Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 09:04

Κινητικότητα για απαλλοτριώσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για τη διαδικασία απαλλοτριώσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που εκκρεμεί από το 2017.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, στην περιοχή βόρεια του αεροδρομίου, πριν από μέρες, βρέθηκαν μηχανικοί από το Τμήμα Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων της ΥΠΑ, προκειμένου να δουν από κοντά τα 50 περίπου στρέμματα που βρίσκονται προς απαλλοτρίωση και να ενημερωθούν για τα στοιχεία των ιδιοκτητών και για την αποζημίωση των επικειμένων (δέντρων, περιφράξεων κ.λπ.). Μάλιστα, στις 21 Φεβρουαρίου με το θέμα της απαλλοτρίωσης για την επέκταση και την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας πρόκειται να ασχοληθεί το Δ.Σ. της ΥΠΑ.

Στις διαδικασίες αναμένεται να εμπλακεί το επόμενο διάστημα και η (πρώην) Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, που πρέπει να κάνει αυτοψία και να προχωρήσει στην εκτίμηση των επικειμένων.

Ωστόσο, να επισημάνουμε ότι αυτή η κινητικότητα και η πρόοδος της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Οκτώβριο του 2017. Και από τότε δεν έχει γίνει ούτε η κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

Τότε σε ρεπορτάζ μας σημειώναμε χαρακτηριστικά:

Στοιχεία ζητεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, για να προχωρήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης 50 περίπου στρεμμάτων, προκειμένου να επεκταθεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων της ΥΠΑ στο έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία σημειώνει: “Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προτίθεται να προχωρήσει τις διαδικασίες κήρυξης απαλλοτρίωσης για έκταση περίπου 50 στρεμμάτων στον αερολιμένα Καλαμάτας και σε επαφή με αυτόν, με σκοπό την επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, την επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού και του περιβάλλοντα χώρου αυτού, τη μετακίνηση του πάρκου καυσίμων και την ανάπτυξη βοηθητικών και λοιπών ζωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων. Προκειμένου να προχωρήσουμε στην κήρυξη απαλλοτρίωσης παρακαλούμε για τα κάτωθι: α) Για την αποστολή της σχετικής έκθεσης περί ύπαρξης ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου στην απαλλοτριούμενη έκταση που αναφέρεται στις προϋποθέσεις κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, και β) την εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριούμενων ακινήτων”.

Γ.Σ.