Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 22:12

Κέντρο Αποθεραπείας «Διάπλαση» Καλαμάτας: Μοναδικό στην αποκατάσταση ατόμων με κινητικά και λειτουργικά προβλήματα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κέντρο Αποθεραπείας «Διάπλαση» Καλαμάτας: Μοναδικό στην αποκατάσταση ατόμων με κινητικά και λειτουργικά προβλήματα


Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» Καλαμάτας είναι μια εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης ατόμων με κινητικά και λειτουργικά προβλήματα, μοναδική στον τομέα της πανελλαδικά.
Η «Διάπλαση» δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει καίρια και αποτελεσματικά παθήσεις που προκύπτουν σε ασθενείς μετά από σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό, αφού πρώτα  έχουν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Παθήσεις και προβλήματα που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους, που έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Στην καθημερινότητά τους, πράγματα αυτονόητα όπως η διατροφή, η χρήση τουαλέτας, η ατομική καθαριότητα μετατρέπονται σε ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους ίδιους και το συγγενικό τους  περιβάλλον.
Οι ασθενείς, σε αυτό το στάδιο ανάρρωσης, χρειάζονται ομάδα αποκατάστασης με συνεχή φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία σε πισίνα, γυμναστική, ψυχολογική υποστήριξη, διαχείριση ούρων με καθετήρα, περιποίηση κατακλίσεων, ειδική διατροφή, με παράλληλη εντατική και ολοκληρωμένη ιατρική-επιστημονική παρακολούθηση και φροντίδα, πράγματα που δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην πατρίδα μας.
Αυτό το κενό στη μετανοσοκομειακή αποκατάσταση και αποθεραπεία των ασθενών, έρχεται να καλύψει η «Διάπλαση».
Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» δέχεται ασθενείς που μπορούν να νοσηλευθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, αλλά και εξωτερικούς ασθενείς για ημερήσια θεραπεία οι οποίοι μεταφέρονται στο Κέντρο, με ειδικό όχημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Κέντρο έχει κάνει συμβάσεις με όλα τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ.

Το Κέντρο

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» βρίσκεται στην Καλαμάτα, σε μια ήσυχη τοποθεσία 18 στρεμμάτων. Ο σχεδιασμός του Κέντρου, όπως άλλωστε ο εξοπλισμός και η δομή λειτουργίας του, ακολουθούν το σκανδιναβικό μοντέλο αποκατάστασης που φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του. Η χωρητικότητα του Κέντρου είναι 75 κλίνες. Οι χώροι είναι εργονομικά σχεδιασμένοι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, συνδυάζοντας την άψογη λειτουργικότητα με την άριστη αισθητική. Διαθέτει επίσης μονάδα αυξημένης φροντίδας (Μ.Α.Φ.).
Τα δωμάτια διαθέτουν ηλεκτρικά κρεβάτια και ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι θάλαμοι διαθέτουν συστήματα κλήσης νοσηλευτών, αυτόνομους κεντρικούς κλιματισμούς με ρυθμιστή θερμοκρασίας, κονσόλες οξυγόνου αέρα, επιτοίχια (επέκταση) κονσόλα με τηλεόραση, Ιnternet, τηλέφωνο που εξασφαλίζουν την άνετη διαμονή του ασθενούς. Κάθε θάλαμος και κάθε κλίνη εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του νοσηλευομένου.
Για την μεταφορά των ασθενών το Κέντρο παρέχει οδηγούς-τραυματιοφορείς με υπερσύγχρονο ασθενοφόρο και όχημα διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επιστημονική ομάδα

Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» αποτελείται από διευθυντή-ιατρό αποκατάστασης, παθολόγο, νευρολόγο, καρδιολόγο και εφημερεύοντα ιατρό σε 24ωρη βάση. Επίσης διαθέτει εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Την ιατρική ομάδα συμπληρώνουν φυσικοθεραπευτές ειδικά εκπαιδευμένοι στην ρομποτική αποκατάσταση, γυμναστές, υδροθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης οργανώνεται και συντονίζεται από την ιατρική ομάδα και είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του κάθε ασθενή όπως αυτές προσδιορίζονται από τις βλάβες και τις συνοδούς παθήσεις του.
Η νοσηλευτική υπηρεσία αποτελείται από την διευθύνουσα, τις προϊσταμένες τμημάτων, τις νοσηλεύτριες και τους τραυματιοφορείς-νοσοκόμους, οι οποίοι παρέχουν την σωστή νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.

Η αποκατάσταση στη «Διάπλαση»

Οταν ο ασθενής νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο για ένα εγκεφαλικό, μία βαριά κάκωση σπονδυλικής στήλης ή ένα βαρύ χειρουργείο και πάρει εξιτήριο τότε αρχίζουν νέα πρωτόγνωρα προβλήματα στον ίδιο και στην οικογένειά του. Ολοι αισθάνονται ανασφάλεια δεν ξέρουν πώς να τον ταΐσουν, φοβούνται να τον σηκώσουν αυξάνοντας τους κινδύνους για κατακλίσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ούρηση του ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί ιατρός. Αυτή τη νοσηλεία που χρειάζεται μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση παρέχει το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση» με συνεχή ιατρική παρακολούθηση,  φυσικοθεραπεία, θεραπευτική υδροθεραπεία, γυμναστική, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, διαχείριση ούρων με καθετήρα, προσωπική υγιεινή, ψυχολογική υποστήριξη, ειδική διατροφή,
Το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου, μετά από καθημερινή παρακολούθηση του ασθενή καταρτίζει το εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασής του, με στόχο την αυτοεξυπηρέτηση και τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής του.
Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και χρόνια στο εξωτερικό οι ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας μετά το νοσοκομείο, πάνε υποχρεωτικά σε Κέντρα Αποκατάστασης για νοσηλεία.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται

Στο Κέντρο «Διάπλαση» αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο εύρος παθήσεων.
Α) Παθήσεις - κακώσεις νευρικού συστήματος.
Εγκεφαλικά επεισόδια.
Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πάρκινσον.
Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Μυοπάθειες.
Κακώσεις νωτιαίου μυελού.
Νευροχειρουργικές επεμβάσεις.
Β) Παθήσεις - κακώσεις μυοσκελετικού
Μετεγχειρητικές καταστάσεις
Αρθροπλαστικές.
Κατάγματα.
Ακρωτηριασμοί.
Κήλες δίσκων.
Οσφυαλγία.
Αυχενικό.
Αθλητικές κακώσεις.
Γ) Αποκατάσταση μετά από χειρουργείο καρδιάς (αγγειοπλαστικές, bypass).
Δ) Συγγενείς (εκ γενετής) παθήσεις
Εγκεφαλική παράλυση.
Μηνιγγομυελοκήλη.
Ε) Πολυσυστηματικές παθήσεις
Ρευματοπάθειες.

Τα θεραπευτικά τμήματα του Κέντρου «Διάπλαση»
- Τμήμα Φυσικοθεραπείας όπου εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα ασκήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με ειδικά μηχανήματα και όργανα που στοχεύουν στη βελτίωση της κινητικότητας του ασθενή.
- Τμήμα Υδροθεραπείας όπου εξειδικευμένοι υδροθεραπευτές εφαρμόζουν προγράμματα με την καθοδήγηση των ιατρών μέσα σε ειδικές πισίνες - με διαδρόμους βάδισης, παράθυρα επίβλεψης, γερανούς εισόδου για άτομα με κινησιακές δυσκολίες.
- Τμήμα Λογοθεραπείας όπου αντιμετωπίζονται με ειδικές μεθόδους αλλά και με τη βοήθεια ηλεκτρονικής τεχνολογίας, οι διαταραχές στην ομιλία και την κατάποση.
- Τμήμα Εργοθεραπείας όπου διδάσκεται, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η ανάπτυξη δεξιοτήτων των άνω άκρων και η εκπαίδευση σε διάφορες τεχνικές αυτοεξυπηρέτησης, όπως ένδυσης, προσωπικής περιποίησης, σίτισης. Η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα ως θεραπευτικό μέσο για να αυξήσει τη λειτουργικότητα του ατόμου.
- Τμήμα Ρομποτικής Αποκατάστασης Η ρομποτική αποτελεί διεθνώς ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ιατρική επιστήμη, στην αποκατάσταση ατόμων με κινητική αναπηρία. Το Κέντρο έχει το πληρέστερο τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό τμήμα αποκατάστασης στην Ελλάδα. Το ρομποτικό κάτω άκρων (Lokomat) αποτελείται από δυο ρομποτικά μέλη, ένα για κάθε πόδι, τα οποία έχουν ανιχνευτές κίνησης και μεταφέρουν πληροφορίες σε υπολογιστή δίνοντας κίνηση στα πόδια του πάσχοντα. Ετσι ο ασθενής περπατάει με φυσιολογική βάδιση άμεσα, ενώ επιτυγχάνεται ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασής του.
Η ρομποτική χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ή πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και Πάρκινσον.
Το ρομποτικό άνω άκρων (Armeo) μοναδικό στην Ελλάδα διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα που προσαρμόζεται στο πάσχον άνω άκρο και με ανιχνευτές κίνησης ο ασθενής βλέπει εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή και βελτιώνει, μέσω βιοανάδρασης, την κίνησή του. Το ρομποτικό (ERIGO) κάτω άκρων προλαμβάνει τις θρομβώσεις στους ασθενείς με κινητικό πρόβλημα με άμεση κινητοποίηση, τοποθέτηση του ασθενούς σε όρθια θέση επιτυγχάνοντας σταδιακή υποβοηθούμενη ρομποτική ενδυνάμωση.
- Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ο ασθενής με εγκεφαλικό ή κακώσεις σπονδυλικής στήλης συνήθως αποκτάει κινητικό πρόβλημα και χρειάζεται άμεσα εντατική ψυχολογική υποστήριξη, κάτι που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, διότι υπερκαλύπτεται από το ιατρικό του πρόβλημα. Στο τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, ο ψυχολόγος παρέχει συνεχή υποστήριξη στους ασθενείς και την οικογένειά τους.
- Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής όπου ο διαιτολόγος του Κέντρου «Διάπλαση» εκτιμώντας την κατάσταση του κάθε ασθενή, διαμορφώνει το προσωπικό του διαιτολόγιο.
- Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας Η κοινωνική λειτουργός αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ ασθενούς -οικογένειας - Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση». Ενημερώνει τον ασθενή και τους οικείους του για τα δικαιώματά του και την κάλυψή του από τον ασφαλιστικό φορέα. Διασύνδεει τον ασθενή με άλλες υπηρεσίες και μεριμνά για την ομαλή του επανένταξη στην κοινωνία.
- Τμήμα Εργομετρικό Το Κέντρο είναι εξοπλισμένο με ένα τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό μηχάνημα (Biodex system pro4) ισοκινητικής δυναμομετρίας, που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και την τέλεια αποκατάσταση μετά από ορθοπαιδικές επεμβάσεις, αθλητικές κακώσεις, νευρομυικές διαταραχές.
Επίσης χρησιμοποιείται από τα αθλητικά σωματεία για την αξιολόγηση της κατάστασης του μυοσκελετικού των αθλητών τους. Είναι το πρώτο στην Πελοπόννησο.
- Τμήμα Διαγνωστικών Μονάδων
- Εργαστήριο Ηλεκτρονευροφυσιολογίας
- Εργαστήριο Ανάλυσης Κίνησης Βάδισης
- Εργαστήριο Ουροδυναμικού Ελέγχου
- Εργαστήριο Καρδιολογικό
- Εργαστήριο Εργοσπειρομετρικό

Ο στόχος του Κέντρου είναι:
Να δημιουργήσει νέα δεδομένα υψηλών απαιτήσεων στην μετανοσοκομειακή φροντίδα του ασθενούς.
Και να αποκαταστήσει στο μέγιστο την υγεία του και την ποιότητα ζωής του, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογική υποδομή.

Η «Διάπλαση» βρίσκεται στην πάροδο της Αρτέμιδος πίσω από το σούπερ-μάρκετ «Carrefour». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 27210 44700.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER