Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 09:41

Εκπτωτος και από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος ο Καλογρίτσας

Γράφτηκε από την
Εκπτωτος και από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος ο Καλογρίτσας

Εκπτωτος και από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα - Πύργος κηρύχθηκε από το υπουργείο Υποδομών ο όμιλος Καλογρίτσα.

Η διοίκηση του  ομίλου έχει πλέον προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία, καθώς έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, θα του επιτρέψει να αναζητήσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές «καλής εκτέλεσης» που δεν έχει βρει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας protothema.gr:

«Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές άσκησε ο επικεφαλής της εταιρείας όλο το προηγούμενο διάστημα για να αποφύγει την έξοδο από το έργο, από την στιγμή που η εταιρεία δεν κατέθεσε τις δύο εγγυητικές καλής εκτέλεσης ύψους 1,4 και 1,2 εκατομμυρίων αντίστοιχα, την περασμένη Δευτέρα 10 Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, οι υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν στις 11 Ιουνίου στο επόμενο βήμα, με βάση όσα ορίζει ο νόμος.

Οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης που συνεπάγονται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα είναι βασική προϋπόθεση για να υπογραφούν οι συμβάσεις. Η αδυναμία Καλογρίτσα να προσκομίσει την εγγυητική μετά την άρνηση της Τράπεζας Αττικής και του ΤΜΕΔΕ να τον στηρίξουν, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οπως όμως φανερώνουν οι εξελίξεις το σίριαλ θα συνεχιστεί.

Χθες (σ.σ. προχθές) σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο ως προς τη διαχείριση του φακέλου Καλογρίτσα, δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη οι αρμόδιες επιτροπές πιστοδοτήσεων και risk committee για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη της εγγυητικής Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με το νόμο, η εταιρεία η οποία κηρύσσεται έκπτωτη από ένα έργο έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μέσα σε 10 μέρες από την έκδοση της απόφασης, με το αιτιολογικό ότι η έκπτωσή της προκαλεί ζημία και επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτομάτως αναστέλλεται η έκπτωση από το έργο και η εταιρεία μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την εγγυητική προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο.

Κατόπιν τούτων, η Τράπεζα Αττικής καλείται να ζυγίσει τις αποφάσεις της ανάμεσα στην έκδοση της εγγυητικής που θα δώσει σωσίβιο στην εταιρεία και στην κατάρρευση του ομίλου που βουλιάζει μέσα σε χρέη ύψους 120 εκ. ευρώ, που είναι τα δάνεια που έχει χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι η έκπτωση από το έργο συνεπάγεται και την κατάπτωση των εγγυητικών συμμετοχής συνολικού ύψους 2,1 εκ. ευρώ, προκαλώντας επιπλέον ζημία για την τράπεζα. 

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η περίφημη εργολαβία Πάτρα - Πύργος θα βρεθεί αντιμέτωπη στην καλύτερη περίπτωση με νέες καθυστερήσεις μέχρι το υπουργείο να προσκαλέσει τους επόμενους μειοδότες (Cyfield, Πετρής Τεκάλ) ή με την πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί εάν τελικά ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία, καταφέρει να βρει την εγγυητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις δύο εργολαβίες Πύργος - Δουναίικα και Κυλλήνη - Βάρδα, ο κ. Καλογρίτσας είχε προσφέρει δυσθεώρητες εκπτώσεις (53,05% και 50,39%) για τις οποίες η κυβέρνηση πανηγύριζε, υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους του έργου ήταν βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί από την ΕΕ».


NEWSLETTER