Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 09:43

Συνδέεται ο νέος δρόμος με το Τσακώνα - Καλό Νέρο με απόφαση Καλογιάννη

Γράφτηκε από την

Την απόφαση που περίμενε ο "Μορέας" για να ολοκληρώσει και να συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο Τσακώνα - Καλαμάτα, με το νέο κομμάτι στο δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό, κοντά στη διασταύρωση της Οιχαλίας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης. Σύμφωνα με την απόφαση, που σημαίνει ότι  "Μορέας" θα πληρωθεί για την επιπλέον αυτή εργασία, ο υπουργός εντέλλει την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών της σύμβασης παραχώρησης, που αφορούν την κατασκευή της σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου Κυπαρισσίας (του νέου της Τσακώνας) και κατ’ επέκταση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα με την υφιστάμενη εθνική οδό Τσακώνα - Καλό Νερό, μήκους 542 μέτρων, καθώς και την εγκατάσταση προσωρινής φωτεινής σηματοδότησης και την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης
στον ανισόπεδο κόμβο εισόδου Καλαμάτας, στη Θουρία, στο "Πράκτικερ" και στον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας (Τσακώνας).

Το έργο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στα τέλη Αυγούστου και να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
Στην απόφαση του κ. Καλογιάννη, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αναφέρεται ότι αυτά τα 542 μέτρα που ήταν αντικείμενο της Ολυμπίας Οδού, παραχωρήθηκαν στο "Μορέα", προκειμένου να επιτευχθεί  η πλήρης λειτουργία του νέου κόμβου της Τσακώνας με την εθνική οδό Τσακώνα - Καλό Νερό. Και αυτό κρίθηκε αναγκαίο και αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός, λόγω «της αναστολής των εργασιών που τελεί ο κατασκευαστής της κοινοπραξίας "Απιον Κλέος" από τον Ιούνιο 2011 και λόγω καθυστέρησης υλοποίησης του τμήματος Πύργου - Τσακώνας  εξαιτίας της αριθμ. 2473/2010 απόφασης του ΣΤΕ (ακύρωση περιβαλλοντικών όρων του τμήματος Πύργου-Τσακώνας στην περιφέρεια του ∆ήμου Ζαχάρως)».
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση προσωρινής φωτεινής σηματοδότησης και την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης
στον ανισόπεδο κόμβο εισόδου Καλαμάτας, στο "Πράκτικερ" και στον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας (το νέο της Τσακώνας), σημειώνεται ότι οι υπόψη εργασίες είναι αναγκαίες με δεδοµένο ότι: «∆εν παραδίδεται σε κυκλοφορία ταυτόχρονα με το τμήμα Τσακώνα - Θουρία η περιμετρική οδός Καλαμάτας λόγω καθυστέρησης συντέλεσης των απαλλοτριώσεων. ∆εν παραδίδεται σε κυκλοφορία ταυτόχρονα το νέο τμήμα του δημοσίου Παραδείσια - Τσακώνα».
Στην απόφαση τονίζεται πως με την παράδοση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα - Θουρία και τη σύνδεσή του με Τσακώνα - Καλό Νερό, την παράδοση το Σεπτέμβριο του δρόμου Τσακώνα - Παραδείσια και τη λειτουργία του σταθμού διοδίων Καλαμάτας (στο Πήδημα) και των πλευρικών σταθμών διοδίων του ανισόπεδου κόμβου Αρφαρών, «το ∆ημόσιο θα περιορίσει σηµαντικά τις καταβλητέες αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο, στο "Μορέα", με προφανές και σημαντικό οικονομικό όφελος».