Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 14:57

Νέα επιδότηση 12,3 εκ ευρώ στον “Μορέα”

Γράφτηκε από τον

 

Την καταβολή επιδότησης λειτουργίας συνολικού ποσού 12.377.557,24 ευρώ στην εταιρεία “Μορέας” ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, λόγω των χαμηλών εσόδων του αυτοκινητόδρομου, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της σύμβασης παραχώρησης.

Το ποσό της συγκεκριμένης επιδότησης αφορά το 6μηνο από τις 3 Μαρτίου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου φέτος.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο “Μορέας” θα εξακολουθήσει να παίρνει 2 φορές το χρόνο μέχρι το 2034 ποσά για την επιδότηση λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες. Επειδή τα έσοδα της εταιρείας από τα διόδια είναι χαμηλά, αρκετά κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις (προ κρίσης και μνημονίων) τα χρήματα αυτά (της επιδότησης) που αποτελούν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προορίζονται για τις τράπεζες, για την εξόφληση των δανείων που έχει πάρει η κοινοπραξία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Υποβάλλοντας το αίτημα αυτό, ο “Μορέας” κατέθεσε πίνακες για: α) Τον αριθμό διελεύσεων ανά κατηγορία οχήματος περιλαμβανομένης της κατηγορίας των απαλλασσόμενων από διόδια τέλη οχημάτων. β) Το εφαρμοζόμενο διόδιο τέλος ανά κατηγορία οχήματος περιλαμβανομένου ΦΠΑ. γ) Το σύνολο διοδίων τελών ανά κατηγορία οχήματος, γενικό σύνολο διοδίων τελών, λοιπά άμεσα έσοδα, σύνολο αμέσων εσόδων. δ) Αιτούμενη επιδότηση λειτουργίας. Ηλεκτρονικά αρχεία καταμετρήσεων σε ψηφιακή μορφή.

Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται ότι “μετά από έλεγχο των ανωτέρω πινάκων και παραστατικών από την υπηρεσία μας,υπολογίστηκε ότι το σύνολο των άμεσων εσόδων της εξάμηνης περιόδου 3.3.2018 έως 2.9.2018 υπολείπεται του ορίου κινδύνου κυκλοφορίας – εσόδων (Ο.Κ.Κ.Ε.), όπως αυτός αναπροσαρμόστηκε με τη συμφωνία της 3.3.2008, οπότε σε εφαρμογή του άρθρου 25.7.3.i της σύμβασης παραχώρησης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η επιδότηση λειτουργίας ισούται με τη μέγιστη επιδότηση λειτουργίας που ορίζεται για το ίδιο εξάμηνο”.

Γ.Σ.