότητας (οικειότητα και ταύτιση με το χώρο), γ) διέγερση/ελκυστικότητα (ενδιαφέρον για το χώρο).

 

Κ.Μπ.