Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 09:21

Φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο από το 2020: LNG σε Καλαμάτα - Σπάρτη, μέσω αγωγού σε Κόρινθο - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη - Μεγαλόπολη (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το φυσικό αέριο θα φθάσει στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2023 και θα είναι διαθέσιμο σε πολίτες, επαγγελματίες και βιομηχανίες, σε νοσοκομεία και σχολεία. Η δημοπράτηση του έργου των δικτύων θα γίνει μέσα στο 2019 και η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2020.

Στην Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη θα πάει μέσω του αγωγού που έχει φθάσει στη Μεγαλόπολη, ενώ στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη θα φθάνει υγροποιημένο αέριο (LNG) με φορτηγά διανομής από τη Ρεβυθούσα και θα αποθηκεύεται σε σταθμούς που θα φτιαχτούν.

Αυτά συμφώνησαν χθες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου με επικεφαλής τον εκλεγέντα περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ. Στη συνάντηση μετείχαν ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αφού έκανε λόγο για σπουδαία σύσκεψη, σημείωσε: “Συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι Νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας θα εξυπηρετηθούν από τον κεντρικό αγωγό που έχει φθάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Και η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα εξυπηρετηθούν με μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ σύντομα. Δηλαδή αν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι όπως και θα κάνουμε και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νέο, γιατί το φυσικό αέριο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα οικονομικό για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και για τις κατοικίες. Και επίσης ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος”.

Ο νέος περιφερειάρχης επεσήμανε πως “η Περιφέρεια με την αναθεώρηση του προγράμματος του ΠΕΠ θα διαθέσει το ποσό το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκ. ευρώ για την κατασκευή των δικτύων. Η εταιρεία θα βρει τα υπόλοιπα, είτε με ίδια κεφάλαια είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συνεργαστούμε και με τους δημάρχους, γιατί θα αρχίσουν τα σκαψίματα, ώστε αυτά να γίνουν με τη λιγότερη δυνατή όχληση”. Εξέφρασε την άποψη ότι “αυτό είναι πολύ καλό για την Περιφέρεια και για τις μεγάλες πόλεις που είναι και στους 5 νομούς” και διευκρίνισε: “Το πρώτο βήμα είναι αυτό, το δεύτερο είναι η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις, όπου υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες. Ο κεντρικός αγωγός έφθασε στη Μεγαλόπολη, από κει και πέρα για να συνεχιστεί χρειάζεται ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής, κάπου προς τον Πύργο και την Πάτρα. Γιατί και στον Πύργο και στην Πάτρα θα πάει το φυσικό αέριο με υγροποιημένη μορφή”.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ παρατήρησε ότι “ήταν πολύ εποικοδομητική και αποτελεσματική η συνάντηση για την πορεία του έργου” και τόνισε: “Το έργο είναι σημαντικό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, ώστε να προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και φθηνότερο καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές και σε επαγγελματίες και βιομηχανίες. Εχει οφέλη περιβαλλοντικά και προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί και το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς η μελέτη κόστους - οφέλους από την εταιρεία ΔΕΔΑ, όπου θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης, την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε πόλη και το πώς θα υλοποιηθεί εκεί το δίκτυο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή επέκτασης δικτύου περίπου στο 60% των δρόμων της καθεμίας από τις 6 πόλεις που συζητήσαμε και περιλαμβάνει και ένα πακέτο δωρεάν συνδέσεων για να ξεκινήσει αυτό το έργο σε οικιακούς κι επαγγελματικούς καταναλωτές”. Διευκρίνισε πως “στόχος της εταιρείας είναι από τον πρώτο μήνα κατασκευής του δικτύου να μπορούν να συνδέονται και πολίτες, ώστε να μην χρειαστεί να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη για να συνδεθούν. Και να γίνει αυτό σταδιακά μ’ ένα σχεδιασμό που έχει και την κοινωνική διάσταση, δηλαδή το δίκτυο να μπορεί να φθάσει σε κοινωνικές δομές, νοσοκομεία, σχολεία, φτωχές περιοχές της πόλης και ταυτόχρονα να είναι κι επωφελής για την επιχείρηση, ώστε από τον πρώτο μήνα να διασφαλίσει τα έσοδα και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο έργο από τον πρώτο κιόλας καιρό. Σήμερα ήταν πολύ εποικοδομητικό γιατί συζητήσαμε πολλών ειδών τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και θέματα που αφορούν είτε τον κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά και συνολικά την Περιφέρεια και νομίζω ότι είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη συνεννόηση και θα βοηθήσει αυτό στον προγραμματισμό μας και στην υλοποίηση του έργου”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν καθυστερήσαμε γιατί δεν είμαστε ώριμοι, απάντησε ότι “ώριμοι είμαστε, αλλά χρειάζονται και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν σε αυτό το έργο για να υλοποιηθεί”. “Δεσμευτήκαμε”, είπε, παρεμβαίνοντας ο κ. Νίκας.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ επεσήμανε πως “ο προγραμματισμός αυτού του έργου είναι να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι του έργου το 2023, περίπου στα μέσα του 2023 και από κει και πέρα να συνεχίσει η εταιρεία ΔΕΔΑ να κάνει συνδέσεις με τους υπόλοιπους πολίτες και καταναλωτές”.

Για τις θέσεις εργασίας είπε ότι “αφορούν μηχανικούς, τεχνίτες, υδραυλικούς, εγκαταστάτες εσωτερικών εγκαταστάσεων που θα πλαισιώσουν και τους φορείς, δηλαδή εμάς και τους αναδόχους κατασκευών, επίβλεψης κ.λπ. και αφορούν και το κομμάτι της ιδιωτικής εργασίας εγκαταστατών μελετητών που θα πραγματώνουν τις εγκαταστάσεις των πολιτών και των βιομηχανιών”.

Παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα και η Σπάρτη έχουν σχεδιαστεί με τροφοδοσία υγροποιημένου αερίου το οποίο θα έρχεται με φορτηγά από την Αγία Τριάδα, που είναι απέναντι από τη Ρεβυθούσα (μικρό νησί του Σαρωνικού, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων όπου βρίσκεται τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου)  και θα τροφοδοτούν τις δύο πόλεις. Θα υπάρχουν κάποιοι σταθμοί και θα αναζητήσουμε το επόμενο διάστημα τα κατάλληλα οικόπεδα για να σχεδιαστεί ακριβώς το δίκτυο”.

Δηλώσεις για τη σημασία της συμφωνίας και της προοπτικής ανάπτυξης των περιοχών τους με το φυσικό αέριο έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Μαλτέζος (Αργολίδας), Χρήστος Λαμπρόπουλος (Αρκαδίας), Αθηνά Κόρκα και Χάρης Βυτινιώτης (Κορινθία), Θεόδωρος Βερούτης και Νίκων Τζινιέρης (Λακωνία) και Στάθης Αναστασόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς (Μεσσηνία).