Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 09:18

Δεσμεύτηκαν 19,8 εκ. από το υπουργείο Υποδομών: Μόνο βελτιώσεις στο Πύργος - Καλό Νερό

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δεσμεύτηκαν 19,8 εκ. από το υπουργείο Υποδομών: Μόνο βελτιώσεις στο Πύργος - Καλό Νερό

 

Ποσό 19,8 εκ. ευρώ δέσμευσε το υπουργείο Υποδομών για τη βελτίωση του δρόμου Πύργου - Καλού Νερού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου στην “Καθημερινή”, πρόκειται για τον υφιστάμενο οδικό άξονα που δεν θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι επεμβάσεις θα αφορούν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και θα έχουν διάρκεια υλοποίησης δύο ετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ σημαντικά οδικά έργα για τη Δυτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 εκ. ευρώ. Ενα από αυτά τα έργα ήταν ο δρόμος Πύργος - Καλό Νερό, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ, που χαρακτηριζόταν “ως έργο πνοής για την Ηλεία”.

Είχε ανακοινωθεί ότι το έργο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε υφιστάμενους κόμβους, δημιουργία νέων κόμβων, βελτιώσεις καμπυλότητας και ορατότητας της οδού, οριζόντια και κάθετη σήμανση, αλλαγή και βελτίωση ασφαλτοτάπητα, φωτισμό κ.ά.

Για το ιστορικό του δρόμου Πύργου – Καλού Νερού που αποτελούσε τμήμα του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού, σε ρεπορτάζ μας στις 10 Μαΐου του 2018, σημειώναμε: “Οσον αφορά το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, από τη μελέτη της σύμβασης παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, προβλεπόταν: Από την παράκαμψη του Πύργου μέχρι και τον κόμβο του Σαμικού καινούργια χάραξη. Από τον κόμβο Σαμικού μέχρι και την Ελαία, αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου και στη συνέχεια νέα χάραξη ανατολικά προς την παράκαμψη Καλού Νερού. Η μελέτη καθόριζε τα 9,5 μέτρα πλάτος του υφιστάμενου δρόμου να επεκταθούν άλλα 7,5 μέτρα, για να δημιουργηθεί ένας δρόμος 17 μέτρων, όπως είναι το Λεύκτρο - Σπάρτη. Μετά την προσφυγή του Ναυταθλητικού Συλλόγου Ζαχάρως Προστασίας Περιβάλλοντος, με έδρα το Κολωνάκι, το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του απαγόρευσε στο τμήμα από Σαμικό μέχρι Γιαννιτσοχώρι να γίνει διαπλάτυνση ούτε 1 πόντο. Και πρόκειται για απόφαση αμετάκλητη.

Νωρίτερα το 2003 το ΣτΕ είχε απαγορεύσει την παραλιακή χάραξη στο τμήμα αυτό, μεταξύ του υφιστάμενου δρόμου και της παραλίας και μάλιστα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή, πράγμα που συνιστούσε περιβαλλοντικό έγκλημα.

Σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών, σε αυτά τα χιλιόμετρα μπορεί να γίνουν μόνο έργα αναβάθμισης οδικής ασφάλειας. Δηλαδή, κυκλικοί κόμβοι (δεν επιτρέπουν την αριστερή στροφή), νέοι ασφαλτοτάπητες και βελτίωση κάποιων επικίνδυνων στροφών, χωρίς να μεταβάλλεται το πλάτος του δρόμου”.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER