Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 09:34

Τέσσερα νέα σημεία για ΑμεΑ σε παραλίες της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τέσσερα νέα σημεία για ΑμεΑ σε παραλίες της Καλαμάτας

 

Τέσσερα νέα σημεία σε παραλίες για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ώστε να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα αυτόνομα, πρόκειται να δημιουργηθούν στο Δήμο Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, τα σημεία των παραλιών αυτών είναι: Στη Μικρή Μαντίνεια που έχει διαμορφωθεί 230 μέτρα νότια του “Τουριστικού”, πλησίον του “Φιλοξένια” στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου, στον Κορδία και στην περιοχή του πάρκου του Αλμυρού.
Ηδη λειτουργούν 2 σημεία εξυπηρέτησης, με τους μηχανισμούς Seatrac, εδώ και χρόνια, στην Ανατολική Παραλία, στο ναό της Ανάστασης και στο τέρμα της Ναυαρίνου, κοντά στο “Φιλοξένια”.
Με πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και, συγκεκριμένα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με αντικείμενο: “Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών”. Η ένταξη της πράξης αυτής έγινε με απόφαση που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα και αφορά σε παρέμβαση προϋπολογισμού 184.750,50 ευρώ με το ΦΠΑ, όσο είναι και το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα επιβαρυνθεί για την πραγματοποίηση αυτής της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού.

Η πρόταση προβλέπει την προμήθεια του συνόλου του αναγκαίου εξοπλισμού για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών στα παραπάνω 4 σημεία του δήμου. Σκοπός είναι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να παρέχεται στα άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα (ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση κ.λπ.) ολοκληρωμένη η αλυσίδα προσβασιμότητας, μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν στην ψυχαγωγία και την άθληση των ως άνω ατόμων.

Ολες οι κατασκευές και οι υποδομές που προτείνονται για τη διαμόρφωση των επιλεγμένων παραλιών έχουν μη μόνιμο χαρακτήρα, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν στην αρχή της θερινής περιόδου και να αφαιρεθούν μετά το πέρας της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον.
Οι προτεινόμενες κατασκευές – υποδομές, για να υλοποιηθεί η αλυσίδα προσβασιμότητας και να θεωρηθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία, είναι: 1) Μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα (αμαξίδιο). 2) Διάδρομος παραλίας για ΑμεΑ. 3) Μη μόνιμο, συναρμολογούμενο αποδυτήριο για ΑμεΑ. 4) Ειδικά διαμορφωμένος χώρος σκίασης. 5) Ντους. 6) Πακέτο τηλεμετρίας. 7) Φωτοσυναγερμός. 8) Σήμανση. 9) Χημική τουαλέτα για ΑμεΑ.


NEWSLETTER