Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 09:54

Νέα παράταση από Τατούλη: Γεφύρι της Αρτας το Τζάνε - Καλαμάκι

Γράφτηκε από την
Νέα παράταση από Τατούλη: Γεφύρι της Αρτας το Τζάνε - Καλαμάκι

Ερωτηματικό αποτελεί αν η βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, θα ολοκληρωθεί και μέσα στο 2019.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε νέα παράταση για την υλοποίηση του σημαντικού οδικού έργου της Μεσσηνίας, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες της συμπληρωματικής σύμβασης εργασίας για την κατασκευή του κατ-εντ-κάβερ στην παράκαμψη Πεταλιδίου, στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

Στην εισήγηση - ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνεται χαρακτηριστικά:

Η περιοχή όπου διεξάγονται οι αρχαιολογικές έρευνες και ειδικότερα το τμήμα του τεχνικού cut-and-cover από χ.θ. 5+650 έως χ.θ. 5+850 δεν έχει αποδοθεί ακόμη στον ανάδοχο, καθ’ ότι αναμένεται η απόφαση του ΚΑΣ που συνήλθε στις 30/10/2018.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επίταξης της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης του έργου από χ.θ. 5+200 έως χ.θ. 6+450. Η συμπληρωματική απαλλοτρίωση κηρύχθηκε με την υπ’ αριθμ. 263/9-7-2018 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ενώ η επίταξη εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 4487/13-11-2018 απόφαση της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εντός των επόμενων ημερών θα σας υποβληθεί το αίτημα διάθεσης πίστωσης των επιταχθέντων ακινήτων”.

Στο αίτημά της για την παράταση η ανάδοχος εταιρεία εκτιμά ότι ο χώρος των αρχαιολογικών ερευνών θα έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και πως στον χρόνο αυτό θα έχει παραδοθεί ελεύθερη η έκταση την οποία αφορά η συμπληρωματική απαλλοτρίωση.

Η εταιρεία παρατηρεί πως “για την ολοκλήρωση του έργου στο τμήμα των αρχαιολογικών ερευνών απαιτείται χρόνος 7 μηνών από την παράδοση της γης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει έγκαιρα εγκριθεί η κατασκευή του τεχνικού cut-and-cover με σύμμικτη κατασκευή, με την οποία μειώνεται κατά 50% τουλάχιστον ο χρόνος κατασκευής του θόλου του τεχνικού και το τεχνικό μπορεί να κατασκευαστεί τμηματικά”.

Η τελική εκτίμηση του αναδόχου είναι ότι “απαιτείται συνολικός χρόνος 10 μηνών από την 1/1/2019 και μετά”.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Το έργο βελτίωσης στο Τζάνε - Καλαμάκι δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015.

Αρχικά το έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ (πρόγραμμα της Περιφέρειας) του ΕΣΠΑ. Ομως, δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα.

Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, με χρηματοδότηση 15.507.673,29 ευρώ, εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Η αρχική ημερομηνία λήξης της ένταξης και του έργου ήταν η 28η/10/2017.

Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.

Γ.Σ.


NEWSLETTER