Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 09:47

Καλαμάτα: Πιλοτικό δίκτυο 5G από το καλοκαίρι φέρνει η WIND (βίντεο)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καλαμάτα: Πιλοτικό δίκτυο 5G από το καλοκαίρι φέρνει η WIND (βίντεο)

Σε ψηφιακό υπόδειγμα για τη χώρα εξελίσσεται η Καλαμάτα. Χθες στο νέο Δημαρχείο, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα υπέγραψαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής της Wind Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Το μνημόνιο είναι το δεύτερο βήμα για την υλοποίηση πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη, καθώς είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογραφή αντίστοιχου μνημονίου με το γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

Στόχος της Wind ως ανάδοχος του έργου είναι με την αρωγή του δήμου να ξεκινήσει άμεσα τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, προκειμένου το καλοκαίρι να λειτουργήσει το πιλοτικό δίκτυο στην πόλη, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες πρώτοι να διαπιστώσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το 5G.

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δρομολογήσει δράση δημιουργίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς (5G-Ready) σε 3 πόλεις. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη δράση θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, αποφέροντας μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και στην εμπέδωση της αξίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς και, ιδιαίτερα, των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων για την κοινωνία και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μία από αυτές τις πόλεις είναι η Καλαμάτα, στην οποία θα αναπτυχθούν πιλοτικά υποδομές 5G από τη Wind Ελλάς. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει υπογράψει με το υπουργείο σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας – προγραμματική συμφωνία, σε εφαρμογή αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το συμφωνητικό που υπέγραψαν χθες ο Δήμος Καλαμάτας και η Wind Ελλάς αποσκοπεί στον καθορισμό του πλαισίου και της διαδικασίας ανάπτυξης, υλοποίησης και ολοκλήρωσης της δράσης πιλοτικού 5G.

Με την ευκαιρία υπογραφής του συμφωνητικού, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε ότι “είναι μία πολύ σημαντική ημέρα σήμερα, είναι το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από πλευράς Wind στο Δήμο της Καλαμάτας, με το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει γίνει εδώ. Με την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Wind σήμερα -κυριολεκτώ με αυτό που θα πω- η Καλαμάτα πετυχαίνει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020. Μπαίνουμε σε μία νέα ψηφιακή πολιτική. Οι υπερταχύτητες στην πόλη της Καλαμάτας είναι ένα πολύ καλό νέο για τον επιχειρηματικό κόσμο, για την ελκυστικότητα της πόλης, όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις, για τον τουρισμό, για κάθε δραστηριότητα που οργανώνεται εδώ και εξελίσσεται. Ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Ζωγράφου και ο Δήμος Τρικκαίων (Τρικάλων) είναι οι τρεις δήμοι, που επελέγησαν από την κυβέρνηση για τη νέα ψηφιακή εποχή. Ευχαριστώ από τη θέση αυτή τη Wind. Σημειώνω δε ότι τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου με τα νέα δίκτυα οπτικών ινών, με τα 70 νέα pillar, τα οποία τοποθετήθηκαν στην πόλη, ξεπεράστηκαν».

Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως «στις προσεχείς ημέρες έρχεται στο Δήμο Καλαμάτας ένα ειδικό βαν, το οποίο θα χειρίζονται οι υπάλληλοι του δήμου -θα δίδει και αυτόματα στοιχεία στην Αθήνα. Αυτό το βαν είναι δωρεά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και με αυτό θα γίνεται ακριβής μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας». Ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», αναφέροντας πως με τις μετρήσεις που θα γίνονται «θα δίνουμε και τα πιστοποιητικά, τα οποία απαιτούνται, θα απαντάμε σε ενδεχόμενους φόβους μήπως υπάρχει κάτι. Και τώρα ο Δήμος Καλαμάτας έχει σύστημα καταγραφής της ακτινοβολίας, αλλά με το συγκεκριμένο βαν θα μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια γύρω από χώρους ευαίσθητους, όπως είναι σχολεία, όπως είναι χώροι συγκέντρωσης κοινού, να δίνουμε τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν, για να καθησυχάζεται ο κόσμος».

Ο κ. Τζωρτζακάκης παρατήρησε ότι «η Wind είναι πιστή στη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία της πολιτείας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Ενα μεγάλο βήμα γίνεται με τα πιλοτικά δίκτυα 5G, τα οποία έχουν τη στήριξη της Πολιτείας και υλοποιούνται στην Καλαμάτα. Η Wind συνεχίζει το έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, πέραν των οπτικών ινών, και με τα ασύρματα δίκτυα 5G, που θα υλοποιήσουμε εδώ στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να αλλάξει όλο το ψηφιακό τοπίο της ελληνικής επικράτειας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το πιλοτικό 5G θα γίνει στην Καλαμάτα, με το δήμο της οποίας έχουμε μία έξοχη συνεργασία στα δίκτυα οπτικών ινών ήδη. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η Καλαμάτα εξελίσσεται σε ένα ψηφιακό υπόδειγμα για τη χώρα, γεγονός που θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες τόσο στην οικονομία, όσο και στην παραγωγική της δυνατότητα, τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το δήμο για τη συνεργασία του μέχρι τώρα. Θα είμαστε πάντα αρωγοί σε αυτές τις ψηφιακές προσπάθειες και ελπίζουμε η Καλαμάτα αλλά και ολόκληρη η χώρα να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πεδίο ψηφιακών τεχνολογιών, όπως θέλουμε να είμαστε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες για την πρόοδο στον ψηφιακό τομέα προς τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Μπασακίδη και Δημήτρη Βεργόπουλο, καθώς και προς τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER