Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 09:54

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας στην “Ε”: Βήματα για μετατροπή σε τουριστικό λιμάνι

Γράφτηκε από την
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας στην “Ε”: Βήματα για μετατροπή σε τουριστικό λιμάνι

 

 

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο λιμάνι της Καλαμάτας και μέσα από μικρά αλλά καθοριστικά για τον εκσυγχρονισμό του βήματα να παράγεται έργο για την αξιοποίησή του ως τουριστικού.

Αυτό βεβαιώνει και ένα απολογιστικό της χρονιάς που έφυγε, για τους πόρους οι οποίοι διατέθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα στοιχεία για τα έργα και την εξέλιξή τους από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης μιλώντας στην "Ε" άφησε να εννοηθεί ότι διαχρονικά χάθηκαν ευκαιρίες για το λιμάνι της Καλαμάτας. Σήμερα, που οι χρηματοδοτήσεις είναι πιο... σφιχτές διαβεβαιώνει ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για την αξιοποίηση κάθε προγράμματος, αλλά και για τη δημιουργία λιμενικών υποδομών, αντάξιων του εύρους και της σημασίας για την πόλη του λιμανιού. Εξάλλου, κανείς πλέον δεν γίνεται να παραβλέψει τη σχεδόν μηδενική εμπορική του δραστηριότητα, όπως και την ανάγκη για την εκβάθυνσή του και την απαλλαγή του από τα κατασχεμένα σκάφη, που όλο και πιο συχνά προκαλούν προβλήματα. Οπως κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει ότι σημαντικές υποδομές, όπως η διαχείριση αποβλήτων των πλοίων και ο υποσταθμός ηλεκτροδότησης σκαφών, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ

Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι άλλωστε για την αναβάθμιση του λιμανιού έχει να κάνει με τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αντιμετώπισης προβλημάτων ασφαλείας, και όχι μόνο. Εδώ και χρόνια όλοι μαρτυρούν την ανάγκη για ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας για τους λιμενικούς και τη συντήρηση του διατηρητέου κτηρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

Φέτος λοιπόν η χρονιά ξεκινά με την ηλεκτρονική δημοπράτηση της επισκευής των δύο κτηρίων, του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, στις 23 του τρέχοντος μήνα. Πέρα από τις άδειες που χρειάζονταν για τις παρεμβάσεις στο κτήριο του Λιμεναρχείου από το υπουργείο Πολιτισμού, έπρεπε να βρεθούν και επιπλέον χρήματα γιατί η αρχική χρηματοδότηση από το 2017 δεν ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ (για δύο κτήρια αυτών των διαστάσεων και με πολλές ιδιαιτερότητες) και συμπληρώθηκε με 80.000 ευρώ πέρυσι, καθώς και 70.000 ευρώ ακόμη από το ταμείο του Λιμενικού Ταμείου.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκε εκ νέου πρόταση και σχετική τεχνική έκθεση για την ενίσχυση με νέα τεχνικά μέσα των συστημάτων ασφαλείας στο λιμάνι, με στόχο την αναβάθμισή του κατά τα πρότυπα του ISPS CODE. Επίσης στο ίδιο πακέτο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα ενταχθεί και η μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων και την παροχή εναλλακτικών καυσίμων, και οι πληροφορίες δείχνουν ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι στους δικαιούχους.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που είχε υποβληθεί από πλευράς τους, το κόστος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων ελέγχου και επιτήρησης στο τμήμα εκείνο του λιμανιού όπου εφαρμόζεται ο κώδικας ISPS, καθώς και της ενίσχυσης της περίφραξης και του φωτισμού, είναι 432.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑ

Πέρυσι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας από ιδίους πόρους και κρατική χρηματοδότηση αποπλήρωσε και έργα δρομολογημένα από παλαιότερα έτη, όπως κάποιες τροποποιήσεις και προσθήκες υποδομών. Αναλυτικότερα, από το 2014 είχε σχεδιαστεί ο ηλεκτροφωτισμός του προσήνεμου μόλου-κυματοθραύστη (του γνωστού μας "χιλιομέτρου"), ένα έργο που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017.

Το 2015, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εγκρίθηκε η αποκατάσταση των βλαβών και η προσθήκη τοίχου αναδομής στο "χιλιόμετρο" και μέσα στο 2018 ολοκληρώθηκε.

Το 2016 ξεκίνησε η συντήρηση του ασφαλτοτάπητα στην προβλήτα 7 (εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια), που και αυτό ολοκληρώθηκε το 2018.

Επίσης, το 2015 εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους η προσθήκη υποδομών που χρειάζεται το λιμάνι για να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών κρουαζιέρας, όπως είναι οι περιφράξεις και νέα συστήματα ασφαλείας, αλλά και πρακτικά έργα όπως η ανακατασκευή προβλητών στο μόλο του “Πανελληνίου” και η κατασκευή υποστηρικτικών τοιχίων, συνολικού κόστους 80.000 ευρώ.

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Ο ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ

Το 2018 ξεκίνησε και ο υποσταθμός για την ηλεκτροδότηση σκαφών στο λιμάνι, ένα σημαντικό έργο υποδομής αν τελικά συμφωνήσουμε ως πόλη ότι στο μέλλον το λιμάνι θα προορίζεται για τον ελλιμενισμό mega yachts. Αυτό που απομένει και αναμένεται να έχει λυθεί εντός του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους είναι η σύνδεση του έργου από τον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που κόστισε επιπλέον 60.000 ευρώ, από το αρχικό ποσό των 94.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί για την κατασκευή της υποδομής, στις αποθήκες του λιμανιού.

ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ

Η ανέλκυση του ιστιοφόρου “Mr. Musti” κόστισε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο 8.500 ευρώ και ο κ. Μαρινάκης δεν παραβλέπει ότι αυτό θα πρέπει να τελειώσει και να βρεθεί ο τρόπος ώστε το ελληνικό Δημόσιο να επισπεύσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού και να ωφελείται όσο το κατασχεμένο σκάφος έχει αξία. Ενας τρόπος επισημαίνει είναι να δοθεί η αρμοδιότητα εκπλειστηριασμού τους στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας για τα κατασχεμένα σκάφη στα λιμάνια της Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα (παρά τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας για την απομάκρυνσή τους), δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει η απομάκρυνση των κατασχεμένων σκαφών, τα οποία είναι:

- Το πολυεστερικό cruiser “Aldamir Mustafa”, που έχει... ξεμείνει από τις 15 Οκτωβρίου του 2013 μπροστά από το “Jumbo”.

- Το ιστιοφόρο “Gertie”, που μετέφερε παράτυπους μετανάστες και ήρθε στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 4 Αυγούστου του 2017.

- Το ξύλινο ιστιοφόρο “Mr. Musti”, που και αυτό προστέθηκε στα κατασχεμένα του λιμανιού στις 16 Ιουλίου του 2017, βυθίστηκε και ανελκύστηκε με έξοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας.

- Το ξύλινο αλιευτικό “Passara” που κατέπλευσε στο λιμάνι στις 9 Μαΐου του 2015. Εχει βγει επανειλημμένα σε πλειστηριασμό (όπως και το “Aldamir Mustafa”) αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για να το αγοράσει κάποιος. Από το λιμάνι ανελκύστηκε και μένει παροπλισμένο στη στεριά, επειδή επρόκειτο να βυθιστεί.

- Το ιστιοφόρο “Portsee”, σημαίας ΗΠΑ το οποίο κατασχέθηκε για παράνομη διακίνηση προσφύγων / μεταναστών, ενώ και

- Στο αλιευτικό καταφύγιο Κορώνης παραμένει πρυμνοδετημένο το ιστιοφόρο “Plan B”, σημαίας ΗΠΑ.

Από το υπουργείο μας επεσήμαναν μάλιστα ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας έχει ζητήσει από το Τελωνείο Πατρών (Τμήμα Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού) και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο την επίσπευση των διαδικασιών απομάκρυνσής τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή και που είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους και την υψηλή συγκέντρωση νερού στο κύτος των σκαφών και του μηχανοστασίου.

ΤΡΙΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Στη μαρίνα Πύλου βρίσκεται ανελκυσμένο ένα σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, η θαλαμηγός “Murat” σημαίας ΗΠΑ και το ιστιοφόρο “Inca” φερόμενης σημαίας Ολλανδίας, καθώς και ένα ακόμα ιστιοφόρο αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τα σκάφη αυτά κατασχέθηκαν για παράνομη διακίνηση, βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δεν αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, η τελωνειακή αρχή έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διαχείριση των κατασχεθέντων και συντάσσει την έκθεση κοστολόγησης, ενώ το οικείο Λιμεναρχείο φροντίζει για τη φύλαξη του σκάφους, μέχρι να παραδοθεί στον αγοραστή που θα αναδειχθεί από τις πλειοδοτικές δημοπρασίες, να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη ή να δοθεί εντολή καταστροφής του.


NEWSLETTER